elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2016'nın En İyi 25 İcadı

Her yıl Time dergisi, dünyayı daha iyi daha akıllı ve bazı örneklerde olduğu gibi daha eğlenceli bir yer haline getiren icatları seçiyor. Bu yıl listeye girmeye hak kazanan icatlar haberimizde.



A- A+
31.12.2016 tarihli yazı 15131 kez okunmuştur.

Uçan Ampül



Flyte Flyte, elektromanyetizm ilkelerine dayanan ve endüktif kuplaj etkisi ile gücün kablosuz olarak iletilmesini sağlayan bir sisteme sahip. Kısaca bu ampül temassız bir şekilde havada asılı kalarak çalışıyor.
 

Katlanabilen Bisiklet Kaskı 



Morpher: Bisiklet sahiplerinin en çok şikayetçi olduğu konulardan biri de, bisiklet kasklarının özellikle taşıma ve sığdırma noktasında çok fazla kullanışlı olmaması. Hatta sadece bu sebepten dolayı kask kullanmak istemeyenlerinde dahi olduğunu söylemek mümkün. İngiliz mühendis Jeff Woolf ise katlanabilir bisiklet kaskı projesi Morpher ile bu konuya çözüm getiriyor. Birbirine geçen plastik parçalarından oluşan Morpher isimli bu bisiklet kaskı, katlandığında oldukça az yer kaplıyor. Dolayısıyla taşıma noktasında bisiklet sahiplerine oldukça kolaylık sağlamış oluyor.
 

Göze Batmayan Güneş Panelleri



Solar Roof: Güneş panellerinin çevreyi koruma ve tasarruf sağlama noktasında çok önemli bir yere sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak estetiklik noktasında çok kullanışlı olmadığını da görüyoruz. Tesla tarafından geliştirilen ve SolarCity işbirliğinde üretime geçilecek olan Solar Roof ise bu probleme oldukça yenilikçi bir çözüm getiriyor. Bu yeni nesil güneş panellerinin en güzel yanı ise göze batmayan estetik bir görünüme sahip olması ve evlere standart çatı şeklinde entegre edilmesi.
 

Kendi Kendine Bağlanabilen Ayakkabı



Nike Hyperadapt 1.0 Nike tarafından üretilen, Geleceğe Dönüş filminde gördüğümüz bu modelde ayakkabının diline yakın bir düğmeye basılarak ayakkabının bileği kavraması ya da çözülmesi mümkün.
 

Her Yere Sığan Futbol Sahaları



AP Thailand tarafından geliştirilen ve ‘The Unusual Football Field’ (alışılmadık futbol sahası) adlı verilen futbol sahaları alıştığımız futbol sahalarından biraz farklı. Dikdörtgen olmayan futbol sahalarının üretilme amacı ise yer kıtlığı.
 

Devrim Yaratan Sanal Gerçeklik Gözlüğü 



PlayStation VR: Son yılların en popüler teknolojik gelişmelerinden biri olan sanal gerçeklik, çeşitli gözlük, başlık gibi cihazlar ile tüketici elektroniğine de yansımış durumda. Ancak piyasadaki sanal gerçeklik başlıklarının çoğu bilgisayar destekli olarak geliştiriliyor. Sony ise PlayStation 4 destekli PlayStation VR başlığı ile bunu konsollara taşıyor.
 

İlaçların Yerini Tutan Kenevir



Hmbldt Elektronik: Sigaraları, özellikle ABD hükümetinin tıbbi kenevir kullanımını yaygınlaştırması üzerine birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanan kenevir; uyuşturucu ve ilaç olarak piyasada genellikle iki farklı şekilde bulunuyor. Tehlikeleri bertaraf etmek için bu konuya yenilikçi bir çözüm getiren Hmbldt ise, elektronik kenevir olarak adlandırabileceğimiz Hmbldt Vape Pens cihazlarını piyasaya sürmüş durumda. Cihazda bir dozluk kenevir yağı bulunuyor. Bu kenevir yağı ise her bir nefeste rahatlamanızı, uykunuzun gelmesini ve ağrılarınızın dinmesini sağlıyor. Ancak cihazın uyuşturucu etkisi yaratacak düzeyin altında tutulduğunu da vurgulamak gerekiyor.
 

Kusursuz Çalar Saat



Hello Sense: Hello Sense adlı çalar saat odanızın sıcaklığını, nem oranını, aydınlatmasını ve hatta hava kalitesini ölçümleyerek en rahat şekilde uyumanıza yardımcı oluyor. Ayrıca uyku-uyanıklık döngünüzü ölçümleyerek en az zorlanacağınız anda sizi uyandırıyor.
 

