elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla Dev Bataryasını Devreye Aldı

Tesla'nın yeni projesi, dev bataryalar oldu. Tesla, dev bataryasını devreye alarak; büyük projesini taahhüt ettiği zamanda tamamlamayı başardı. Dev bataryaların ne işe yaradığı ve ne amaçla inşa edildiğine dair detaylar yazımızın devamında...



A- A+
05.12.2017 tarihli yazı 13806 kez okunmuştur.

Dev Bataryanın Başlangıcı

Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla, projelerine bir yenisini daha ekleyerek önemli bir başarıya imza atmış oldu. Tesla için önemli bir dönüm noktası olan aynı zamanda  Dünya'nın en büyük lityum iyon pili olma özelliğine sahip bataryalar artık faaliyette.

Güney Avustralya, elektrik enerjisinin çoğunu rüzgar ve güneş enerjisinden elde etmektedir. Geçtiğimiz yıl Eylül 2016’da yaşanan büyük bir fırtına sonucunda; elektriğin 24 saate yakın bir süre kesilmesi üzerine Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Dünya'nın en büyük lityum iyon pilini inşa ederek bu sorunu ortadan kaldıracağını belirtti. Elon Musk projeyi 100 gün içerisinde kurmayı hedeflediğini aksi takdirde Avustralya hükümetinden para alınmayacağını dile getirdi.

 


►İlginizi Çekebilir: Elon Musk Kimdir?

30 Eylül’de onay verilmesinin ardından başlanan proje, yaklaşık 60 gün sürdü ve 23 Kasım’da tamamlanarak 1 Aralık günü faliyete geçirildi. Projeye; bahis ile başlayan Elon Musk böylece iddiayı kazanmış oldu. Proje sonunda piller yetkililer tarafından tabi tutulduğu testten geçtikten sonra yenilenebilir enerji kaynakları aracılığıyla kendine enerji depolamaya başladı.
 

Dev Bataryaların Önemi

Dev batarya, Güney Avustralya’nın Adelaide şehrinin 230 kilometre kuzeyinde bulunan Jamestown bölgesinde bulunmaktadır. Bu dev bataryaların yaklaşık 10 bin metre kare yer kapladığı bilinmektedir. Piller, Fransız yenilebilir enerji şirketi Neoen tarafından işletilen rüzgar enerji santraline bağlıdır. Enerji, Neoen’in kurmuş olduğu rüzgar enerji tesisinde üretildikten sonra bu dev pillerde depolanacaktır. Bu sayede depolanan elektrik ihtiyaç duyulduğunda rahatlıkla kullanılabilecektir. Dünyada şu ana kadar üretilen en büyük lityum iyon bataryanın kapasitesi 30 megawatt idi. Tesla’nın üretimini yaptığı dev pil ise 100 megawatt kapasiteli olup, karşılaşılan herhangi bir elektrik kesintisi durumunda 30.000 adet konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güce sahiptir.

Pillerin öncelikli olarak amacı elektrik kesintisi durumunda bölgenin elektrik ihtiyacını karşılamaktır. Ancak Güney Avustralya’nın var olan elektrik şebekesi yazların çok sıcak geçmesi nedeniyle istenilen verimi gösterememektedir. Bu nedenle bu dev piller mevcut elektrik kaynaklarına ek olarak kullanılarak destek görevi de göreceklerdir.

 


►İlginizi Çekebilir: Tesla Motors'un Şarj Teknolojisi
 

Lityum İyon Pillerin Avantajları Nelerdir?

► Lityum iyon piller yaygın olarak kullanılan uzun ömürlü pillerdir.
► Yeniden doldurulabilen bu pillerin kullanılmadıkları zamanlarda da kaybettikleri enerji miktarları çok azdır.
► Yüksek güçlü deşarj kapasitesine sahiptirler.
► Çabuk şarj edilebilirler.


Yazar: Merve Sever

Kaynak:


euronews
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.