elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Disney Araştırma Ekibi Telepresence Robot Geliştirdi

Disney araştırma ekibinin geliştirdiği yeni sistem uzaktan kontrollü robotlar için büyük öneme sahip. Gelecekte insan davranışların robotik sistemler üzerindeki gelişimi ile insanların gerçekleştiremeyeceği güçlükte ya da hassasiyetteki işleyişleri robotlara bırakabileceğimizi gösteriyor. Robotun tüm ayrınıtıları haberimizde.



A- A+
17.05.2016 tarihli yazı 9378 kez okunmuştur.
Disney'in yeni araştırmalarında balon oyunlarıyla ve orkestra çanıyla eğlenebileceğiniz yeni bir robotla ortaya çıktı. Disney’in yeni telepresence robotu hidrolik bileşenleri için yeni bir hidrostatik şanzımanıyla, hava hatlarının daha hafif olduğu tasarımın daha basit, hassas ve duyarlılığı yüksek seviyede yeni robot oldu.

Üretilen ilk telepresence robotlarından bu yana, Teleprensence mekanizmaları dişliler, kablolar ve bağlantı parçaları kullanılarak mekanik tasarımları hidrolik veya pnömatik ( Hava ve Gaz basınç ilişkileri) sistemlerle oluşturuldu. Kullanılan tüm donanımların avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Örnek olurak, 1945 yılından bu yana üretilen uzaktan kontrollü mekanizmalar için makara ve sistem hatları boyunca kablolarla çevrelenmektedir. Temel ve basit ürünler için ek güç kaynağına gereğin olmaması durumlarında gayet mantıklı iken sistem gereksinimlerinin arttığı durumlarda tasarımı sınırlayan ve çalışma verimliliği açısından güzel sonuçlar vermemesine olanak neden olabilir.

Hidrolik sistemler hassas kontroller için güzel sonuçlar çıkarmasıyla beraber insan gücünün gerektiği yahut daha fazla gücün gereksinim olduğu durumlarda mekanik sistemler için ideal yöntemdir. Fakat büyük ve kalın hatlara sahip olması tasarım ve uygulama konusunda sorunlar yaşatabilirken herhangi bir güç kesintisinde sistemlerin donmasına neden olabilir.
 

Teleprensence robotlar için, pnömatik sistemler ise hidrolik sistemler gibi tam manasında verim sağlayamıyor. Bu nedenle Northwestern Üniversitesi'nden John P.Whitnet liderliğindeki Disney araştırma ekibi uzaktan kontrol edecekleri robotik sistemlere melez bir sistem geliştirdi. Yapısında hem hidrolik hem de pnömatik özellikleri bulunduruyor.

Eklemlerin açılır ya da kapanır olması yerine geliştirilen çift hidrolik yapıdaki hibrid sistem farklılık oluşturdu. Ancak bu hibrid yapı tek motorun gereksinim olduğu durumlarda kullanılabilir. Hidrolik pnömatik eşleştirilmesi tasarım açısından çok daha esneklik sağlamaktadır. Sonuç olarak araştırmacılar ürün hakkında parlak, hızlı ve becerikli olarak söz ediyorlar. Düşük sürtünme ve dokunma duygusu bildirimlerinden faydalanarak yüksek hassasiyeti sayesinde gerekli olan kuvveti tam manasında uygulayabiliyor.

Ek olarak hibrid sistemde güvenlik faktörü de oldukça öne çıkmakta. Beklenmedik bir durum karşılaşıldığında hidrolik sistemin aksine hava kanallarıyla kolaylıkla müdahale edilebilir. Beklenmedik elektrik kesintileri için de çok önemli faktör. Uzaktan kontrollü robotlar için bu çalışmalar basit bir kelepçe sistemini açıp kapatmaktan ziyade cerrahi hastalıklarda müdahale edebilecek yapıda tasarımının gerçekleşmesine olanak sağlıyor.

 



►İlginizi Çekebilir: Robot Kolu Nedir? Nasıl Çalışır?


Yapılan bu çalışmalarla beraber Disney araştırma ekibi insansı ve uzaktan kontrolünün gerçekleştirildiği robot geliştirdiler. Bu insansı robot 4 adet stereo kamera taşıyan kafa ile iki adet elleri ve bir üst gövdeden oluşmakta ve gövde hareketi için dönebilen silindirik eklemin çalışmasını sağlayan hidrolik aktüatöre sahip. Kullanıcı kontrolündeki bu robot hareketleri gerçek zamanlı ve tam anlamıyla gerçekleştirirken karşılıklı balon oynanabiliyorken çiğ bir yumurtanın taşınması gibi hassas işlemleri de nazikçe gerçekleştiriyor. Sanal gerçeklik gözlüğüyle beraber kullanıcının baş hareketlerini algılayıp robotun da boyun sisteminde bulundurduğu iki adet servo motorlarla hareketleri uygulamasını sağlıyor. İğne iplik uygulaması için de gayet hassas bir şekilde kontrolüne olanak veriyor.
 


Kaynak:

► gizmag
 
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.