elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Yazıcılar İnşaat Sektöründe Söz Sahibi

3D yazıcıların ilk defa mimari bir projede kullanılması, 3D yazıcıların hayatımızın her alanında kolaylıkla kullanılabileceğini gösterdi. Rusya’da 3D yazıcı ile inşa edilen evin detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
06.03.2017 tarihli yazı 11385 kez okunmuştur.
3D yazıcı kullanılarak inşa edilen ev 2016 aralık ayında Rusya’da yapıldı. Havaların soğuk olması nedeni ile çimento karışımının donmaması için ev bir çadırın içinde inşa edildi. Karışım 5oC üzerindeki sıcaklıklarda kullanılır. Evin dairesel şekli teknolojinin çok yönlülüğünü göstermektedir. Ev bir ya da iki kişi için ideal bir kullanım sunmaktadır.

Evin inşaatı 24 saat gibi bir sürede tamamlandı. Basit olarak bir vinci andıran 3D yazıcı, çimento kullanarak tabakaları oluşturmaktadır. Yazıcı; 3 m yüksekliğe, 5m genişliğe ve yaklaşık olarak 2 ton ağırlığa sahiptir. Taşıması içinse bir vinç gereklidir. Ancak yazıcı ile tüm işler yapılamamaktadır. Çatı, yalıtım, pencere ve diğer bileşenler insan eli ile yapılmaktadır.

Tek katlı bir ev tasarımı ile modern bir yapılaşma sağlanmıştır. Bu yapının temel amaçları, ekipmanların esnekliğini ve mevcut formların çeşitliliğini göstermek için özel seçimler yapıldı. Evin yapımında pek çok tanınmış şirketlerden destek alınmıştır. Telekomünikasyon, elektronik cihazlar, ev aletleri, yapı malzemeleri, yalıtım malzemeleri, çatı kaplama malzemeleri, boya, yapıştırıcı malzemeler, pencere, kapı gibi gereçler partner firmalardan karşılanmıştır.



İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcı ile Çamurdan Ev
 

3D Yazıcı ile İnşaat

Yazıcı taşınabilir bir yapıya, otomatik karıştırma ve besleme ünitesine sahiptir. İnşaat öncesinde uzun hazırlık gerektirmez. Baskı işlemi olabildiğince otomatik hale getirilir ve insan hatasından kaynaklanan riskleri ortadan kaldırır.
 

Çatı, Kaplama ve İzolasyon

Çatı projeye uygun olarak düz bir şekilde yapıldı. Yüksek kar yüklerine ve dayanıklılık gereksinimine etkili bir şekilde dayanır. Isı yalıtımı sert polistren malzemeden yapıldı. Malzemenin düşük ısı iletkenliği ile çatı kaplama sisteminin kalınlığı ve toplam ağırlığı genel yalıtım malzemelerinden küçüktür. Termo-akustik izolasyon malzemesi kullanılmıştır. Taşıyıcı duvar ve iç duvar arasındaki boşlukları doldurur, soğuk köprülerin oluşmasını engeller. Evde rahat bir mikro iklim yaratmak için oldukça ince bir tabaka yeterlidir.
 
 

Boya ve pencere

Çevre dostu ve hava şartlarına dayanaklı boyalar kullanılarak iç ve dış duvarların boyası yapılır. Çift camlı pencereler kullanılarak sıcaklık kontrolü sağlanır.
 

Sonuç

Evin içinde salon, banyo, oturma odası ve mutfak bulunmaktadır. Ev toplamda 45 m2 olmakla beraber, toplam maliyet ise 10.000$ civarındadır. 3D yazıcı kullanılarak yapılan evde, klasik inşaat tekniklerine göre %70’e varan tasarruf sağlanmıştır. İnşaat için gerekli pek çok ekipmana gerek olmadan, tek bir makine ile yapı tamamlanmıştır. Yeni teknolojilerin ortaya çıkışı ve 3D yazıcılar ile alçak binaların inşasına bakış açısı ve yaklaşımı değişecektir. Özel mimari çözümleri uygulamak için yeni fırsatlar sunuyor.
 


Kaynak:

apis-cor.com
newatlas
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.