elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hareketlerden Enerji Üreten Malzeme

Cep telefonlarının parmak ucu ile şarj edileceği ve sadece yürüyerek Bluetooth kulaklıklarına güç vereceği günler artık çok yakın. Hareketten enerji üretmek adına yapılan çalışmalar günden güne artıyor. Michigan Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, daha fazla güç oluşturabilmek için katlanabilen film benzeri bir cihaz kullanarak insan hareketi ile enerji toplamak için yeni bir yol buldu.



A- A+
16.12.2016 tarihli yazı 15527 kez okunmuştur.

Hareketten Enerji Üreten Yeni Cihaz: FENG

Hayatımızı daha kolay hale getirmek adına, hareketten enerji üretecek pek çok sistem ile karşılaştık. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde (MSU) geliştirilen yeni bir cihaz, bu sorunu ele alan yeni bir çözüm getirdi. Çalışma, enerji üreten, film benzeri bir sistemden oluşuyor ve bu sistem daha küçük bir pakete katlandığında çıktısını arttırıyor. Bilim insanları, nanogeneratör olarak bilinen düşük maliyetli cihaz ile basit bir dokunuş ile basarak veya hareketsiz herhangi bir pil yardımı olmadan bir LCD dokunmatik ekran, 20 LED ışık ve esnek bir klavye üzerinde çalıştılar. (kısa bir video görmek için bağlantı kurdular)
 

Biyo uyumlu bir ferroelectretnanogenaratör veya kısacası FENG olarak adlandırılan cihazın malzemeleri oldukça değişik bir karışımdan oluşuyor. Üstte silikon bir gofretle, gümüş, poliad ve polipropilen, ferroelekton tabakaları ile başlıyor. İyonlar öyle bir dağıtılıyor ki, bu katmanlar insan hareketi ile sıkıştırıldığında her tabaka yüklü parçacıklar veriyor. Nano Enerji Dergisi'nde yayınlanan çığır açıcı bulgular için elektrik ve bilgisayar mühendisliği yardımcı profesörü ve projenin baş araştırmacısı Nelson Sepulveda: “insan hareketi tarafından desteklenen, giyilebilir cihazlara doğru yol alınıyor.” dedi. Projenin kurucusu olan Sepulveda’ya göre, cihazın katlandıkça enerjisi artıyor. Örneğin, cihaz topuklarınıza koyacak kadar küçük olabiliyor ve topuğunuz her yere vurduğunda güç oluşturuyor.

Öngörülen şeylerden biri de, telefonları bir hafta boyunca şarj etmemek. Telefonlar vücut hareketlerine göre şarj edilecek ve şarja takmak zorunda kalınmayacak. İnsan vücudunun hareketleriyle, telefonlar kendi kendini şarj edecek. Cihazı geliştiren ekip, FENG’in bir gün kablosuz kulak setleri, cep telefonları ve diğer dokunmatik ekranlı cihazlar gibi bir dizi mobil elektronik ürüne dönüşebileceğini söylüyor fakat bunun için biraz daha beklemek gerekiyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Giyilebilir Saydam İletken Malzeme

Bükülebilir Esnek Malzemenin Avantajları 

► Hafif
► Esnek
► Biyouyumlu
► Ölçeklenebilir
► Düşük maliyetli
► Sağlam
 
FENG, mekanik enerji hasat alanında, umut verici ve alternatif bir yöntem gibi gözüküyor. Akıllı telefonlarımızı yanımızdan ayırmadığımız bu günlerde, hareketten enerji üretimine ihtiyacımız daha da artacak. FENG cihazı, yakın bir zamanda imdadımıza yetişecek gibi gözüküyor.

 


Kaynak:

MSU
Newatlas

Yazar: Irmak Telatar
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.