elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar ve Güneş Enerjisi Santrallerinin İklim Üzerindeki Etkisi

Yenilenebilir enerji alanında yapılan araştırmalar, çok büyük ölçekte olan güneş ve rüzgar enerji santrallerinin kurulduğu bölgenin iklimini değiştirdiğini ve yağış miktarını artırdığını gösteriyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
12.09.2018 tarihli yazı 11572 kez okunmuştur.
Yapılan son araştırmalara göre, büyük ölçekteki rüzgar ve güneş enerjisi tesislerinin, yerel bölgenin atmosferik hava koşullarını etkilediği ortaya çıktı. Rüzgar ve güneş enerji sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları olmaları sebebiyle doğada fazla tahribat ve değişim yaratmayan enerji üretim aracı olarak bilinirken; yeni araştırmalar çok büyük ölçeklerde inşa edilmelerinin çevresel değişimlere sebep olduğunu gösterdi.

Sahra Çölü için yapılan bir araştırmaya göre, rüzgar ve güneş tesisleri inşa edilmesi bölgedeki yağışları artırıyor. Böylece çöl iklimine sahip yerlerde bile artık bitki yetiştirmek mümkün olabilecek. Araştırmacılar Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da yapılacak bu enerji sistemleri ile çok büyük miktarlarda enerji üretilirken iklimlerin de değişebileceğini tespit etti.


 

Dünya genelinde fosil yakıtların mali boyutları, neden oldukları çevresel kirlilikler, ülkelerin enerji bakımından dışa bağımlı olmaları gibi nedenler zaten ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya ve bu kaynakların kullanımına yönlendirmiştir.

Güneş ve rüzgar gibi enerji kaynaklarının çok yaygın hale gelmesi ile çevrenin nasıl etkileneceğini merak eden araştırmacılar, zeminin güneş panelleri ve gökyüzünün rüzgar türbinleriyle kaplı olması durumunu Sahra Çölü üzerinde simüle etti. Yaklaşık 79 TW (terawatt) güneş paneli ve 3 TW rüzgar türbini modellendi. Çölün karanlık, düşük albedoya sahip paneller ile kaplanması güneşin sahra çölünün zemininde kalmasına dolayısı ile ışığın kum yüzeyine geldiği gibi yansımamasına sebep olur. Zeminde güneş panellerinin etrafında ısınan hava atmosfere doğru yükselir. Atmosferde serin hava ile karşılaşınca nem miktarı artar ve yağmur yağar.



 
Sahra Çölü’ nde Rüzgar ve Güneş Enerji Sistemlerine ait Modelleme
 

Yapılan modelleme sonucunda, güneş ve rüzgar enerji sistemlerinin kurulmasıyla Sahra Çölü’nde ortalama yağış miktarı 0.24 mm/gün’den 0.59 mm/gün’e artmıştır. Araştırmacılar, yeterli sayıda güneş paneli ve rüzgar türbini ile tesis etrafında kalan atmosferdeki havanın, rüzgar türbin kanatlarının sürekli havayı değiştirmesi ve güneş panellerinin güneşi daha fazla emmesi ile ısınacağını buldu. Bu koşullarda yağış miktarının artacağı tespit edildi. Yapılan simülasyon çalışmasına göre Sahra Çölü’ndeki yağış miktarı şu anki yağışların iki katına çıkacak.  Böylece çöller daha fazla yağış alabilir ve yemyeşil bir araziye dönüşebilir.


Yazar: İlgün Fatma Türkyılmaz
 
Kaynak:

Popularmechanics
Popsci
Archyworldys
 

İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.