elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yusufçuk Böceğinden İlham Alınan Drone

Teknolojinin en büyük ilham kaynaklarından biri olarak doğa, yine bir yeniliğe ilham kaynağı olmayı başardı. İngiltere'nin en iyi hayvan bilimcilerinden biri, doğal hayatın en iyi aviatörlerinden biri olan yusufçuk böceğinden esinlenerek kanat çırpan bir askeri drone geliştirmeye çalışıyor.



A- A+
23.11.2016 tarihli yazı 13863 kez okunmuştur.
Teknolojinin en büyük ilham kaynaklarından biri hiç şüphesiz ki doğa. Bugüne kadar icat edilen bir çok teknolojik aracın ve icadın doğadaki varlıkların hareket kabiliyetlerinden esinlenerek geliştirildiği açık bir şekilde ortada. Geçtiğimiz günlerde İngiliz mühendis ve bilim insanlarında oluşan bir ekip doğanın en iyi havacılarından biri olan yusufçuk böceğinin hareketlerini taklit eden bir drone geliştirmeyi umarak başladıkları projede büyük bir yol aldılar. Proje tamamlanınca uzunca bir zaman içerisinde optimize edilmiş olan bir gövde iler birlikte geliştirilen bu drone inanılmaz derecede hassasiyete sahip olacak. Örneğin; yaz aylarında İngiltere'de çokça görülen yusufçuk böcekleri avlarının %90'ına yakınını uçarken yakalamaktadırlar.
 


►İlginizi Çekebilir: Kertenkele Robot | Pleurobot

Yusufçuk böceğinin havadaki yüksek kabiliyetinin anahtarlarından biri kanatlarından her birinin bağımsız kaslara sahip olmasıdır. Bu özellik yusufçuk böceğine yüksek ivmeli hareketlerde diğer birçok uçan canlıdan çok daha çevik manevra yapmasına olanak sağlamakta. Proje yetkililerinden Thomas yusufçukların kanatlarının tamamen bağımsız olarak açıp kapatabildiklerini ve böylelikle istedikleri takdirde süzülme hareketini bile çok rahat bir şekilde yapabildiklerini söyledi.

Yusufçuk böceğinin tüm bu üstün özellikleri İngiliz ekibe minyatür bir drone için harika bir model çıkarma şansını verdi. Proje yetkilisi Thomas yusufçuktan esinlenerek geliştirilecek olan bu modelin canlının verimliğini, çevikliğini ve doğruluğunun yansıtan bir cihaz olacağından emindi. Ayrıca kendisi bu konuda her ölçüdeki yusufçuk böceğinin performansını aşmaları gerektiğini de belirtti. Thomas, geliştirilecek cihazın karbon fiber ve insan yapımı motorlardan oluştuğunu belirterek kanatlarda ve motorlarda büyüklük sırası elde etmeyi başardıklarını söyledi.

 


►İlginizi Çekebilir: Bukalemun Robot Geliştirildi

18 aylık bir kalkınma süresinin sonunda firma Thomas'ın esrarengiz bir şekilde anlattığı askeri alanda yararlı bir uçuşunun görmek istiyor. Bu denemeye referans olarak ise şuan İngiliz askeri kuvvetlerinde kullanılmakta olan helikopter tabanlı insansız hava aracı olan Black Hornet veriliyor. Ayrıca Black Hornet'in 25 dakika havada kalabildiği de firma tarafından özellikle belirtildi.

Uzaktan kontrol edilmek üzere tasarlanacak olan bu araç ayrıca süzülme ve duvarları takip etmek gibi manevraları gerçekleştirebilecek bir otonomi düzeyine sahip olacak. Thomas projenin helikopter ve quadkopter tabanlı cihazlara kıyasla çok daha fazla avantaj sağlayacağını ve cihazın sert rüzgarlar tarafından bertaraf edilme eğiliminin daha yüksek olacağını belirtti. Geliştirilecek olan cihaz toplam ağırlığı ile 30 gramın biraz altındaki ağırlık değerlerine tekabül edecek. Projede herhangi bir yedek kütleye yer verilmeyecek. Örneğin sensörlerden elde edilerek kazanılan ağırlık miktarları olursa bu alan bataryaya harcanarak pil ömründe uzama sağlanacak. Ağırlık kanatların özel tasarımı ile daha da azaltıldı. Polimer membranla kaplı karbon fiber tellerden yapılmış olan kanatlar son derece hafif ve dayanıklı yapılar.

Ekip ağırlık kadar aynı zamanda maliyet üzerinde de odaklanmaktadır. Ekip projede mümkün oldukça piyasada satılan bileşenleri kullanmaktadır. Proje yetkilisi Thomas'ın söylediği üzere belki de projedeki en kritik yenilik projede kullanılan motorun güç/ağırlık oranının son derece yüksek olmasıdır. Ekibin geliştirdiği cihazın askeri uygulamaların ötesinde birçok karlı uygulamada kullanılabileceği de öngörülüyor.

Şirket CEO'su Alex Caccia projenin fiyatı hakkında yorum yapmaktan kaçındı fakat fiyatının Black Hornet'ten önemli ölçüde daha az olmasını beklediğini söyledi. Thomas projenin şu an için odak noktasının askeri uygulamalarda yoğunlaştığını belirtiyor ancak daha uzun vadede cihazın askeri alandaki gelişiminin bir dizi başka uygulamalara açılabileceğini düşünüyor.



Kaynak:

theengineer.co.uk
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.