elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İTÜRO 2016 |
İTÜ Robot Olimpiyatları

İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından 8-9-10 Nisan 2016'da İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 10.’su düzenlenen İTÜ Robot Olimpiyatları, robotik alanında çalışma yapmakta olan öğrencileri, akademisyenleri ve endüstri temsilcilerini düzenlenen yarışmalar ve seminerler aracılığıyla bir araya getirdi. Etkinlik bu senede farklı proje ve yarışmalarla dikkat çekti. İçeriğimizde bu seneki İTÜRO’dan gözlemlerimizi sizlerle paylaşıyoruz.



A- A+
13.04.2016 tarihli yazı 6504 kez okunmuştur.

Çizgi İzleyen Kategorisinden Kareler

Etkinliğin en çok ilgi gören kategorilerden olan çizgi izleyen kategorisinde robotlar, beyaz pist üzerinde siyah veya siyah pist üzerinde beyaz çizgilerin üzerinde kalarak parkuru tamamlamaya çalışmalıdır. Bu esnada da ceza üst limitini doldurmamalıdırlar. Her yaştan ve okuldan öğrencinin katılım gösterdiği bu kategori bu sene de oldukça dikkat çekti. 
 
 
 

Serbest Kategorinin İlgi Çekenleri 

Robot olimpiyatlarının serbest kategorisinde katılımcılara sınır konulmaksızın birer proje çıkarmaları beklenmektedir. Şart koşulmaması, yarışmanın ilginç projelere ev sahipliği yapmasını sağlamıştır.

Yarışanın küçük katılımcılarından Ali Emre Şenel serbest kategoride şu ana kadar yaptığı tüm projeleri sergiledi. En çok ilgi çeken projesi ise Smart Clock oldu. Bunun haricinde kendini dengeleyen robotu da Ali Emre’nin başarılı projelerindendi.
 
 
 
 
Kategorinin bir diğer gözdesi de lise öğrencisi Cihan’ın projesi Engelsiz Erişim oldu. Proje, Gyro ve ivme sensörü kullanılarak yönlendirilen fare ile geliştirilen uygulama üzerinden engelli bir kişinin bilişimsel ve iletişimsel ihtiyaçlarını karşılanması amaçlamaktadır. 
 
 
 

Bir diğer projede olimpiyatlara ev sahipliği yapan Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği öğrencilerinden Mustafa Arıcı ve İrem Tozkoparan’dan çıktı. Otonom araç Auto Bee insanların girmesi tehlikeli olan alanlarda kullanılma ve askeri amaçlı tasarlanmıştır. Araç görüntü işleme ile haritalandırma yaparak engellere çarpmadan ilerlemektedir.

 
 
 
Hacettepe Üniversitesi'nden Emre Arbaş, Feyzanur Öztürk, Berna Ertem ve Umut Utku Koçak tarafından gerçekleşen Merophy projesi de inovatif tasarımı ile oldukça ilgi çekti. Cihazın üzerindeki hareketli kollar cihazın uçuş karakteristiğini değiştirmektedir. Yani araç hem yük taşımacılığı yaparken aynı zamanda savaş uçağı modunda da çalışabilmektedir.


 


 

İTÜRO Hakkında 

Her yıl Türkiye’nin dört bir yanından binlerce lise ve üniversite öğrencisi İTÜRO’ya yarışmacı veya izleyici olarak katılmaktadır. Proje kayıtlarının internet üzerinden yapıldığı İTÜRO’da robotlar Çizgi İzleyen, Mikro Sumo, Basketbol, Yangın Söndüren, Merdiven Çıkan, Labirent, Renk Seçen, Kendini Dengeleyen, Senaryo ve Serbest Kategori olmak üzere on farklı yarışmada yer almakta, aynı zamanda organizasyon katılımcıları Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde kurulan masalarda robotlarını sergileme fırsatı bulmaktadır. İTÜ Robot Olimpiyatları kapsamında akademisyenler, sanayi katılımcıları ve deneyimli öğrenciler tarafından, robotik ve kontrol bilimi gibi alanlarda seminerler, söyleşiler, paneller ve sergiler düzenlenmektedir. Yarışmalarla eş zamanlı olarak düzenlenen bu etkinlikler, bu alanda çalışmalar yapmakta olan katılımcılara yol göstermekte ve katılımcıların bakış açılarını genişletmektedir.

Organizasyonun amaçları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
 
Robotik alanındaki gelişmeleri ve robotiğin uygulama alanlarını katılımcılara tanıtmak

► Türkiye'de ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerini robotik alanında düzenlenen konferanslar ve söyleşilerle bilgi ve deneyim yönünden desteklemek
► Düzenlenecek yarışmalara Türkiye genelinden katılım sağlayarak robotik alanında çalışma yapan insanları bir araya getirmek
► Türkiye'deki üniversite ve lise öğrencilerinin yaptıkları bilimsel çalışmaların destek görmesini sağlamak ve değerlendirilmesi için fırsat oluşturmak
► Organizasyon boyunca ve organizasyon sonrasında oluşturulan verimli üretim ortamıyla sorunlara somut çözümler üretmek ve üretilen bu çözümlerin hayata geçmesini sağlamak
► Türkiye'de robotik teknolojileriyle ilgilenen öğrenciler ile aynı konuyla ilgili akademisyenler ve şirketler arasındaki iletişime yardımcı olmak


Kaynak:
 
►ituro.org

 
Sena Koçak Sena Koçak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.