elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Jiroskop Sensörü Nasıl Çalışır?

Jiroskop, yön belirleme amaçlı kullanılan cihazdır. Cep telefonu, tablet vb. teknolojik cihazlarda entegre halinde bulunur ve uygulamalarda, oyunlarda, 3 boyutlu yazılımlarda çok kullandığımız bir sistemdir. Cep telefonlarında sağa sola çevirerek yönlendirme yaptığımız araba yarışları, oyun konsollarında, fotoğraf çekimlerinde kamera hassasiyeti ayarlamada ve navigasyon gibi uygulamalarda kullanılır. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
22.10.2015 tarihli yazı 96618 kez okunmuştur.
Jiroskop sensörü, açısal hızı algılayabilen bir sistemdir. Yani sabit duran bir cismin, üç dikey eksende açısal oranlar karşılaştırılarak dönüş yönü ve hızı belirlenir. Algıladığı verileri işlemci sayesinde işleyerek elektriksel sinyale çevirir. Jiroskop, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışır. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve merkezkaç ilkesine dayalıdır.

Jiroskop (Gyroscope) sensörü ivmeölçere (accelerometer) benzer ama aralarında büyük bir fark vardır: İvmeölçer cihazın ivmesini ölçerken, jiroskop 3 koordinatın (X, Y, Z) dönüş hızını ölçmektedir. İvmeölçerde tek bir koordinat üzerinden ivme ölçülürken jiroskopta üç koordinata göre dönüş hızı ölçümü yapılır.



Jiroskop Modülü
 
►İlginizi Çekebilir: Algılayıcılar | Sensörler

Jiroskop sensörünün çalışma özellikleri;

► Belirli bir ölçüm aralığı vardır.
► 2-3 eksende ölçüm yapılabilir.
► Sapmaların önlenmesi için kalibrasyonayarı yapılmalıdır.
► Sıcaklıktan etkilenirler, -40 ile +70 derece arası sıcaklıkta çalışırlar.
 
1852 yılında Fransız LéonFoucault, dünyanın döndüğünü kanıtlamak için jiroskopu geliştirdi. 20. yy başlarında mekanik enerji olmadan elektrik enerjisi ile kullanılmaya başlandı. Bu teknolojik gelişmeler sayesinde daha geniş uygulama alanları oluştu. Uçaklarda otomatik kontrol ve rota tespitinde, gemilerde manyetik pusula yerine, yer altı maden kaynaklarında, savunma sanayinde füzelerin hassas olarak ölçümlerinde, uzay çalışmalarında uyduların dünyaya olan konumlarının doğruluğunu belirlemede jiroskoplardan yararlanılır.


 
►İlginizi Çekebilir: Temassız Algılayıcılar
 
Jiroskop Türleri;
 
  Mikroelektromekanik sistemler (Değişiklikleri belirlemek için çok küçük titreşimli mekanizmalar kullanır)
►  Rotorlu jiroskop (Bir gambol içinde dönmekte olan rotorun açısal momentumunu korumak amacıyla sabit hareketler yapar)
 
:::VİDEO::: Jiroskop Sensörünün Çalışması
 

Kaynak:

sensorwiki
futureelectronics
gelecegiyazanlar
 

Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar