elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla Motors’un Şarj Teknolojisi |
Supercharger

Amerikan menşeli Tesla Motors firmasının sektöründe öne çıktığı en önemli özelliği batarya sistemleri ve bu batarya sistemleri ile birlikte gelen uzun menzil avantajı. Peki bu denli üstün performans gösteren Tesla Motors'un elektrikli araçlarında kullandığı bataryalar nerelerde ve ne şekilde şarj ediliyor? Araştırmanın detayları içeriğimizde.



A- A+
30.06.2016 tarihli yazı 20893 kez okunmuştur.
Tesla Supercharger şarj istasyonları, Tesla Motors firması tarafından çıkarılan ve Tesla'nın planladığı ikincil versiyon şarj istasyonlarıdır. Supercharger'lar kısaca Tesla Motors'un firmasının elektrikli araçlarına sahip olan müşterilerini desteklemek için 2013 haziran ayında çıkardığı özel bir hızlı şarj istasyonu hizmetidir. Supercharger şarj istasyonları Tesla mühendisleri tarafından elektrik araç sahibi müşterilerin menzil sorununa alternatif bir çözüm sunabilmek için tasarlandı. İstasyonları özel kılan yönü isimlerinden de anlaşılacağı gibi araçları hızlı bir şekilde şarj etmeleri.
 


Günümüzde sıradan bir (J1772 modeli) elektrikli araç şarj istasyonu 30 dakikalık bir şarj ile araçlara yaklaşık olarak 16 kilometrelik bir menzil kazandırıyor. Aşağıda J1772 modeli bir Tesla Şarj İstasyonu'nun resmi görülmektedir. Bu tip bir şarj istasyonu kullanıcılara olabilecek en kısa sürede yeterli düzeyde enerji aktaramıyor. Bu şikayetleri değerlendiren Tesla Motors kullanıcıların bu sorunun çözmek için yeni bir teknoloji olan Supercharger şarj istasyonlarını geliştirdi. Peki geliştirilen bu istasyonlarda şarj süresi kullanıcıları gerçekten tatmin ediyor mu? Cevabı duyduğunuzda gerçekten kullanıcıları tatmin eden bir değer olduğunu düşüneceksiniz. Tesla'nın Supercharger şarj istasyonları 30 dakikalık bir şarj ile araçlara yaklaşık 320 kilometrelik bir menzil kazandırıyor. Bu değer günümüz sıradan şarj istasyonları ile kıyaslandığında oldukça iyi bir noktada.
 


Elektrikli araç şarj konusundan Supercharger şarj sistemi piyasada oldukça başarılı olmuştur. 2013 yılının sonlarında Supercharger sistem Kuzey Amerika ve Avrupa'da Tesla S modeli kullanıcılarının yaklaşık 11 milyon kilometre yol katetmelerini  sağlayıp araçlara 2.4 Gwh'lik bir enerji akışı sağladılar. Bu veri Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaklaşık 275 bin galon (1.039.500 litre) hacminde bir benzin tasarrufu sağladı.
 

Supercharger Nasıl Çalışır?

Bu olayı açıklamaya öncelikle Tesla'nın Model S aracında kullanılan sistemi anlatarak başlayalım. Çoğu elektrikli araçta olduğu gibi Tesla S modeli de doğru akım (DC) ile çalışan bir motora sahip. Elektrik araç şarj konusunda araçların doğru akım (DC) ile şarj edilmelerine karşın şebeken gelen enerji alternatif akım (AC) sağlamaktadır. Şebekeden gelen alternatif akımı doğru akıma çevirebilmek için araç bataryası ile şebeke arasında bir doğrultucuya ihtiyaç duyulmakta. Evlerde ve halka açık şarj istasyonlarında Model S şarj edilirken AC-DC dönüşümü araca monte edilen dönüştürücüde gerçekleşmekte. Bu şekilde şarj istasyonlarında bulunan şebeke sinyali aracı şarj ekmek için doğru akıma dönüştürülmekte. Bu noktada Model S'i özel kılan sistem aracın şarjı için şebekeden gelen enerjiyi araçta bulunan şarj ünitesinden yüksek akım ve yüksek gerilim değerleriyle geçirerek aracın şarj edilmesini sağlayan bir şarj cihazı. Bu özel sistem Model S'de elektriği bataryalara olabilecek maksimum düzeyde ileterek şarjın gerçekleşmesini sağlıyor.Supercharger'lar ile ilgili en büyük problem Supercharger'lara gelen enerji de evlerinize gelen enerji ile aynı AC şebekeden sağlanıyor. Peki Supercharger araca nasıl bu denli yüksek akım/gerilim değerlerinde doğru akım verebiliyor? Bunu tam olarak Model S'de kullanılan şarj teknolojisi sağlıyor.
 


Aslında Supercharger şarj sisteminde kullanılan şarj cihazları Model S'de kullanılan sistemle aynı mantıkta çalışıyor. Bunun dışında Supercharger sistemde sıradan bir şarj cihazından elde edilebilecek DC enerji birkaç şarj cihazı kullanılarak artırılmak yerine yaklaşık 12 katı kapasitede enerji verebilecek şekilde depolanıyor. Şebeke gücü, bu 12 şarj cihazının beslenmesini gerçekleştiriyor ve bu 12 cihazdan elde edilen enerji araca aktarılıyor. Sıradan bir şarj cihazı (Aynı zaman diliminde) 10 kW'lık bir enerji aktarırken Supercharger sistemler 120 kW'lık bir enerji aktarabiliyor. Bu sistem kullanıcılara basit ama pratik bir çözüm sunuyor. Bu değerlerle Tesla kullanıcıları boş bir Tesla aracının bataryasının %50'sini 20 dakikada, %80'ini 40 dakikada ve tamamını ise yaklaşık 75 dakikada doldurabiliyorlar.

Supercharger'lar ilk olarak California'da tanıtıldı ve ilk tanıtıldığında 90 kW'lık bir kapasiteye sahipti.  2013 yılının sonlarında bu kapasite 120 kW'a çıkarıldı ve orijinal üniteler bu değere uyarlandı.  Avrupa'daki ilk Supercharger'lar 120 kW'lık kapasiteye sahipti fakat şuan 135 kW'a uyarlanma çalışmaları gerçekleştiriliyor.  Son olarak Elon Musk bu konuda resmi twitter hesabından yakında Kuzey Amerika'da da 135 kW'lık hızla şarj edebilen Supercharger'lara geçileceğini hatta gelecekte bu şarj hızı kapasitesini 150 kW değerlerine çıkarmayı planladıklarını açıkladı.

 


Tesla'nın bazı Supercharger şarj istasyonu modellerinde enerji kullanımında alternatif kaynak kullanılması ve müşterilere araçlarını park edebilecekleri gölgelenmiş bir alanın sağlanması amacıyla güneş panelleri kullanılmaktadır. Önümüzdeki 3 yıl için Tesla Motors firması daha fazla Supercharger şarj istasyonunu güneş panelleriyle donatılmasını planlıyor.

       
Kaynak:


teslamotors.wiki
wikipedia 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.