elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zeytinyağı Atıklarından Elektrik Üretimi

Zeytinyağı üretiminde çevre için tehdit oluşturan çok sayıda zararlı kimyasal açığa çıkıyor ve bu atıkları saklamak için gereksiz yere yüksek miktarlarda para harcanıyor. PowerCell şirketinin atıklardan kurtulmak bir yana onlardan enerji elde etmeyi planlayan projesini yakından inceleyelim.



A- A+
14.12.2014 tarihli yazı 11311 kez okunmuştur.
Yakıt hücresi teknolojisi üzerinde çalışan İskandinav şirketi PowerCell zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan zehirli atıkları elektrik enerjisine dönüştüren bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. İspanya, Yunanistan, İsveç ve Birleşik Krallığın işbirliğiyle İspanya’nın Andalucía bölgesinde bu projeyi test etme amacıyla bir fabrika kuruldu.
 



►İlginizi Çekebilir : Futbol Topu ile Elektrik Üretimi |Soccket

 
Zeytinyağı üretiminde açığa çıkan maddeler çevreye çok zararlı ve yok edilmesi çok masraflı atıklardır. Pestisit ve zehirli organik bileşenlere sahip bu atıklar aynı zamanda asitli ve tuzlu olma özelliğine sahip. Bu atıkların çok yüksek maliyetlerle yerin altına gömülmesi sağlandı ancak bu da büyük bir çevre sorununa neden oldu.
 
 
Biogas2PEM-FC projesi 2 yıl önce başladı ve 2014 yılı kasım ayında son buldu. Proje bu atıkları elektrik enerjisine dönüştürmek için yapıldı ve bunun için de 3 parçaya ayrılan bir sistem geliştirildi. İlk adım olarak atıktan biyogaz elde edebilmek için anaerobik sindirim gerçekleştirmek, ikinci adım biyogazdan reformat hidrojen gazı elde etmek, son adım ise bu reformat gazdan yakıt hücresi sistemiyle elektrik üretmek şeklinde belirlendi.
 

 

►İlginizi Çekebilir : Statik Elektrik Nedir ve Nasıl Oluşur?


Projede son aşamaya gelindi ve bulunan çözümle zehirli maddeler elektriğe ve ısı enerjisine dönüştürülmüş oldu. Açığa çıkan ısının da zeytin değirmenleri tarafından kullanılması planlanıyor. PowerCell şirketi başkan vekili ve proje koordinatörü Per Ekdunge: “Bu projeyle iki problemi tek seferde çözmüş olduk. Zararlı hiçbir salınım olmadan tamamen çevre dostu bir yolla zehirli atıkları elektriğe ve küçük miktarlarda ısıya dönüştürerek yok ediyoruz. Zeytinyağı üretiminde yıllık 30 milyon metre küp atık su ortaya çıkıyor. Bu atık suyun biyogaz üretiminde kullanılacağı düşünüldüğünde çözümün çok yüksek bir potansiyele sahip olduğu görülüyor. Bu teknoloji aynı zamanda diğer tarımsal atıklar için de kullanılabilir.” 

Projeyi ve aşamalarını daha ayrıntılı bir şekilde incelemek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 



Kaynak :
►engineerlive

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.