elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Süpersonik Araç |
Bloodhound SSC

En büyük yağ üreticilerinden Castrol, dünya kara hız rekorunu kıracak süpersonik bir araç tasarladı. Jet ve roket gücüyle çalışan araç, önümüzdeki yıl dünya kara hız rekoru denemesini gerçekleştirecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
04.12.2015 tarihli yazı 7355 kez okunmuştur.
1997 yılında saatte 1228 km hızla dünya hız rekorunu kıran Castrol ve savaş pilotu Andy Green, bu kez Bloodhound SSC ile yeni hız rekoru kırmak hedefliyor. Castrol tarafından desteklenen Bloodhound isimli araç 13,2 metre uzunluğunda ve 7,7 ton ağırlığında. Fizik kurallarını sonuna kadar zorlayan süpersonik araç Bloodhound, jet ve roket gücüyle çalışıyor. Aracın tahmini azami hızı ise 1713 km/s. Yani bu araç yaklaşık 4 tane futbol sahası büyüklüğündeki mesafe sadece 1 saniyede katedebilir.
 


Aracın tahrik motorlarının yanı sıra tasarımı da bu kadar büyük hızlara ulaşabilecek olmasını etkiliyor. Burnunun sivri olması, ince gövdeye sahip olması ve kuyruk kanatlarına sahip olması sayesinde çok yüksek hızlarda bile araç aerodinamik nötrlüğünü koruyabiliyor ve havalanmıyor. Ayrıca herhangi bir cisim çarpması sonucunda kaza yaşanmaması için 2,5 cm kalınlığında akrilik ön cam tasarlanmış. Böylelikle savaş jetlerinden bile daha dayanaklı bir yapı kazandırılmış.
 



►İlginizi Çekebilir: İçten Yanmalı Motorlar | 1 Bölüm


Ön cam ve burnun oluşturulduğu açıyla üretilen şok dalgaları, hava akışını yavaşlatıyor. Böylelikle motorun inlet bölümü, yani hava alığı kısmı türbülans nedeniyle boğulmuyor. Aracın yavaşlaması ise tıpkı uçaklardaki hava freni kapılarıyla gerçekleştiriliyor ve saniyede 100 km kadar yavaşlama sağlanıyor. Süpersonik aracın hızının çok yüksek olması nedeniyle özel bir tekerlek tasarımı da yapılmış. Tekerleklerde sadece uzay araçlarında kullanılan özel bir alüminyum alaşım kullanılmış ve bu da parçalanmadan dakikada 10000 deviri olanaklı kılmış.
 


Araçta hareket için ilk tahrik EJ200 jet motoru ile sağlanıyor ve saatte 560 km hıza ulaşılıyor. Ardından 3 adet roket devreye giriyor ve araç yüksek hızlara ulaşıyor. Roketlerin eş zamanlı devreye girmesiyle dünya kara hız rekoru kırılabilecek. Çok gürültülü çalışak olan bu süpersonik aracın hız rekoru denemesini ilerleyen günlerde göreceğiz.



Kaynak:


►Popsci

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.