elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sahteciliğin Önüne NFC Teknoloji ile Geçilecek

NFC teknolojisi, günlük hayatımıza, bulunduğumuz noktaya kolay yoldan taksi çağırma, banka kartı olmadan ücret ödeme ya da iki telefon arasında sosyal ağlardan direkt kontak sağlama yöntemleriyle uyum sağlamaya çalışırken, heyecanlandıran bir fikri de içinde bulundurmayı başardı; sahteciliği önleme. Peki ama nasıl?



A- A+
29.06.2016 tarihli yazı 11221 kez okunmuştur.
Ayakkabıdan Doğan Fikir

Amerika Birleşik Devletleri menşeili bir ayakkabı üretici firması olan Greats, yaptıkları bir sponsorluk anlaşması gereği ürettikleri ayakkabıların sahtelerinden ayırt edilebileceğini garantilemek zorunda kaldılar ve uzun süren araştırmalar sonucunda NFC teknolojisinin bu alanda uygulanabilirliğini deneme kararı aldılar.
 
Bu iş için Chronicled ve Origin şirketleriyle anlaşan Greats firmasının asıl olarak üzerinde durduğu konu ise her ayakkabının üretimden son tüketicisine kadar geçen süre içerisinde ayakkabının yolculuğu hakkında bilgi toplamanın mümkün olup olamayacağı oldu. Eğer bu sağlanabilirse hem üretici ürettiği ayakkabıların hikayesini takip edebilecek ve bu sayede herhangi bir sahtecilik girişiminden haberdar olabilecek, hem de tüketiciye ayakkabının üretiminden kendisine gelene kadar geçen yollardan haberdar edilerek sahte olmadığının güveni verilecekti.
 



 
 
Bitcoin Sistemini Kullanmak
 
3 Ocak 2009 yılında kendisini Satoshi Nakamoto olarak tanıtan ve şuanki toplam değeri 8.24 milyar dolar seviyesine ulaşan BitCoin sistemi aslında Chronicled şirketinin tam da aradığı sistemdi. BitCoin sisteminde her bir coin, noktadan-noktaya bağlı dağıtık bir özellik gösterir. Bu yüzden herhangi bir noktada yapılan ödeme anında diğer noktalara da ulaşır. Böylece her bir coinin yolculuğu an be an "blok" adı verilen yapıların içine kaydedilir.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Hesap Ödemek için Eliniz Yetecek
 

İşte bu yöntemi başarıyla uygulayan Chronicled ve Greats firması ayakkabıların içine yerleştirdikleri küçük bir NFC etiketi ile artık ayakkabıların sahte olup olmadığını gösterebildiklerini söylüyorlar. Ayakkabılar üzerinde kabul edilebilir bir başarı elde eden bu uygulamanın diğer sektörlerde nasıl bir gelişim gösterebileceği ise şimdiden merak konusu. Eğer bu uygulama başarıya ulaşırsa, şirketlerin kayıplarını büyük bir miktarda azaltırken tüketiciler için de güven ortamı yaratılabilecek gibi görünüyor.

Kaynak:

Chronicled

Yazar: Özgen Dinç

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.