elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Panellerinde Bakteri Kullanılıyor

Araştırmacılar, geliştirdikleri yeni bir yöntemde güneş panellerinin yapısında bakteri kullanıyor. Bu şekilde üretilen paneller, bulutlu havalarda da yüksek verim sağlıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
08.07.2018 tarihli yazı 7360 kez okunmuştur.
Güneş panelleri gündüz saatlerin tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilirken, bulutlu havalarda verim düşüşü yaşanıyor. Dolayısıyla elektrik ihtiyacını tam olarak karşılayabilmek için üretilen fazla elektriği bataryalar ile depolamak gerekiyor. Ancak ek maliyet oluşturan bu yöntem, şu an için oldukça pahalı diyebiliriz. British Columbia Üniversitesi (UBC) araştırmacıları, güneş panellerinin yapılarında E. coli  bakterilerinin kullanıldığı yeni bir yöntem geliştirdi.
 

Bakteri Kullanılan Güneş Panelleri Daha Verimli

Bu yöntem ile loş ışık altında dahi paneller elektrik enerjisi üretebiliyor. Bakterilerin kullanıldığı diğer yöntemlerde, genel olarak bakterilerin fotosentez için kullandığı doğal boyanın çıkarılmasına odaklanılmaktaydı. Ancak yeni yöntemde, bakteriler mineralle kaplanıyor ve bir nevi yarı iletken elde ediliyor. Dolayısıyla elde edilen verim yükseliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Çöl Tipi Güneş Panelleri

TiO2 Mineral – bakteri karışımını panel yüzeyine uygulayan araştırmacılar, her sanmetrekare başına 0.686 miliamper akım üretildiğini belirtiyor. Daha önceki biyojenik panellerde ise bu santimetrekare başına 0,362 miliamper civarıydı. Dolayısıyla yeni yöntemin neredeyse 2 kat daha verimli olduğunu söyleyebiliriz.
 

Bu yöntemin bir diğer avantajı ise maliyet konusunda oluyor. Yeni panellerin maliyetinin, bakterilerin kullanıldığı diğer biyojenik panellerin maliyetinin 10’da 1’i olduğu belirtiliyor. Ancak panellerin ticarileşmesi için bir takım testleri geçmesi ve geliştirme çalışmalarının tamamlanması gerekiyor.


Kaynak:


interestingengineering
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.