elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ses Dalgalarıyla Yangın Söndüren Cihaz |
Wave Extinguisher

George Mason Üniversitesi’nden iki mühendis, klasik yangın söndürme yöntemlerini geride bırakacak, sadece ses ile ateş söndüren cihaz tasarladı. Kurdukları şirketle bu cihazı ticarileştiren ikili, bu alanda yenir çığır açacak gibi gözüküyor.



A- A+
09.09.2015 tarihli yazı 9642 kez okunmuştur.
Viet Tran ve Seth Robertson’ın icadı, geleneksel yangın söndürme yöntemlerini geride bırakabilecek nitelikte. Yangın söndürmede yapılan tüm işlemler ateşin havayla temasını keserek yanmayı durdurmak üzerine kuruludur. Basınç dalgaları, tıpkı su ve kumda olduğu gibi alevlerin  oksijenle temasını kesebiliyor.
 


Tran ve Robertson, ses dalgalarıyla ateş söndürme yöntemini elde taşınan bir cihaza dönüştürmüş. Bu aygıtın yapımında karşılaşılan en büyük problemse akustik ideal noktayı bulabilmek olmuş. 30-60 Hz arasındaki düşük frekanslı homurtuyu 8 ay süren çalışma sonrasında bulan ikili önce bir çakmağı söndürmeyi başarmışlar. Geliştirme çalışmaları sonrasında büyük yangınlara müdahele edebilen bir cihaz ortaya çıkmış.

İkili geliştirdikleri aygıtı ticari bir ürüne dönüştürdü ve Force SV adında bir şirket kurdu. Cihazın mucitleri, gelecekte insansız hava aracı olan drone filolarının ses dalgalarıyla ulaşılması zor bölgelerdeki yangınları söndürebileceğini düşünüyor.
 


Kaynak:

Popular Science
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.