elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tayfun Türbinleri Üretildi |
Fırtınaların Gücü

Challenenergy firması rüzgarın gücünün ötesine geçerek fırtınalardan enerji üretebilen tayfun türbinleri geliştirdi. 50 yıl boyunca Japonya'ya enerji sağlayabilecek bu türbinlerin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
01.10.2016 tarihli yazı 14085 kez okunmuştur.
Dünya genelinde enerji sıkıntısı göz önünde bulunduran gelişmiş ülkeler farklı yenilenebilir enerji projeleri üzerinde çalışıyor. Son günlerde bu çalışmalardan en çok dikkat çekeni ise Japonya'da geliştirilen tayfun türbinleri. Yeşil teknoloji firması Challenenergy tarafından geliştirilen tayfun türbinleri hakkında firma kurucusu Shimizu: “Aslında Japonya sadece güneş enerjisine kıyasla çok daha fazla rüzgar gücüne sahiptir. Rüzgar bir süper güç” açıklamalarında bulunarak rüzgar enerjisinin önemine değindi.
 

Şiddetli rüzgarları ve ilginç bulut yapıları ile sellere yol açan doğa olaylarından biri olan tayfunlar aslında olağan üstü bir hava olayı. Tayfun sırasında oluşan şiddetli rüzgar yüksek bir enerjiye sahip. İstatistiklere bakıldığında ise Japonya sadece bu yıl içinde 6 kez tayfun felaketiyle karşılaştı. Tayfun türbinlerinin detaylarına bakacak olursak iki önemli açıdan geleneksel rüzgar türbinlerinden farklılığıyla karşılaşıyoruz. Türbin, ön görülemeyen rüzgar desenlerinde hayatta kalmak için çok yönlü eksen üzerinde çalışıyor ve bıçakların hızı fırtına sırasında kontrol dışı dönmelere karşı ayarlanabiliyor.
 

Prototip olarak geliştirilen tayfun türbinleri %30 verimlilikte ve geleneksel rüzgar türbinleri ile yaklaşık aynı verimliliğe sahip. Fonksiyonel bir prototip Okinawa yakınına monte edilmiş durumda. Bir sonraki büyük adımda ise yüksek rüzgar koşulları altında testlerinin yapılması ve başarılı olunması durumunda tayfun riski olan bölgelere türbinlerin monte edilmesi hedefleniyor. Üretilen enerjinin kanalize edilerek ya şebekeye bağlanması ya da Tesla tarafından geliştirilecek büyük bir pilde depolanması planlanıyor. Shimizu’ya göre bu türbinler 50 yıl boyunca Japonya’ya güç sağlayabilir.
 

Challenenergy tarafından yapılan tayfun türbinin animasyonunun yapıldığı aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
 



Kaynak:

Gizmodo


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.