elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Wi-Fi'ler 3 Kat Daha Hızlı Olacak

MIT'den araştırmacılar kablosuz ağlarda veri transferini şaşırtıcı şekilde artıracak bir sistem geliştirdiler. Geliştirilen bu yeni sistem günlük internet kullanıcısı olan bütün kullanıcıları yakından ilgilendirecek gibi görünüyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
29.08.2016 tarihli yazı 7872 kez okunmuştur.
MIT'nin CSAIL laboratuvarı araştırmacıları, üç kat daha hızlı veri aktarımı gerçekleştirebilen yeni bir kablosuz ağ sistemi geliştirdi. MegaMIMO 2.0 olarak adlandırılan bu yeni sistem bugün kullandığımız wi-fi sistemlerinden 3 kat daha hızlı veri alışverişi gerçekleştiriyor. Ayrıca sistemin bugünkü sistemlerden en büyük farkı da menzil uzaklığının iki katına çıkmış olması. MIT araştırmacıları geliştirdikleri bu teknolojinin büyük üretici firmalar tarafından el üstünde tutulacağını ve bu şekilde kitle pazarına önemli bir giriş yapılabileceklerini umuyorlar. Ayrıca araştırmacılar MefaMIMO'nun yakın gelecekte evlerde kullandığımız wi-fi yönlendirici cihazlara da uygulanabileceğini belirtiyorlar.
 

Geliştirilen bu yeni teknolojinin en büyük avantajı, spor etkinlikleri, kongre merkezleri veya havaalanları gibi yüzlerce, hatta binlerce insanın aynı internet sinyaline bağlanmaya çalıştığı kalabalık ortamlarda kullanımında ortaya çıkacaktır. Çoğumuzun deneyim ettiği halka açık yerlerdeki bulunan ağlardaki veri aktarım hızları çok yavaşlayabiliyor. Bu durum ürünün endüstriyel üretim alanında 'spektrum krizi' olarak adlandırılıyor ve en basit şekliyle bulunan ortamdaki herkesin optimum hızda veri almak için yeterli wireless spektrumunun bulunmaması anlamına geliyor. Oluşan bu spektrum krizinde kurtulmanın bir yolu kullanıcıların rahat bir şekilde bağlanabilmesi için bulunulan ortama daha çok sayıda kablosuz erişim noktası eklemek. Fakat bu çözüm yalnızca anlık sıkıntıları ortadan kaldırabiliyor. Aynı ağ üzerine eklenecek her yeni erişim noktası, ağdaki oluşacak parazitin bir derece daha artması ve böylelikle de veri transfer hızının yavaşlaması anlamına geliyor.


Araştırmacı Ezzeldin Hamed, bugün kablosuz erişim dünyasının spektrum krizini verici sayısının artırılarak çözülemeyeceğini çünkü eklenen her bir vericinin birbirleri ile parazite neden olacağını söylüyor. Öne sürülen bu çözümde verimli kullanılabilir spektrum alanları için eklenene her bir erişim noktasının aynı anda birbirleri ile çalışmak zorunda oldukları söyleniyor. İşte geliştirilen teknoloji MegaMIMO bu noktada devreye giriyor. MegaMIMO söylenilen bu koordineli çalışmayı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Çeşitli koordinatlarda bulunan birden fazla erişim noktasının aynı anda aynı frekansta fakat parazitsiz veri transferi sağlaması bu cihazla gerçekleştiriliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Karbon Fiber Nedir?

Bu cihazın ortaya çıkma aşamasında takımın en önemli keşfi birden fazla kablosuz verici noktasının birbirleri üzerinde hataya neden olmadan aynı spektrumu kullanarak çalışmalarına izin veren algoritmayı bulmak oldu. Bunu gerçekleştirmekle de wireless araştırmacılarının kafasını kurcalayan en büyük problem çözülmüş oldu. Araştırma ekibinden Hariharan Rahul, sorunu iki ayrı radyo istasyonundan aynı anda aynı frekansta müzik çalınamıyor olmasına benzetti ve birden fazla vericinin spektrumun aynı yığını üzerinden sinyallerde karışıklığa neden olan büyük parazitler yaratmadan veri transferi sağlayamayacağını söyledi.
 

MegaMIMO 2.0 günümüzde hemen hemen bütün kablosuz cihazlarda kullanılan ve çoklu giriş çoklu çıkış olarak adlandırılan teknoloji üzerine inşa edildi. MIMO'nun geliştirilen donanımsal teknolojisi akıllı telefonlar gibi cihazların birden fazla vericiden gelen sinyalleri alabilmesine izin veriyor. Ancak şimdiye kadar bu teknolojik donanımın birden fazla erişim noktasıyla kullanılması ağ tıkanıklılığıyla sonuçlandı. Takımın geliştirdiği MegaMIMO 2.0 algoritmasıyla ağ tıkanıklığı artık bir problem olmaktan çıktı. Araştırma ekibinin dışında olan Stanford Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcisi Sachin Katti spektrum sınırlı olduğunda wireless kapasitesini geliştirmek için tek yolun MegaMIMO kullanılarak daha fazla erişim noktasının eklenmesi olduğunu söyledi.
 

Geliştirilen bu yeni sistemi test etmek için araştırmacılar testin yapıldığı alanda Roomba robot süpürge ile hareket eden 4 bilgisayarın bulunduğu sahte bir konferans solunu oluşturup salondan ayrıldılar. Ölçümler bu şekilde gerçekleştirildi ve araştırmacılar sıradan wi-fi'lerle karşılaştırıldığında MegaMIMO'nun veri aktarım hızının %330 oranında daha hızlı olduğunu elde ettiler. MIT araştırmacıları şu an bu teknolojiyi ticarileştirme sürecinde olduklarının ve MegaMIMO'yu piyasaya sürmek için endüstri ortakları ile görüşmelerinin devam ettiğini bildirdiler.


Kaynak:


sciencealert
interestingengineering
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.