elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Motor:
Next-gen Spoked

Günümüz motor teknolojisinin aksine daha hafif, küçük ve ucuz yeni nesil elektrik motoru üretildi. Üstelik hafif ve küçük olması gücünü etkilemiyor ve benzerlerinden daha iyi çıkış gücü sağlıyor. Peki, yeni nesil motor bunları nasıl yapıyor? Gelin yazımızda beraber inceleyelim.



A- A+
31.05.2018 tarihli yazı 8473 kez okunmuştur.
İngiliz mühendis Foley, uzun yıllardır Formula 1 yarışına önemli katkılar sağladı. Aktif süspansiyon sistemleri ve KERS (Kinetik Enerji Geri Kazanım) sistemi tasarlayan Foley, son yıllarda elektrikli aktarma teknolojisi üzerine çalışarak uygun fiyatlı ve daha güçlü motorunu üretti.

Yeni motor merkezi etrafında sıralanmış mıknatısları olan bir elektrik motoru biçiminde tasarlandı ve standart bir motora göre daha küçük ve daha ucuza sahip bir düzen içinde üstün tork, güç yoğunluğu ve soğutma özellikleri sunabilen bir motor olduğu iddia ediliyor.

Elektrik motorlarının çıkarabileceği maksimum güç ve sonunda aşırı ısınma ve kapanmaya ihtiyaç duymadan ne kadar dayanabildiklerini gösteren sürekli güç oranları motorların çalışması için büyük önem taşır. Burada kapanma olayı ise uzun süre yüksek güçte kullanılan motorun güç çıkışını sınırlamasıdır. Güç çıkışının sınırlanması özellikle performans araçlarında büyük bir sorun teşkil eder. Bu olayın önüne geçmek isteyen araştırmacı daha pahalı mıknatıs malzemeleri kullanmak yerine uygun fiyatlı ve termal dereceli neodyum mıknatısını kullandı. Böylelikle motor yeterince soğuk tutulabilir ve performansı korunabilir hale geldi.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Elektrik Motorları 1. Bölüm

Motorun mıknatısları her bir mıknatısın arasındaki laminasyonla bir tekerleğin aralıkları gibi motorun merkezine 90 derece açıyla yerleştirildi. Bu düzenlemede manyetik malzemenin daha iyi kullanılmasını sağladı. Ayrıca, mıknatısın motor merkezinin tam üstünde oturması, merkezin içine su girmesi ile mıknatısı doğrudan soğutmuş oldu. Böylelikle bu mimari, bize daha fazla tork vermenin yanında, daha iyi soğutma olanağı da sağladı.
 

 

Laminasyonların birbirine bağlama şekliyle ve mıknatısları içeride tutan patentli soğutma sisteminin yanında yeni motor için ucuz bir alüminyum göbek kullanıldı. Böylelikle çok düşük maliyetli üretim yöntemi kullanılmış oldu ve seri üretim için de uygun bir hale geldi.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Manyetik Motor Teorisi Nedir?

Yeni motor performans açısından benzer nitelikteki diğer motorlara oranla motor hacminin yaklaşık yüzde 50'si kadar küçük ve kütlesinin yüzde 80'i oranında daha hafif olarak üretildi. Bununla beraber motor 9 kW/kg'a kadar güç üretebiliyor.
 

Araştırmacıların ilk odak noktası otomotiv sektörü üzerinde olacak, bu da F1 yarışları için önemli bir adım olmasının yanında hem tüketici hem de toplu taşımacılıkta önümüzdeki yılların daha da gelişmiş teknolojilerine sahip olacak şekilde ayarlanarak, büyük bir gelecek vadedeceği söylenebilir.

Kaynak:


New Atlas
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.