elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Grafen Temelli Hoparlör Geliştirildi

Periyodik tablodaki mucize elementlerden biri olan grafen bu kez ses sistemleri teknolojisinde kullanıldı. Oldukça farklı özellikleri yapısında bulunduran grafenle geliştirilmiş bu metot, ilk olarak mobil ses sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirildi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
04.10.2016 tarihli yazı 11439 kez okunmuştur.
Nano materyaller her türlü ses sistemlerindeki yeniliklerde öncü olmuş malzemelerdir. Günümüzde hoparlörlerde bir mıknatısa olan ihtiyacın ortadan kaldırılması için nano parçacıklar kullanıldığını görmekteyiz. Karbon nano tüpleri ise bu alanda ısı ile ses üretmek için çalışmalarda yer alan malzemeler. Bu teknolojiler her ne kadar yenilikçi teknolojiler olsa da bu tekniklerin nano materyallerin yeteneklerini ortaya koymak yerine ses sistemleri ekipmanlarının parçalarını üretmek için geliştirilmişlerdir. Şimdilerde ise Kore'de bulunan Kore İleri Bilim ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü'ndeki (KAIST) araştırmacılar mobil ses piyasasında nano materyallerin yeteneklerini ortaya koyan yeni bir hoparlör tasarladırlar. KAIST araştırmacıları ses dalgalarının üretilmesi için akustik bir kutu gerektirmeyen bir yapı oluşturduklarını ve bunu gerçekleştirirken de grafen denilen özel elementi kullandıklarını açıkladılar.
 


►İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnternetinde Grafen Devrimi

Geliştirilen bu sistemin detayları ACS Applied Materials & Interfaces adlı teknoloji dergisinde açıklandı. Araştırmacıların termoakustik hoparlörlerin bulunulduğu nispeten basit bir işlemde grafen kullandıkları belirtirdi. Termoakustik yöntemiyle ses bir malzemenin hızla ısıtıp soğutulmasını sağlayıp yerini titreşimlere bırakmasıyla elde edilir.

Grafen ilk olarak termoakustik özelliğini sağlamak için kullanılmış olmakta birlikte grafen tabanlı ses sistemlerinin geliştirilmesinin ses sistemleri üretimine oldukça büyük ölçüde kolaylık sağladığı belirtildi. Sistemin basit iki aşamalı bir işlemle ticari uygulamalarda daha kullanılabilir hale getirileceği açıklandı.

 


►İlginizi Çekebilir: Desibel (dB) Nedir?

İlk ürün dondurma-kurutma işlemiyle grafen oksit çözeltisi elde edildi. Bu maddeler daha sonra indirgendi ve elektriksel özelliklerin geliştirilmesi için oksitlenmiş grafenle katkılandı. Sonuç olarak bir N katkılı, üç boyutlu, indirgenmiş katkısız bir grafen oksit aerojel elde edildi. Son aşamada elde edilen aerojel ses elemanı gözenekli makroskobik yapısıyla kolayca modüle edilebilir bir hal aldı.
 

KAIST araştırmacıları ürettikleri hoparlörlerin 16'lı bir aerojel dizisinden oluştuğunu açıkladılar. Bu hoparlör 40 Watt'lık bir güçte çalışmakta ve diğer grafen temelli ses sistemleri ile karşılaştırılabilecek düzeyde bir ses kalitesi üretmektedirler. Ürünü geliştiren araştırmacılar imalat yönteminde gerçekleştirdikleri basitlikle hoparlörün mobil uygulamalar ve diğer uygulamalarda kullanılmak üzere toplu üretime geçilebileceğine inanıyor. Geliştirilen bu yeni yöntemle yapılan bu ses sistemleri önümüzdeki yıllarda biz kullanıcıların kullanımına sunulacak gibi görünüyor.
 
Kaynak:


spectrum.ieee.org
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.