elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güç Kalitesini Artırmada 6 Yöntem

Bu yazımızda elektrik sistemleri için önem arz eden unsurlardan biri olan Güç Kalitesi'nin artırılmasında yararlı olabilecek 6 tip uygulamayı sizler için inceledik.



A- A+
22.10.2016 tarihli yazı 14666 kez okunmuştur.
Geçici bozukluklar, düzensiz zemin veya faz dengesizlikleri gibi birçok sebep güç kalitesini etkilemektedir. Kötü güç kalitesi bir güvenlik sorunu da oluşturabilir. Kötü güç kalitesi, motorlar gibi, bilgisayar ve bilgisayar tabanlı donanımların güvenli şekilde çalışmasını olumsuz etkiler. Çalışma gerilimi dalga orantılı değildir; akım, dalga formunda veya faz açısında bir değişiklik olmadan doğrusal olmayan yüklerin oranlarıdır.

"Doğrusal olmayan yükler genellikle bilgisayarlar, fotokopi makineleri, yazıcılar, elektronik aydınlatmalar kesintisiz güç kaynakları, ayarlanabilir hız sürücüleri, tıbbi malzeme, telekomünikasyon ekipmanları, eğlence ekipmanları vb. bulunanlar gibi elektronik anahtarlamalı güç kaynakları tarafından oluşturulur."

Doğrusal olmayan yükler, faz ve nötr iletkenlerde yüksek çalışma sıcaklıklarına neden olabilir.



Üçüncü harmonik (150 Hz), dokuzuncu harmonik (500 Hz), 15. harmonik (850 Hz) olmak üzere 50 Hz temel frekans söz konusudur. Aşırı yüklenmiş iletkenler kendi izolasyonunu yıpratan ve onların ömrünü kısaltan aşırı ısınmalara duyarlıdırlar. Kötü güç kalitesinin mevcut olduğu bir tesiste, karşılaşılabilecek tehlikelere karşı dikkatli bir çalışma yapılması tavsiye edilir. Kurulum sırasında bu tavsiye ile bina kablolama uygulamaları ve ekipman uygulanması sırasında kötü güç kalitesinin etkisini en aza indirebilirsiniz. Güç kalitesinin iyileştirilmesi için önerilen uygulamaları görelim:
 

1) Atanmış Devre Parçaları

Lazer yazıcılar, fotokopi, fax makineleri, bireysel bilgisayar iş istasyonları, harmonik gibi bireysel şube devrelerinde arızaları önlemek için aynı şube devresine geçici olarak hassas elektronik yük ekipmanları takın.
 
►İlginizi Çekebilir: Güç Kalitesinde Yaşan En Yaygın 9 Problem
 

2) Atanmış Elektrik Panoları

Bireysel şube devrelerine ek olarak özel elektrik panosu, motor ve aydınlatma gibi diğer yüklere hassas elektronik ekipman temin edilmeli ve özel elektrik panosuna besleyiciler yüklenmelidir. Küçük yükler bu tür büyük elektrik motorlarından kaynaklanan gerilim bozukluklarından ekipmanları korur. Hassas elektronik yükleri ayırarak harmonik, filtreleme transformatör veya harmonik filtre kullanımı ile özel panele sıkıştırılabilir.
 

3) Besleyici ve Devre Kondüktörleri

Güç kalitesi olan yerlerde büyük faz iletkenlerini güvenle yüklemek, gerilim düşümünü en aza indirmek, yüksek frekanslı doğrusal olmayan yük besleyicilerinin ısıtmasını en aza indirmek ve verimlilik için harmonik yükleri işlemek gereklidir.
 
"NEC tarafından nötr iletkenlerin boyutunu azaltmaya izin yoktur. Tercihen faz iletkenlerin izin verilen akım şiddetine % 200, üç fazlı, besleyici devreleri daha büyük nötr iletkenlere yüklemek w'ye bağlıdır."

Ortak bir nötr iletkene çok telli bir şube devresi takmayın. Her bir faz iletkeni için ayrı bir nötr tam boy iletken takın.


 

4) Devre Başına Düşen Fiş Sayısı

NEC, genel amaçlı konut dışı inşaatlarda şube devresinde sürekli olmayan, yükleri besleyen 20 amperlik fişlerin ve konut inşaatı şube devresinde genel amaçlı fişlerin kullanılmasına izin verse de bu sağlıklı bir uygulama değildir. Bazı durumlarda en fazla üç ile altı fişlerin montajı, yük türlerine bağlı olarak tavsiye edilir. Hassas elektronik ekipmanların paylaşımı, devre iletkenlerinin tek bir devre yüklü fişlerin sayısını sınırlayarak, tahrip edici seviyelere çıkar.
 

5) Elektromanyetik Girişim

Düzgün topraklanmış metal kaplı kablolar, bazı kablolara veya metal kanallara elektromanyetik koruma sağlamak ve hassas elektronik cihazların etkileşimini en aza indirmek için hizmet verir. Bunun gibi birçok tasarım teknikleri elektromanyetik girişimi en aza indirmek için kullanılabilir.
 
 

6) Lineer Olmayan Panolar

Lineer olmayan yüklere hassas elektronik yükleri temin etmek için elektrik panoları takın. Bu tür elektrik panoları, tipik panel panosu besleyiciler, faz iletkenleri ve çift kapasiteli nötr iletkenler için gereklidir.


Kaynak:


electrical-engineering-portal
Ezgi Kaya Ezgi Kaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar