elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsansız Deniz Araçları |
Yerli Teknolojiler

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte sivil ve askeri alanda zor ve tehlikeli görevler için insansız araçlar için yürütülen çalışmalarda aynı oranda artış göstermektedir. Bunlardan birisi de insansız deniz araçlarıdır. Bu yazımızda İnsansız deniz araçlarının (İDA) yapısını, nasıl üretildiklerini ve hangi alanlarda kullanıldıklarını inceleyeceğiz.



A- A+
31.08.2015 tarihli yazı 13497 kez okunmuştur.

Denizdeki Kahramanlar

İnsansız araçlar; uzaktan kontrol edilebilen ve kendi kendine karar verebilen, erişilmesi zor noktalara ulaşarak keşif, gözetleme, tedbir alma ve önleme işlevlerini yerine getirebilen araçlardır. Ana faaliyet alanlarından birini insansız sistemler olarak hedefleyen ASELSAN, Ankara'da düzenlenen 2. Deniz Sistemleri Semineri'nde insansız kara ve deniz araçlarına yönelik çalışmalarını gündeme getirmişti. Bu araçlara kendi kendine karar verme yeteneğini kazandırmaya çalışan ASELSAN, insansız araçların yakın geleceğin savaş ortamında önemli rol alacağını, özellikle keşif, gözetleme, istihbarat, savunma, lojistik destek ve benzeri faaliyetleri hızlı ve etkin bir şekilde ve personel kaybı vermeden yürütebileceğini belirtiyor.
 


ASELSAN, kendi insansız deniz araçlarını geliştirmeye devam ediyor. "İnsansız su üstü deniz aracı" olarak yaptığı ve şu an kullanımda olan ve "Yiğit Denizci" anlamına gelen  LEVENT'i, farklı faydalı yüklerden oluşan modüler tasarımı sayesinde, keşif-gözetleme, acil müdahale ve haberleşme rölesi gibi değişik görevlerde kullanmaya hazırladı. Sistem sahip olduğu otonom seyir ve uzaktan komuta yetenekleri ile görüş hattının ötesinde bile 30 knot sürate kadar güvenli olarak görev yapabilmekte. Ayrıca modüler yapıdaki sistem birimleri, envanterdeki mevcut botların üzerine kolaylıkla takılabilecek şekilde tasarlanmış durumda.
 
 
LEVENT, bir komuta merkezi üzerinden komuta edilebilecek, bu merkezden gönderilen hedefe kendi başına ulaşabilecek, hedefe ulaştığında üzerinde yer alan sonar, radar, termal kamera gibi cihazlarla elde ettiği verileri komuta merkezine aktarabilecek kabiliyetlere sahip. İhtiyaç durumlarında ise içine bir personel binebilecek ve aracı kullanabilecek şekilde tasarlanmış. Personel, araç üzerinde yer alan silah, radar, kamera gibi cihazları kullanabilecek ve komuta kontrol birimi ile sesli ve görüntülü haberleşebilecek. Kullanım alanları ise geniş bir yelpazeye sahip. Liman, boğaz ve deniz ticareti güvenliğinde, keşif, gözetleme ve istihbaratta, kıyı devriyelerinde asimetrik tehditler ile mücadelede, arama ve kurtarma olaylarında, hedef gemilerinde ve lojistik destek gibi durumlarda kullanıma hazır halde üretilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.
 
ASELSAN, denizaltı akıllı araçlar üzerinde ise var olan bir kaç denizaltı ürününün de desteği ile geliştirme çalışmalarına devam ediyor.
 

Genel Özellikler:
 
► 3 ton ağırlığında ve 7.3 metre boyutunda
► Yüksek Hareket Kabiliyetine Sahip RHIB Bot
► İnsanlı/İnsansız Kullanım
► Otonom, Uzaktan Komuta ve Gerektiğinde Araç Üzerinden Kullanım
► Taşınabilir ya da Gemiye Konuşlu Kontrol Konsolu
► Yüksek Hızda Veri ve Görüntü Haberleşmesi
► Göreve Uygun Faydalı Yükler
► İnsansız Araçların Birlikte Çalışabilirliğine Uyumluluk
► Dizel Motor Çalışmazken Asgari 4 Saat Görev Süresi
 

 
►İlginizi Çekebilir: Akıllı Bomba Kitleri | Yerli Teknolojiler
 

Bir diğer üretim ise, Global Teknik A.Ş tarafından ülkemize kazandırıldı. Savunma sanayinde önemi artan insansız araçlarıyla ilgili 12 yıldır çalışma yapan Global Teknik A.Ş mühendisleri, tasarımı, dizaynı ve yazılımı tamamen yerli olan ilk insansız deniz aracını (İDA) üretti. İlk deniz aracı olma özelliğine sahip araçlar bir çok üreticiye öncü oldu. Bununla da yetinmeyen mühendisler, insansız hava araçları ve paletli kara araçları üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Göktürk-2 Milli Keşif Uydusu


Araçların yurt dışından alınması yerine Türkiye'de üretilmesinin önemine dikkat çeken Global Teknik A.Ş, yazılımından donanımına tamamen Türk mühendisleri tarafından üretilen  bu araçları Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TÜBİTAK' ın destekleriyle geliştirdi. 'Çanakkale' ve  'Gelibolu' gibi milli isimler verilen robotlar yapılan testlerden başarı ile geçmişlerdi.
 
 
Genel Özellikleri:
 
► 4,5 m Uzunluğu, 1,24 m Genişliği, 30 knot Hız
► 300 kg Ağırlığı ve "Water Jet" Adlı İtme Sistemi
► Uydu Vasıtasıyla Dünyanın Her Tarafından Sevk Edilme
► Radar, Sonar, Su Altı Kamerası, Robot Kolları vb. Monte Edilmesi
► Her Türlü Data, Görüntü ve Analiz Sonuçlarının Elde Edilmesi
► Her Türlü Hava Koşullarında Deniz ve İç Sularda Kullanım
► Özel Dizaynı Sayesinde Devrilmeden Yola Devam Edebilme
► Uzaktan Kumanda ve Üzerindeki Anten Sistemiyle 50 km Mesafeden Kontrol 
► Otomatik Pilotu ile Suya İlk Bırakıldığı Yere Dönebilme
► 300 lt Yakıtla 120 Saat Görev Süresi
 

Kaynak:

►ASELSAN

►TUBİTAK


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar