elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 20. yılına hazırlanıyor

Savunma sanayi, mühendislik, mimarlık, fen bilimleri, genetik ve bilişim gibi birçok alanda araştırma ve projeler yürüten İYTE, 20. yılına araştırma üniversitesi olma hedefiyle giriyor.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 3191 kez okunmuştur.


Türkiye'de yüksek teknoloji alanında çalışmalar yürüten iki üniversiteden biri olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), gelecek yıl kutlayacağı 20. kuruluş yıl dönümüne, savunma sanayi, mühendislik, mimarlık, genetik bilimler, fen bilimleri ve bilişim alanında daha çok firmaya hizmet üreten araştırma üniversitesi olma hedefiyle giriyor.




İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden akademik, araştırma ve geliştirme projelerine yönelik hedefleri hakkında bilgi verdi.



Kampüs alanı İzmir şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta Urla-Güzelbahçe bölgesindeki enstitünün 1992 yılında teknolojik alanda üst düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma yapma temel amacıyla kurulduğunu belirten Güden, kurumun bugün dünyada en gelişmiş teknik üniversite modeli niteliğindeki yüksek teknoloji enstitülerinin Türkiye'deki iki örneğinden biri olduğunu anlattı.



Güden, fakülte ve bölümlerin 1994 yılında öncelikle lisansüstü programların açılmasıyla faaliyete geçtiğini ve 1998 yılında da lisans programlarına öğrenci alımına başlandığını kaydederek, yaklaşık 3 bin 500 hektar alana sahip olan enstitünün 488 akademik kadroyla 37 lisansüstü programda eğitim verdiğini söyledi.



Öğretim üyesi yaş ortalaması 44 olan enstitüde, lisan, yüksek lisans ve doktorada toplam 3 bin 95 öğrenciye akademik eğitim verildiğini kaydeden Güden, bu yıl ilk kez araştırma üniversitesi olma hedefiyle lisans öğrenci sayısında kendi talepleri üzerine yüzde 25'lik azalma gerçekleştirildiğini, öğretim üyesi başına düşen lisans öğrencisi sayısının 15, yüksek lisans öğrenci sayısının ise 5,8 olduğunu belirtti.



Prof. Dr. Güden, ''İYTE, sadece yayın sayısında değil, öğretim üyesi başına düşen ulusal ve uluslararası proje sayısında da Türkiye ve bölge üniversiteleri arasında önde. 2005-2011 yılları arasında toplam 9 Avrupa projesi ile yaklaşık 1 milyon 700 bin avroluk kaynak oluşturuldu. Şu an yürütülen TÜBİTAK proje sayısı 37. Her bir öğretim üyemiz, yıllık 45 bin liralık bir araştırma fonu oluşturmaktadır'' dedi.



Daha çok firmaya teknoloji hedefi



Araştırma merkezlerini bir çatı altına toplayarak, işletim modelini gerçekleştirme hedefiyle Araştırma Merkezi Projesi yürüttüklerini dile getiren Rektör Güden, şu bilgileri verdi:



''Böyle bir model büyük kullanım kolaylığı sağlayacak. Merkeze gelmeden online analiz yapma imkanımız olacak. Diğer bazı üniversiteler bize malzeme araştırmalarını kargoyla gönderiyor. Böyle bir merkezle online analiz imkanı sağlanacak. Yurt içi ve yurt dışına da analizler yapıp hem ülkemize hem de bölgemize fayda sağlamak istiyoruz. Merkezde, genellikle mikroskopların kullanılması gibi görüntülü analizleri hayata geçirmek istiyoruz.''



İYTE kampüsü içerisinde 20 ortakla Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ'nin kurulduğunu dile getiren Güden, bölgede verilen hizmetleri şöyle anlattı:



''Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ'de 75 firma bulunuyor. Bilişim ve savunma sanayi, malzeme ve biyoteknolojiyle ilgili firmalar faaliyet yürütüyor. Burayı genişletmeye çalışıyoruz. Bölgede kira ile verilen mevcut ARGE binalarında ek olarak isteyen işletmeler yap-işlet-devret modeliyle kendi ARGE binalarını inşa edebilmektedir. Savunma sanayi teknolojisi konusunda faaliyet gösterecek, aynı zamanda bu konuda çalışacak araştırmacılara da imkan ve destek sağlayacak bir ARGE merkezinin yapımına da yap-işlet-devret modeliyle başlandı.''



20. yıl hedefleri



Prof. Dr. Güden, 2012 yılında İYTE'nin 20. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını dile getirerek, hedeflerini şöyle sıraladı:



''Hedefimiz batıda olduğu gibi bir araştırma üniversitesi olmak ve daha çok firmaya teknoloji geliştirmek için bilgi sağlamak. Araştırmalara önem veriyoruz. Sanayi kuruluşları ile ilişkilerimizi geliştirdik. Sanayi ile iç içe olmak için proje geliştirme toplantıları yaptık, 60'a yakın firma katıldı.



Firmaların hayata geçirmek istedikleri projeler seçildi, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Ortak çalışma yürüttüğümüz makine imalatı, biyoteknoloji ve demir-çelik endüstrisinde hizmet veren gibi 7-8 firma ile ortak çalışmalar yürütüyoruz.



Ortak çalışma yürüteceğimiz firmalar daha çok yüksek teknoloji üreten şirketler ile bilişim, biyoteknoloji, savunma sanayi firmaları olacak. Halen savunma sanayi ile ilgili mikro soğutma sistemleri ile malzeme karakterizasyonuna yönelik birçok projeyi de yürütüyoruz.''



Rektör Prof. Dr. Güden, üniversitelerin temel fonksiyonunun topluma bilgi olanaklarını sağlama olduğunu da ifade ederek, bilgi ile geliştirecekleri yüksek teknolojik hizmetlerle bölge ve ülke sanayisindeki gelişime katkı sağlamayı istediklerini vurguladı.



Bu kapsamda bilgi üretmenin ve bilginin teknolojiye dönüştürülmesinin önem taşıdığını dile getiren Güden, bu hedefle kampüs alanında teknoloji transfer ofisi kurarak, endüstri sektörü ile üniversiteyi bir araya getirecek mekanizmayı oluşturmayı amaçladıklarını da anlattı.



İYTE'de kuracakları teknokent ve inovasyon merkezi ile yeni mezun olan genç araştırmacıların fikirlerinin de geliştirileceğini belirten Güden, şunları söyledi:



''İnovasyon merkezinde yer ve patent alma olanakları sağlayacağız. Fikri mülkiyet hakları ofisi kuracağız. Önümüzdeki süreçte birçok olumlu sonuçlar olacak. Bir önemli proje de teknokentin kurulması. Kuracağımız teknokent ile firmaların geliştirdiği ARGE projelerini üretime çevirebileceğiz. Bu konuda yatırımcı şirketlerle görüşmelerimiz sürüyor.''




 



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.