elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Araçların Siber Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Otomobil hırsızlığının gelecekte ciddi bir sorun haline geleceği düşünülmekte. Üretilen her yeni modelle birlikte otomobiller internete daha fazla bağlanmakta. Peki araçlarımızı otomobil hırsızlığına karşı nasıl koruyacağız?



A- A+
08.07.2017 tarihli yazı 8625 kez okunmuştur.

Aracınız Hacklenebilir mi?

Akıllı veya internet bağlantılı araçlar otomobil hırsızlığına karşı sürekli olarak tehdit altındadır. Eski araçlarda bu duruma müsait fakat bu tehlikenin derecesi değişmekte. Andy Greenberg, bu tehlikenin ne boyutta olduğunun deneysel olarak görülmesi için gönüllü oldu. Andy ön koltuğa, onunla birlikte iki araç hırsızı arka koltuğa oturdu.

Bilgisayar korsanları, Andy’nin kullandığı Ford Escape'i uzaktan kontrol altına almayı başardı. Korsanlık görevini üstlenen iki kişinin maliyeti, araçlarla ilgili güvenlik sorunlarını bulmak için Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (Defense Advanced Research Projects Agency-DARPA) tarafından finanse edildi.

Yapılan deneyde gösterge tablosu kontrolleri ve yakıt göstergesi gibi küçük sistemler ile oynamakta başarılı oldukları tespit edildi. Ayrıca, otomobilin frenlerine hükmetmek ve direksiyon ile uğraşmak konusunda da başarılılardı. Bilgisayar korsanları, aracın sistemine doğrudan bağlandılar ve bunu uzaktan yapmayı başardılar. Bu da araçların uzaktan kontrol edilerek çalınmasına araç hareket ettirilemezse bile araç içindeki kişisel eşyaların çalınmasına yol açabilir.

Aracımızı Nasıl Koruyabiliriz?

Bu tür araç hırsızlıklarına karşı Mercury Insurance tarafından oluşturulan ve aracınızın güvenlik açığını anlamanıza yardımcı olması için bir kılavuz oluşturmuştur. Otomobilinizi korumanıza yardımcı olacak bilgileri sağlayan kılavuz bu konuda kullanıcılara yol gösterecektir. Veritabanlarında araçların modelleri ve bu modellere ilişkin aracınızın riskinin 6 puan üzerinden değerlendirmenizi sağlayacak bir sisteme sahipler. Bu değerlendirmede otomobil hırsızlığı için araç wifi ve multimedya sistemleri gibi olası tüm giriş noktaları baz alınmakta.

Bunun sadece yeni araçlarda bir sorun olduğu düşünülüyor. Ancak eski araçlarda saldırıya uğrayabilir. Örneğin; farklı bir deneyde eski bir 2003 VW Golf'u kontrol ettik ve fob sistemi vasıtasıyla zayıf noktaların olduğunu ele geçirilebildiğini fark edildi. Aracın genel kontrolünü sağlamak sınırlı olsada motorun çalıştırılabilmesi için bir hackerın fazla zorlanmayacağı da bir gerçek. Aracın ne durumda olduğunu birkaç adımda kontrol edebilir ve önlem alabiliriz.



Fobs

En yaygın olarak kontrol edilmesi gereken konu, araçlarımızın fobu üzerinden izinsiz giriş olmasıdır. Uzmanlar, fobları donduruculara veya mikrodalgalara koyarak (temelde Faraday kafesleri gibi davranan şeyleri) fobların korunmasını önermektedir, Bu koruma bir RFID anahtar fob koruyucusu kullanılarak da sağlanabilir. İkincisi en güvenli ve açıkçası görünüş anlamında daha iyi bir yöntemdir.


►İlginizi Çekebilir: Dijital Şebekelerde Siber Güvenlik
 

OBD (On-Board Diagnostic) II Dongles’ı Kaldırın

OBD II Dongles, bazı sigorta şirketlerinin sürüş alışkanlıklarınızı izlemek için sağladığı cihazlardır. Güvenli araç kullanan sürücüler bu cihazın ölçümleri sonucu daha az sigorta prim ücreti öderler. Direksiyon kolonunun altındaki bir bağlantı noktasından aracınıza bağlanırlar. Bu cihaz, potansiyel hackerlar için oldukça cazip bir girişi sağlamaktadır. Hırsızlığın engellenebilmesi için kullanımda değilken fişinin çekilmesi veya tamamen çıkarılması gerekmektedir.
 
Bütün bunların dışında bazı arabalar telefonunuzla çalıştırılabilmektedir. Bunu siz yapabiliyorsanız başka insanlarda yapabilir. Norveç'teki bazı araştırmacılar bu tekniğinde kullanılabileceğini ispat ettiler. Araç hırsızları kamuya açık olan bir Wifi ağına bağlı bulunduğunuz anda tüm bilgilerinizi elde edebileceği ve aracınızı çalabileceği görüldü. Bugüne kadar, bunun gerçekte gerçekleştiği ve saldırılara teşebbüs edildiği ile ilgili hiçbir olay rapor edilmemiştir. Şu anda bu durum sadece teorik bir problem. En azından şimdilik.


 
İnternet bağlantılı otomobillerin risk durumu halen lehimizedir. İnternet bağlantılı araçlar kullanıcıya, motor performans izleme bakımından çok yararlı bilgiler sağlar ve üreticiler için gelecekteki modellerini iyileştirmeleri için fikirler vermektedirler. Kazaları önlemeye yardımcı olurlar ve arızalardan en yakındaki benzin istasyonunu bulmaya kadar olan her şey için araç içi yardımlar sunarlar.

Üretilen araçların gelişimi yavaşlamayacaktır. Fakat üreticiler riskin düşük olması sebebiyle internete bağlı olan cihazları üretmeye devam etmektedir. Riskin artması durumunda ise koruyucu önlemlerin artması beklenmektedir.


Kaynak:

interestingengineering.com
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar