elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sıvı Bazlı Bataryalar için Yeni Malzeme:
BODIPY

Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ve elde edilen enerjinin depolanma ihtiyacı giderek artıyor. Verimli, ucuz ve güvenilir bataryalar için çalışmalar yapan Buffalo Üniversitesi araştırmacıları geliştirmiş oldukları BODIPY ile yeni nesil bataryalara önemli özellikler kazandıracaklardır.



A- A+
06.12.2016 tarihli yazı 6857 kez okunmuştur.
Artan çevre kirliliği ve karbondioksit gazları, verimli yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını hiç olmadığı kadar ön plana çıkartıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi yüksek ivme kazanmaya devam ederken, elde edilen enerjinin daha iyi ve deha verimli depolanması için çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen en iyi sonuç, BODIPY olarak adlandırılan flüoresan boyadır.
 
Buffalo Üniversitesi araştırmacılarının geliştirmiş olduğu BODIPY, bataryalar için elektron depolamak ve elektron transferine katkı sağlaması gibi özelliklere sahiptir. Potansiyel olarak önemli bir keşiftir. Yeni nesil bataryalar enerji depolamak ve dağıtmak için daha verimli olacaktır. Araştırma ekibinden Dr. Timothy Cook, "Dünya üzerinde alternatif enerji kaynaklarının çok fazla yaygınlaşmaya başlamasıyla oluşacak en büyük sorun enerji depolama konusunda olacaktır. Elde edilen enerjinin depolanması ve kullanımı için bataryalara ihtiyaç artacaktır." şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Akışkan bataryalar ile potansiyel olarak daha fazla enerji depolamak diğer sistemlere göre özellikle de lityum-iyon (li-ion) teknolojisine göre kolay ve ucuz maliyetli geliştirilebilir. Akışkan bataryalar, li-ion bataryalara göre daha güvenli ve uygun maliyetli olsa da aynı seviyede ticari başarıya ulaşamamıştır.
 
 
BODIPY tabanlı bir bataryayı test etmek için toz halinde ki BODIPY, PM-567 çözeltisi içinde eritilerek 100 kez şarj ve deşarj yapıldı. Bileşim, birçok kimyasalın aksine bozunmadan bütün periyot boyunca elektron depolayabildiği ve elektron transfer edebildiği gözlemlendi. Sadece PM-567 çözeltisinde deneyler yapılmış olsa da farklı BODIPY çeşitleri kimyasal özelliklerini paylaştığından diğer boya çeşitlerinin de enerji depolaması mümkündür. Test sonuçlarına göre BODIPY pillerin 2,3 V elektrik üreteceği tahmin edilmektedir.
 


►İlginizi Çekebilir: Batarya Yönetim Sistemi (BMS) Nedir?

Araştırmada anot ve katot bölmelerinde redoks depolaması için tek bir madde kullanılması Calgary Üniversitesi'nden Roland Roesler'inda dikkatini çekti. "Bu çalışma, sulu olmayan sistemler ile ilgili bilgi birikimine katkı da bulunacaktır. Üretilen akışkan bataryaların çoğu su bazlıydı ve gelecekte pek bir başarısı olmazdı. Şimdiye kadar vanadyum ile yapılan çalışmalara göre en başarılı olanıdır." diye konuştu. BODIPY enerjinin depolama alanında etkisi yeni başlamaktadır. Araştırmalar devam etmekte olup büyük bir üretim yoluna gidilip gidilmeyeceği araştırma sonucunda belli olacaktır.


Kaynak:


► Newatlas
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.