elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Schmitt Tetikleme Devresi Nedir?

Schimtt tetikleme devreleri üçgen ve kare dalga üretmede kullanılan iki konumlu devrelerdir. Bu devrelerde çıkış, girişe bağlı olarak iki farklı konumda bulunmaktadır. Schmitt tetikleme devresinin tüm ayrıntılarını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
29.06.2016 tarihli yazı 36039 kez okunmuştur.
İki konumlu olan schmitt tetikleme devreleri sinüsoidal bir işaretten kare dalga, kare bir dalgadan sinüsodial dalga üretmekte veya seviye ölçümlerinde kullanılabilmektedir. Aşağıdaki şekilde transistörlü bir schmitt tetikleme devresi gösterilmektedir.
 


Emitör dirençleri ortak olan bu devrede giriş gerilimi V2 geriliminden büyükse çıkış yüksek seviye, V1 geriliminden küçükse çıkış alçak seviye olacaktır. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi giriş geriliminin V1’den büyük olduğu yerde çıkış kare dalganın yüksek bölgesinde, V2’den küçük olduğu yerde kare dalganın alçak bölgesinde olacaktır. Böylelikle girişe sinüsodial bir işaret uygulandığında çıkış kare dalga şeklinde olacaktır. Burada yüksek seviye ile alçak seviye gerilimi arasındaki fark histeresiz gerilimine eşittir.
 



►İlginizi Çekebilir: Emrinizdeki Op-Amp'lar | 1. Bölüm

 
Transistörlü Schmitt tetikleme devresinde Vg=0 iken T1 kesimde, T2 iletimde olacaktır. Giriş gerilimi artmaya başladığında T1 daha fazla iletimde, T2 daha az iletimde olacaktır. Devre bu şekilde bir dögüye girecektir.

Yüksek frekanslarda transistörlerin aç - kapa süreleri anahtarlama için yeterli olmadığından, yüksek frekanslarda schmitt devrelerinde transistör yerine opamp kullanılmaktadır. Aşağıdaki şekilde opamp’lı bir schmitt tetikleme devresi gösterilmiştir.



Yazımızın başında belirttiğimiz gibi bu devreler sinüs ve kare dalga formları arasında geçiş yapılabilmesini sağlamaktadır. Yani keskin olmayan bir dalga formunu çok keskin bir hale getirebilmektedir. Ayrıca yüksek seviye ve alçak seviye gibi iki konumlu olması sayesinde karşılaştırıcı olarak kullanılabilmektedir.


Kaynak:

► Wikipedia


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar