elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fikriniz nasıl para eder?

Hepimizin yeni, parlak kimsenin aklına gelmeyen fikirleri var. Yeni bir fikir duyduğumuz da bu benim aklıma gelmişti diyoruz. Peki neden başarılı olamıyoruz? Fikirlerimiz neden para etmiyor? Ya da fikrimiz nasıl para eder?



A- A+
08.01.2013 tarihli yazı 7148 kez okunmuştur.
Öncelikle belirtmeliyim ki sıkça kullandığımız ‘iyi fikir’ veya ‘süper fikir’ gibi kavramlar aslında bir şey ifade etmez. Çünkü sadece  ‘işe yaran fikir’ vardır. Eğer fikriniz işe yaramıyorsa çöpe gitmeye mahkumdur. Ayrıca fikrinizin iyi olması ona itiraz edilmeyeceği anlamına da gelmez.

Gelin birkaç örnek inceleyelim:

► Wright kardeşler
uçan bir araç yapma fikrine sahiplerdi. Ama bu çılgınca bir fikirdi. Kimse bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyordu. Ama onlar bu fikrin arkasında durdular.Dünya’yı değiştirdiler. Bu noktada Hazerfan Ahmet Çelebi’yi de unutmamak lazım. Kendi yaptığı kanatlarla uçan ilk insan olmuştur kendisi. Ona da karşı çıktılar. Fakat buna rağmen o yine de uçtu.

►Henry Ford insanların kullanabileceği hızlı arabalar üretmek istedi. Ama karşı çıktılar. İnsanların buna gereksinimi olmadığını söylediler. Bu onu yolundan çevirmedi. Yaptığı buluş her şeyi etkiledi. Bir röportajında müşterilerimi dinlemiş olsaydım şu an daha hızlı giden at arabalarına biniyor olacaktık, diyecekti.

► Bill Gates ve Paul Allen henüz öğrenciyken kişisel bilgisayar fikrine sıkıca bağlandılar. Reddedildiler.O dönemin en güçlü bilgisayar üreticisi IBM bu fikri şiddetle eleştirdi. Kişisel bilgisayara ne gerek var, denildi. Herkesin bilgisayara ihtiyacı olmayacaktı. Bill Gates, benim hayalim anneannemin bile bilgisayar kullanmasını sağlamak dedi. Bunu da başardı.

► Larry Page ve Sergey Brin ,Stanford'da okuyan 2 arkadaş arama motorunu daha sadeleştirip daha etkin sonuçlara ulaşmak istediler. Bunun için arama motoru sahiplerine gittiler. Sizin arama motorunuzu daha iyi hale getirelim. Daha etkin sonuca ulaşın dediler. Birçok yerden, ret cevabı alınca da kendi arama motorlarını onlara inanan insanlarla kurdular. Google bizle buluşmuş oldu. 

Yukarıdaki örnekleri incelediğimizde açıkca görülüyor ki; Fikrin para etmesi, değerli olmasını sağlayan sadece iyi olması değil. Peki ne olabilir?


Fikriniz nasıl para eder?


► Net bir amacı olup, sade bir şekilde ifade edilebilirse. Başarılı fikirlerin neredeyse hepsi son derece net ve sade. Bu noktada Dünya’nın en zengin 3 adamından biri Warren Buffet e kulak verelim. “Ne yaptığını net olarak anlamadığım hiçbir şirkete ortak olmam “diyor kendisi.
 
 Uygulanabilir olursa. Daha önce de belirttik. Fikriniz uygulanabilir olursa başarılı oluyor. Belki fikriniz ilk aşamada uygulanabilir durumda değil. Böyle olunca da bir bilenden yardım almanız fikrinizin fazlalıklarını atmanız gerekecek.
 
►Geliştirilebilir olmalı. Fikrinizin çıkış noktası çok iyi olabilir. Ama geliştirilemeyecek statik bir yapısı varsa, bir noktada tıkanacaksa bu fikir de işe yaramayacak. Çünkü dünya o kadar hızlı değişiyor ki gelişemeyen ayakta kalamayacak.
 
►Fikrinize tutkuyla bağlı olmalısınız. Geldik en önemli maddeye. Sizi reddetseler de, dalga geçseler de, kimse inanmasa da arkasında durmalısınız. Bu fikrinizin başarısını etkileyen en önemli etken. Onu aşkla, tutkuyla saracaksınız. Fikir bozucular gelecek, sizi engellemeye çalışacaklar, yılmayacaksınız. Herkes vazgeç diyecek, vazgeçmeyeceksiniz. Bir bakacaksınız, başarılı olduğunuz da o sizi engellemeye çalışanlar sizin yanınızdan ayrılmıyorlar. O zamanda gülüp geçmesini bileceksiniz.
 
İyi bir fikriniz, güçlü bir yüreğiniz, bitmek bilmeyen çalışma enerjiniz varsa inanın önünüzde kimse duramaz.
 
İşte o zaman fikriniz para eder.

Orçun ŞEN Orçun ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.