elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Erimiş Magmadan Elektrik Üretimi

Sürdürülebilir enerji kaynakları, doğa dostu olması ile çeşitli şekillerde kullanılarak enerji ihtiyacımızı karşılamaktadır. İzlanda'da, yeni bir proje ile elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalara başlandı. Proje tamamlandığında üretilecek buhar gücü ile elektrik üretimi yapılacak.



A- A+
31.10.2016 tarihli yazı 11280 kez okunmuştur.
İzlanda, elektrik ihtiyacının %70’i hidroelektrik santrallerinden sağlanmaktadır. Ayrıca, yıllardır jeotermal enerji kullanılmakta ve düşük karbon salınımına sahip ülkelerden birisidir. Bu güçlü enerji, yeni bir proje ile derin sondajlar kullanılarak çıkarılacak erimiş magmalardan elektrik üretimine başlanacaktır. İzlanda’nın güneybatısında bulunan yanardağda 5 km derinlikte sondaj vurularak 400 ile 1000 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda ve 200 atm basınca sahip lavlar ile elektrik elde edilecektir.
 

Buhar türbinleri kullanılarak elde edilecek elektrik gücü 50 MW olarak hesaplanmıştır. Yeni teknik ile daha kullanışlı olacak sistem, Dünya çapında geleneksel jeotermal kuyularından 10 kat daha verimli hale gelecektir. Sondajda verimsizlikleri önlenmesi ve işlemde aksamamalar olması için kayalık bölgelerin tespiti ve verimli lav damarlarının delinmesi üzerine çalışma yapılmaktadır.

2009 yılında geleneksel jeotermal enerji tesisi inşasında sondaj yapılırken, bu teknik geliştirilmeye başlanmıştır. 2 km derinde keşfedilen magma tabakasından 30 MW güç elde edileceği görüldü. Keşifler devam ederek pek çok bölgede sondaj yapılmıştır. Orta Atlantik denizinde çalışmalar devam etmekte olup, çıkarılması muhtemel olan lavın sıcaklığı 1000 santigrat derece olması tahmin edilmektedir.

 


►İlginizi Çekebilir: Temiz Kömür Teknolojileri

Yüksek sıcaklık ve basınç sebebiyle, sıvı ve gaz fazı özellikleri gösterdiğinden dolayı yüksek enerji ve ısı enerjisiyle lavlardan “süperkritik buhar” elde edilmesi bekleniyor. Buhar ile 50 MW kapasitesinde enerji üretilerek 50.000 ev için elektrik sağlanmış olacaktır. Çalışmalar devam etmekte olup enerji ihtiyacının günden güne arttığı Dünyamızda yeraltı kaynaklarının enerji üretiminde doğru kullanıldığını düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.


Kaynak:


wonderfulengineering
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.