elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türk Telekom Stadyumu Güneş Panelleri ile Enerji Üretecek

Ülkemizdeki stadyumlarda güneş enerjisinin kullanımına yönelik çalışmalara bir yenisi ekleniyor. Galatasaray’ın Türk Telekom Stadyumu güneş panelleri ile elektrik enerjisi üretecek. Ürettiği enerjinin fazlasını ise devlete satacak.



A- A+
03.04.2018 tarihli yazı 8269 kez okunmuştur.
Sarı kırmızılı kulübün, Türk Telekom Stadyumu güneş enerjisi ile elektrik üretmeye başlayacak. Zorlu Enerji ile yapılan anlaşma kapsamında, stadyumun çatısı güneş panelleri ile kaplanacak. Galatasaray kulübünün bu planlama ile elektrik enerjisi harcamalarını sıfırlaması, hatta ürettiği elektrik enerjisinin bir kısmını devlete satarak gelir sağlaması planlıyor.

Anlaşmaya göre kurulacak güneş panelleri ile yıllık 2.8 GWh enerji üretilebilecek. Türk Telekom Stadyumu’nun yıllık enerji tüketimi ise 0.8 GWh olarak belirtiliyor. Böylelikle fazladan üretilecek olan 2 GWh’lık enerji devlete satılabilecek.

 


►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Enerjisi Şehri: İzmir

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yönetmeliği kapsamında üretilecek fazlalık güneş enerjisi için devletten alım garantisi alınacak. Yönetmeliğe göre üretilen elektrik enerjisi en az 30 en fazla 41 yıl boyunca devlet tarafından satın alınabilecek.

Üretilen elektrik enerjisi devlet tarafından satın alınırken birim fiyat 10.2 sent olarak hesaplanıyor. Böylelikle Galatasaray, protokol imzalanırsa yıllık 1 milyon TL olmak üzere, en az 30 milyon TL'lik bir gelirin sahibi olabilecek.
 

Sarı-Kırmızılı Kulübün stadyumda kullandığı elektrik enerjisinin yıllık bedeli ise 1.2 milyon TL'yi buluyor.

Yapımına 2007 yılında başlanan ve 2011 yılında biten Türk Telekom Stadyumu 51 metrelik yüksekliğe sahip. 52.650 kişilik stadyumun yapımı sırasında çatı projesi konusunda ciddi sorunlar yaşanmıştı. Ancak yeni anlaşma bu konuda yaşanan tartışmaların üzerine oldukça yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.