Her Yönde Hareket Edebilen Tekerlek



Eagle 360 Goodyear tarafından geliştirilen tekerlekler araçların birçok yönde hareket edebilmesine imkan sağlıyor. Eagle 360 tekerlekleri otonom araçlar için tasarlandığından yakın zamanda yollarda görmemiz mümkün görünmüyor.
 

Akıllı Diş Fırçası



Quip Quip; asit, ekonomik, pille çalışan diş fırçasıdır. İki dakikalık bir zamanlayıcı her 30 saniyede bir titreşir ve kullanıcıları pozisyon değiştirmeye davet ederek hatırlatır.
 

Bilişsel Zayıflama Sağlayan Tabak



Eatwell Assistive Tableware büyükannesine “Alzheimer” tanısı konmasının üzerine kendisini kötü hisseden ve büyükannesine yeteri kadar yardımcı olamadığını düşünen Sha Yao, beyin ya da vücutla alakalı rahatsızlıkları olan kişiler için özel bir yemek takımı tasarladı. Sıcak renkler kullanılarak tasarlanan takım kişinin yemeği tabaktan ayırt edebilmesini amaçlıyor.
 

Çok Amaçlı Barınak



Better Shelter Kapı kilitleri ve güneş panelleri gibi özellikleri olan Better Shelter dört saatten az bir zamanda inşa edilebiliyor. Şimdilerde mülteciler için kullanılan Better Shelter farklı özellikler eklenerek iyileştirilmeye çalışılıyor.
 

Daha Güçlü ve Yumuşak Saç Kurutma Makinesi



Dyson Supersonic Elektrik süpürgesi, havalandırma araçları, vakum makineleri gibi hava-merkezli ürünleri ve projeleriyle ön plana çıkan James Dyson, bu kez de yenilikçi saç kurutma makinesi ile karşımıza çıkıyor. Dyson’ın “gürültülü, ağır ve yavaş” olarak nitelendirdiği standart saç kurutma makinelerinin aksine, Dyson Supersonic isimli yeni saç kurutma makinesi sessiz, hafif ve hızlı çalışıyor. Dakikada 110 bin devir sayısına sahip olan bu saç kurutma makinesi, bünyesinde barındırdığı sensörler sayesinde de oldukça yumuşak bir kurutma deneyimi sunuyor.
 

Hayat Kurtaran Tatlı Patates



The Orange-Fleshed Sweet Potato Sahra Altı Afrika bölgesinde yaşayan 6 yaşın altındaki 43 milyon çocuk A vitamini eksikliğinden dolayı körlük, sıtma gibi hastalıklara maruz kalıyor. Bu bağlamda ülkenin tamamına ilaç dağıtmanın ise etkisiz olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla bazı bitki bilimciler de kendi çözümlerini üretmeleri konusunda ülkelere tatlı patates üretimi ile destek oluyor. Proje kapsamında A vitamini bakımından zengin olan tatlı patateslerin çeşitli biyolojik takviyeler ile üretiminin arttırılması sağlanıyor.
 

Herkese Yönelik Drone



Dji Mavic Pro Dronelar son yıllarda fotoğrafçılıkta, sinema sektöründe, tarımda, taşımacılıkta ve daha nice sektörde en önemli araçlardan biri olarak varlığını sürdürüyor. Ancak her ne kadar birçok amaç doğrultusunda kullanılsa da, büyük boyutlara sahip olan drone’ları taşımak bir sorun haline gelebiliyor. DJI tarafından geliştirilen DJI Mavic Pro ise katlanabilir olmasıyla dikkat çekiyor. Katlandığında bir ekmeğin boyutundan daha küçük boyutlara kadar küçültülebildiği belirtilen drone, 4K kalitesinde çekim yapabiliyor, uçarken nesneleri takip edebiliyor ve karşısına çıkan engelleri aşabiliyor.
 

Dokunulmayan Ateşölçer



Arc InstaTempt Kişilerin ateşinin yükselmesinin ardından sıcaklığın ölçümlenmesi amacıyla genellikle ağza, koltuk altına vs. çubuk şeklindeki termometreler konulur. Ya da son yıllarda piyasaya sürülen ve uzaktan kızılötesi teknolojisiyle çalışan termometreler kullanılır. “Arc Insta­Temp” adı verilen yeni nesil termometreler ise birkaç santimetre uzaklıktan ölçüm yapabiliyor. En önemli özelliklerinden birinin ise vücut sıcaklığı ölçme işlemini çok hızlı (2.5 saniye) gerçekleştirmesi olarak ifade ediliyor. Cihazda ayrıca sıcaklığın derecelerine göre üç farklı renk göstergesi de bulunuyor.
 

Yapay Pankreas 



Minimed 670g: Şeker hastası olan kişiler, sağlığını dengede tutabilmeleri için sık sık kan şekeri seviyesini ölçmeleri ve çıkan değerlere göre insülin veya çeşitli atıştırmalıklar ile şeker seviyesini dengede tutmaları gerekiyor. Medtronic firması ise bu uğraştırıcı işlere Minimed 670g ile çözüm getiriyor. “Yapay Pankreas” olarak da adlandırılan Minimed 670g, otomatik olarak her 5 dakikada bir hastanın şeker ölçümünü yapıyor ve gerektiğinde insülin sağlıyor.
 

Çin’in Uzay İstasyonu



Tiangong-2: Çin’in uzay istasyonu projesi kapsamında gönderilen Tiangong-2 modülünün, Çin’in uzaydaki bir laboratuvarı gibi kullanılacağı belirtiliyor. Yaklaşık 4.2 metre genişliğe ve 10.4 metre uzunluğa sahip olan modül, Çin’in 2023’te tamamlamayı planladığı kalıcı uzay istasyonu projesinin önemli bir parçasını oluşturacağı ifade ediliyor.
 

Oyun Oynamak İçin Tasarlanan Protez



IKO: Piyasada bulunan protez ürünler genellikle amaç odaklı geliştirildiği için, diğer aktiviteler için yetersiz kalabiliyor. Özellikle söz konusu çocuklar olduğunda bu durum çok daha üzücü bir hal alabiliyor. Carlos Arturo Torres tarafından geliştirilen IKO ise standart protezlerden çok daha fazlasını sunuyor. Özellikle çocuklar için üretilen IKO, standart bir protez kol gibi standart ihtiyacı karşıladığı gibi; aynı zamanda kolun yerine oyuncak-benzeri eklentiler ile bir oyun aletine dönüşebiliyor. IKO’nun aynı zamanda LEGO parçaları ile uyumlu olarak geliştirildiğini belirtmek gerekiyor.
 

Kitleleri Memnun Eden Araç



Chevrolet Bolt General Motors, tek seferlik şarjla 320 km’den fazla yol alabilen elektrikli araba Chevrolet Bolt’u geliştirdi.
 

Yardıma Dönüşen Oyun Bilekliği 



Kid Power Band UNICEF’in ürettiği bileklik, çocukların daha fazla spor yapmasını sağlayacak. İstenilenler yerine getirildiğinde ise verilen puanlar sayesinde dünyanın çeşitli yerlerindeki aç çocuklara kargoyla yiyecek gönderilecek.
 

Kablosuz Kulaklık



Apple AirPod Her ne kadar birçok kez eleştiri almış olsa da, yıllar içerisinde standartları birçok kez yıkarak kendi yolunu belirleyen Apple, yeni kablosuz kulaklıklarıyla da yıllar boyunca standart olarak kullanılan 3.5 mm kulaklık girişi kavramını tarihe gömüyor diyebiliriz. Tasarımsal olarak çok şık bir yapıya sahip olan Airpods’ların, söz konusu fiyatı olduğunda tüketicilerin canını biraz sıktığını da eklemek gerekiyor.
 

Cevap Veren Hoparlör



Amazon Echo Standart bir bluetooth hoparlör gibi görünse de Amazon tarafından geliştirilen Amazon Echo bundan çok daha fazlasını kullanıcıya sunuyor. Özellikle karşılıklı olarak konuşma gerçekleştirilmesi Echo’yu çok daha özel bir cihaz haline getiriyor. Echo’ya entegre edilen dijital asistan Alexa sayesinde kullanıcılar taksi çağırabiliyor, ışıkları açıp kapatabiliyor veya pizza siparişi verebiliyor.
 

Kişisel Hava Temizleyicisi



Wynd İş yerinde, evde, okulda, kısacası birçok yerde soluduğumuz havanın içerisinde zararlı kimyasallar bulunuyor. Wynd ise buna çok pratik bir çözüm getiriyor. “Taşınabilir hava filtresi” olarak da tanımlayabileceğimiz Wynd; kısaca havadaki kimyasalları ve diğer zararlı maddeleri temizleyerek kanser ve kalp hastalıklarını önleme noktasında yardımcı oluyor.
 

Gerçekçi Mattel Barbie Oyuncakları



50 yıldan fazladır dünyanın en popüler oyuncak bebeği olan Barbie’ler ince ve uzun yapısı ile standart haline gelmiş ve gerçek dışı bir görünümle yıllar boyunca piyasada yerini almıştı. Ancak uzmanlara göre bu durum gerçek-dışı bir güzellik standardı oluşturduğu için yıllar boyunca genç kızları olumsuz yönde etkiledi. Mattel ise daha gerçekçi görünüme sahip olan Barbie oyuncak bebekler üreterek bu sorunu düzeltmek istiyor. Bu amaç doğrultusunda farklı boya, renklere, tarza ve vücut yapılarına sahip olan bu oyuncak bebeklerin bu gerçek-dışı güzellik algısını yıkacağı düşünülüyor.

Kaynak:

► TIME
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.