elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

50 Yıl Sonra Gelen Sinyal

Uydu teknolojisi dünyada sayılı ülkenin geliştirebildiği en pahalı teknolojiler arasında. Üretim maliyetleri astronomik rakamlara ulaşan uydular baştan sonra her aşamada son derece heyecan yaratan teknik cihazlar. Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 50 yıldır haber alınamayan bir Amerikan uydusundan sinyal alındığı duyuruldu. Böylesine yüksek maliyetli ürünlerin bulunduğu bir sektörde yaşanan bu önemli gelişmenin detayları haberimizde.



A- A+
31.12.2016 tarihli yazı 10982 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde uydu teknolojileri alanında mucizevi bir olaya tanık olundu. 1965 yılında yapımı tamamlandıktan sonra 1967 yılında kendisinden hiçbir şekilde haber alınamayan Amerikan uydusu yaklaşık 50 yıl sonra sinyal göndermeye başladı. Sektörde esrarengiz bir hava yaratan bu uydu MIT (Massachusetts Institute of Technology) Lincoln Labaratuvarı tarafından inşa edilmişti.

LES-1 uydusu olarak adlandırılan uydu 1965 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida Eyaleti'nde bulunan Cape Canaveral bölgesinden fırlatıldı. Ancak uydu önceden tanımlanmış görevlerinin sadece birkaçını tamamlayabildikten sonra uzay çöplüğünde yerini aldığı beyan edildi. Astronot uydu devrelerinin yanlış kablolanmasının uydunun dairesel yörüngeden çıkmasına neden olduğunu ve fırlatıldıktan yaklaşık iki yıl sonra herhangi bir bilgi iletiminin gerçekleşmediğini açıklamışlardı. LES-1 uydusundan sonra gönderilen LES-2 uydusu bir önceki uydudan daha iyi performans göstererek 6 Mayıs 1965'te hedeflenen yörüngede yerini aldı. Bu uydu NASA tarafından gönderilen ve LES-1'den LES-9'a kadar oluşan serinin ilk uydusuydu. Program LES-7'ye kadar yükseldi, ardından program için ayrılan fon sona erdiği için serinin iptali gerçekleşti.



 
►İlginizi Çekebilir: Minyatur Uydular

Yaklaşık 40 sene sonra uydudan gelen sinyal İngiltere'nin North Cornwall şehrinden yaşayan bir amatör radyo astronomu olan Phill Williams tarafından tespit edildi. Phill Williams LES-1'den gelen bir sinyal tespit etti. Uydu kaybolduktan sonra kontrolden çıkmıştı ve kontrolden çıktıktan sonra da uydunun uzayda her dört saniyede bir kendi etrafından takla attığı öğrenildi. Bu taklalar uydu üzerinde bulunan güneş panellerinin motorun gölgesinde gizlenmesine neden olacaktı bu da uydudan farklı sinyallerin gelmesine neden oluyordu. Sinyallerin tespitini gerçekleştiren Williams, uydu üzerindeki güneş panellerinde meydana gelen voltaj dalgalanmalarının oluşturduğu sinyallerin insan kulağının duyamayacağı sesler ortaya çıkardığını söyledi.


 
►İlginizi Çekebilir: Dünya'nın Yeni Uydusu | 2016 HO3

Bilim insanları teorik olarak parçalara ayrılıp dağılmış pillerin hala 237 MHz frekansta bir yayılımı nasıl gerçekleştirdiklerinin nedenini tespit etmeye çalışıyorlar. Şayet uzay çöplüğüne eklenen bu uydu ile tamamen bağlantı kurulamaması halinde bile endişe edilecek bir durum söz konusu olmadığı, uydunun boyutunun küçük bir otomobil büyüklüğünde olduğu ve bunun nispeten önemsiz olduğu söylendi.

Bu sıra dışı sayılabilecek olay herhangi bir mikroişlemci olmaksızın, uzayın zor şartlarında çalışabilecek özelliklere sahip entegre devreler gibi elektronik yapıların 50 yıl öncesinde bile üretilebildiğinin bir ispatı olarak tarihe geçti.

Kaynak:


wonderfulengineering.com
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.