elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Basılı Nesneler Yeniden Renklendirilebilir

3 boyutlu yazıcılar ile üretilen nesnelerin rengi yeni geliştirilen ColorFab sistemi sayesinde üretimden sonra istenilen renge dönüşebilecek. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) araştırmacıları, renk değiştirebilen nesneler üretmenin yolunu buldu. Üretildikten sonra 3D basılı nesnelerin renklerini tekrar tekrar değiştirmek için geliştirilmiş bir yöntem olan ColorFab hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
23.02.2018 tarihli yazı 7663 kez okunmuştur.
ColorFab adı verilen sistem sayesinde renk değiştirebilen nesneler üretmenin yolu bulundu. Önceki renk değiştiren sistemler, tek renkler ve 2D tasarımlar gibi kabiliyetlerinde biraz sınırlıydı. Ekip, tek renkli sistemlerin ötesine geçmek için basit bir donanım/yazılım iş akışı geliştirdi. ColorFab arayüzünü kullanarak, kullanıcılar 3D modellerini yükleyebilir, istenen renk modellerini seçtikten sonra tamamen renkli nesnelerini basabilirler. Kısacası bir kullanıcı nesneyi platforma yerleştirdiğinde, arayüzü kullanarak renkleri seçebilmektedir. Bu sayede bir ürünün rengi beğenilmediğinde yeni bir renk denemek mümkün olacak. 
 


 
►İlginizi Çekebilir: Holografik 3D Baskı Geliştirildi
 

Sistem Nasıl çalışıyor?

ColorFab adı verilen sistem, belirli ultraviyole ışını dalga boylarına maruz kaldığında saydam ve renkli hale gelebilecek şekilde değiştirilebilen fotokromik mürekkeple çalışıyor. Ekip, bir nesnenin piksellerini şeffafdan renkli renge dönüştürmek için bir UV ışığı ve renkli ve şeffaf hale getirmek için normal bir ofis projektörü kullanıyor. Ekibin özel mürekkebi, bir baz boya, bir reaktant (photoinitiator) ve hafif uyarlanabilir boyalardan oluşuyor. Işık uyarlanabilir (fotokromik) boyalar temel boya rengini ortaya çıkarır ve reaktant 3 boyutlu baskı sırasında bazik boya sertleşmesini sağlar.
 
Ekip, ColorFab'i yeniden renklendirme süresi, hassasiyet ve rengin özelliğini yitirme süresi kriterlerine göre test etti. Zamanlama kadar, tam bir renklendirme işlemi 23 dakika sürdü. Bununla birlikte ekip, daha güçlü bir ışık kullanarak veya mürekkebe daha fazla ışık uydurabilen boya ekleyerek sürecin hızlanabileceğini belirtti. Araştırmacılar aynı zamanda renkleri bir cisme yaklaştırdıklarında; renklerin tane tane olduğunu buldular. Böylelikle mavi ve kırmızıyı etkinleştirerek mor; kırmızı ve yeşili etkinleştirerek sarı rengi elde ettiler.
 
Ultraviyole ışınlarının etkisi ortadan kalksa bile renkler aktif hale geldiğinde öyle kalıyorlar. Bu durumda güneş ışığı da renklerin durumuna etki etmiyor. Yani dışarı çıktığımız zaman aksesuarlarınızın renginin değişeceğine dair endişe duymanıza gerek yok. Ancak renkler birkaç hafta sonra solduğu için yeniden aktif hale getirilmeleri gerekecek.

 


►İlginizi Çekebilir: Selüloz ile 3D Baskı
 
Proje şu anda plastikler ve diğer yaygın 3D baskı malzemeleri üzerine yoğunlaşırken, araştırmacılar sonunda insanların kıyafetlerinin veya diğer ürünlerin rengini anında değiştirebileceğini söylüyorlar. Sistem konusundaki yeni makaleyi yazan MIT profesörü Stefanie Mueller, insanların yirmi yıl öncesinden çok daha fazla tüketim yaptığını ve çok fazla israf yarattığını belirterek bu sistemin tasarruf açısından da çok faydalı olacağını söylüyor. Mueller, insanların aksesuarlarını kıyafetleriyle hızla verimli ve daha az uğraşıp eşleştirebilmelerinin hedeflendiğini belirtti.
 
Araştırmacılar bu sistemin, kullanıcılar için nispeten kolay olan, eksiksiz bir baskı ve yeniden renklendirme işlemine sahip, ilk 3 boyutlu basılabilir fotokromik sistem olduğunu belirtti. İmal edildikten sonra basılı nesneleri maliyet-etkin bir şekilde dinamik olarak güncelleyebilmek için 3D baskı adına büyük bir adımdır.



Kaynak:


MIT News
Tech Xplore
Science Update
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.