elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tek Atomlu Mıknatıs ile Daha Yoğun Depolama

Cebimizdeki telefonlar, on yıllar önceki buzdolabı büyüklüğünde cihazlara kıyasla milyonlarca kat daha fazla bilgi saklayabiliyor. Aynı fiziksel alanda daha fazla veri depolama stratejisi tek atomlu mıknatısla daha ileri seviye taşınıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
15.03.2017 tarihli yazı 5836 kez okunmuştur.
Dünyanın en küçük mıknatısını oluşturan IBM, tek bir atomda bir veri depolamayı başardı. Bu, mevcut HDD'ler ile aynı fiziksel alanda 1000 kat daha fazla verinin saklanabileceği depolama aygıtlarının geliştirilebileceği anlamına geliyor. Sabit disk sürücüleri, verileri bir metal levha üzerinde bir dizi küçük manyetik nokta olarak depolar. Her nokta bir bit verisini temsil eder. Nokta eğer demanyetize ise 0’ı, manyetize ise 1’i temsil eder. Günümüz HHD’lerinde bir birim veriyi depolamak için 100,000 atom kullanılıyorken, IBM'in yeni araştırması bunu yaklaşık her bir atoma indirgeyebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Klor Atomuna Veri Kodlandı

Araştırmacılar, bu kadar küçük bir ölçekte çalışmak için bir taramalı tünel mikroskobu (STM) kullandılar. IBM Research Almaden'deki araştırmacılar,  taramalı tünel mikroskobu (STM) ucunda tek bir demir atomu içeren bir elektron-spin rezonans (ESR) sensörü geliştirdiler. Söz konusu atomlar ise holmiyum adı verilen, nadir bulunan bir elementti. Magnezyum oksit üzerine bağlanan holmiyum atomu ideal bir veri depolama ortamı sunmaktadır. Ekip, bunlara bir elektrik akımı uygulayarak ikili veri tiplerini temsil eden manyetik yönlerini değiştirebildi. Bilim adamlarına göre, bu özellikleri onları dünyanın en küçük mıknatısları yapıyor. Sadece bir nanometre aralıkla aralıklarla yerleştirildiğinde bile atomlar hakkındaki bilgiler tek tek yazılabilir ve okunabilir.



Gelecekte bireysel atomlarla çalışan manyetik bellek sistemi, aynı fiziksel alanda bugün kullandığımızdan 1000 kat daha yoğun sabit diskler ve katı bellek yongalarına izin verebilir. Araştırmacılar örnek olarak 35 milyondan fazla şarkıyı (iTunes'un tüm kütüphanesi) bir kredi kartından daha büyük olmayan bir aygıta depolamayı gösteriyor.
 


Kaynak:

newatlas

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.