elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yangına Dayanıklı Malzemeler- Boya Uygulaması |
OBO Bettermann

Gerçekleştiği zaman büyük felaketlere sebep olabilecek yangına karşı OBO Bettermann'ın pek çok çözümü vardır. Bunlardan biri de boya uygulamasıdır. OBO Bettermann'ın yangına dayanıklı boyası ile kaplanan zemin yangına daha dayanıklı hale gelir ve özellikle ahşap zeminlerin olası tehlikelerde alevlerin hızla yayılmasına sebebiyet vermesine engel olur. OBO Bettermann'ın Yangına Dayanıklı Malzemeleri arasında yer alan boya uygulaması ile ilgili detaylar yazımızın devamında...



A- A+
24.10.2017 tarihli yazı 8751 kez okunmuştur.

Yangına Dayanıklı Malzemeler

OBO Bettermann'ın yangınlar için geliştirdiği pek çok uygulama vardır, bunlardan biri de boya uygulamasıdır. Boya uygulaması ile hem yapı malzemeleri daha estetik bir görünüme kavuşmaktadır hem de kapladığı yüzey yangına karşı dayanıklı hale gelmektedir. 

OBO Bettermann yangın durdurucu uygulamalar için üç tane uygulama önermektedir:

 ► Mortar Harç: Mekanik mukavemetin önemli olduğu noktalarda kullanılır.
 ► Plaka uygulaması: Her noktaya uygulanma özelliği vardır.
 ► Köpük: En kolay uygulanan malzemedir. Yalnız daha maliyetli bir uygulama olduğu için fiyatı projelerde sıkıntı yaratabilmektedir.

Yukarıda bahsedilen üç malzeme ile ilgili durum tüm markalar için geçerlidir.
 

Plaka Uygulamaları


6,25 kg/ad ağırlığındaki plakanın yüzeyinin de kaplandığı yangın durdurucu boya içeriği ve teknik özellikleri gereği önemli bir koruyucu malzemedir.

Kaplandığı yüzeyi yangına dayanıklı hale getiren koruyucu malzeme normal koşullar altında plakaların yüzeyine uygulanarak hem plakayı yangına daha dayanıklı hale getirmektedir hem de uygulama sırasında oluşan boşlukların kapanmasını sağlayarak önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Ancak bu malzeme tek başına da değerlendirilmesi gereken önemli bir malzemedir.

Elektrik kablolarının geçiş noktalarında yatay ve dikey uygulamalar sırasında destek malzemesi olan boya aslında uygulandığı her yüzeyi yangına dayanıklı hale getirmek gibi bir özelliği vardır. Özellikle şaftların ve elektrik odalarının yangın anında izole edilmesi ve dumanla beraber ısının mümkün olduğunca dışarıya geç ulaşmasını sağlamayı düşünürken duvarların ve alçıpan gibi zayıf malzemelerin yangın konusunda güçlendirilmesi gereksinimi kendini göstermektedir. Bu yüzden her şantiyede, her toplantıda ve BSS uygulamalarının konuşulduğu her noktada yangın durdurucu boya önerilmelidir.
 
 
Boyanın yangın durdurucu uygulamalar dışında kullanılabileceği alanlar:

► Tahta hammaddeden üretilen bir malzemenin üstünde kullanılabilir ve böylece olası bir tehlikede ahşap materyaller hızla alev almaz.
► Tüm duvarlarda uygulanabilmektedir.
 Seperatör oluşturulma şansı olan noktalar,
 Tüm şaftlarda 
 Elektrik odalarında mutlaka...
 Bazı noktalarda kabloların kılıfları üzerinde mutlaka uygulanmalıdır.



Yangın durdurucu boya, fırça veya mala yardımıyla her alanda kolaylıkla uygulanabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, bir binada yangın konusunda kritik noktaların tespit edilmesidir. Yangına sebebiyet verebilecek kritik noktalar tespit edildikten sonra, boya kolaylıkla bu malzemelerin üzerinde kullanılabilir.

Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar