elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rusya'da Öğrenci Olmak |
Röportaj

Erciyes Üniversitesi'nde ki eğitimini yarıda bırakıp Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'ne Nükleer Mühendislik eğitimi almak için giden Alper Ediş ile Rusya'da ki üniversite eğitiminden, nükleer enerjinin geleceğine kadar birçok konuda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Rusya'da eğitim almak isteyenler için rehber niteliğindeki yazımızda merak edilenleri Alper Ediş cevapladı.



A- A+
16.03.2014 tarihli yazı 24784 kez okunmuştur.
► Merhaba Alper, öncelikle yurt dışında okuma fikri sende ne zaman oluştu? Rusya’da eğitime başlamadan önce hangi okulda eğitimini sürdürüyordun?

Rusya'ya gelmeden önce Kayseri de Erciyes Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde öğrenimimi sürdürmekteydim. Yurt dışında okuma fikri üniversiteye başladığım zamanlar da düşüncelerim arasındaydı. Gerek çeşitli öğrenci değişim programları gerekse yabancı dil öğrenmek ve mesleğimde uzmanlaşmak adına yurt dışında master yapmayı hedefliyordum. Daha sonra Türkiye de açılacak olan nükleer santrale mühendis yetiştirmek için Rusya'ya burslu öğrenci gönderileceğini öğrendim ve şansımı denemeye karar verdim. İşte benim Rusya serüvenim böyle başladı.

 


► Şu anda Rusya’da hangi bölüm de eğitim alıyorsun? Bu seçiminde pişmanlık yaşadınmı?

Rusya Federasyonu’nda Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) Nükleer Enerji Mühendisliği bölümündeyim ve şu anda hazırlık eğitimi almaktayım. Öncelikle bu bölümü seçerken biraz kararsızlık yaşadım çünkü Türkiye'deki üniversite eğitimime nokta koyarak, daha Türkiye'de iş imkanı bile olmayan ve önceden hiç alışık olmadığım bir dilde eğitim almak için buraya geldim. Ve Türkiye'deki okuduğum üniversitemdeki  geçmiş olduğum ortak dersleri burada saydırmak gibi bir ihtimal bulunmuyordu.Bütün dersleri en baştan almak beni biraz düşündürmüştü. Daha sonra  artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurunca bu fırsatı değerlendirmek, geleceğim açısından mantıklı geldi ve seçimimde şu ana kadar herhangi bir pişmanlık yaşamadım.

► Peki neden Nükleer Enerji Mühendisliği?

Dünya da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin geleceklerini nükleer teknolojiye bağlama eğiliminde olduklarına hepimiz hemfikirizdir. Bu nükleer teknolojinin başında gelen nükleer santraller ile Türkiye'nin de bu bağlamda etkin bir rol alması hedeflenmiştir. Bu ve bundan sonra hayata geçirilecek nükleer santraller ile Türkiye enerji alanında büyük bir adıma imza atacaktır.Bende bu proje hayata geçtikten sonra danışılan kişilerin arasında bulunmak ve gelecekte Türkiye'ye nükleer enerji anlamında fayda sağlayabilmek adına bu bölümü tercih ettim.

 


► Bize biraz okulundan bahseder misin? Okulun imkanları nasıl? Sınıflarınız durumu, kütüphaneler, sosyal tesisler bakımından tüm ihtiyaçlarınızı kampüs içinde sağlayabiliyor musunuz?

Rusya'ya gelen tüm yabancı uyruklu öğrenciler 1 sene Rusça hazırlık eğitimi aldıktan sonra verilen 3 kitabın sınavından ve 2. dönem verilen diğer derslerden başarılı oldukları taktirde  üniversitenin 1. sınıfına geçiş yapabilmektedirler. Bölümün hazırlık eğitimi dünyadaki ilk nükleer reaktörün kurulduğu Moskova'nın  yaklaşık 100km güneyinde  bulunan Obninsk adlı bir beldede verilmektedir. Obninsk’den biraz bahsedecek olursak 100 bin nüfuslu birkaç tane alışveriş merkezi bulunan, çok gelişmemiş diğer az nüfuslu bölgeler gibi alt yapı çalışmalarına hiç önem verilmeyen adeta Rusyanın büyük şehirlerinden kopuk yaşayan küçük bir şehir. Bölümün hazırlık fakültesi daha yeni, okulda ve yurtta iyi denebilecek seviyede internet mevcut ,ders için gerekli tüm materyaller ya hocalar tarafından veriliyor yada okulun kütüphanesinden temin edilebiliyor. Okulda kampüs kavramı yok çünkü hazırlık harici yaklaşık 8 bölüm tek bir binada bulunuyor ve okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 4000. Öğrenci şehri olarak görülmemesine rağmen sosyal tesisleri veya eğlence mekanları bu şehre göre idare edecek tarzda.

 


► Peki ne kadar Rusça öğrenebiliyorsunuz, okulun verdiği eğitim sence yeterli mi?

Rusyadaki üniversitelerin hazırlık fakülteleri ilk dönem bitene kadar sadece Rusça eğitimi, İngilizce dilinde veriyor, 2.dönemde ise Rusça'ya ek olarak matematik, fizik, kimya, teknik resim ve programlama dersleri veriliyor. 2.dönem başladığında Rusça'ya ek dersler geldiği için diğer derslere de ağırlık verilmesi gerekiyor. Bu nedenle gündelik Rusça kullanımına işin içine teknik terimler girdiğinden ötürü gündelik yaşamda Rusça kullanma anlamında az da olsa kopukluklar yaşanıyor.  Ama iyi bir Rusça seviyesine sahip olmak kişinin tamamen vaktini burada ne ile ve nasıl değerlendirdiği ile ilgili. Ben hiçbir Rusça altyapım olmadan geldim ve verilen eğitimin son derece yeterli olduğunu düşünüyorum. Eğer ilerde başka ülkelerde bu mesleği yürütmek istiyorsanız, çalışacağınız ülkenin dilini biliyorsanız mezun olduktan sonra bence o ülkelerde rahatlıkla çalışabilirsiniz.

► Şu anda aldığın mühendislik eğitimiyle, Türkiye’deki mühendislik eğitimini karşılaştırdığında aradaki farkların neler olduğunu söyleyebilirsin?

Türkiye ile karşılaştırıldığında en güzel yanı burada öğrenciler Türkiye'deki gibi 2 ay staj yapıp iş hayatına atılmıyor .Okulu bitirdikten sonra 1 ile 3 yıl arası bir staj imkanı sağlanıyor. Yani kısacası okuduğun bölümün riskinden dolayı staj anlamında adayın gerekli tecrübeyi kazanmasını sağlıyorlar. Diğer bir nokta ise Türkiyedeki gibi üniversitelerin çok rahat olmaması yani derslere gitmeden derslerden geçilemiyor bir de Rusça olduğunu düşünürsek gerçekten çok zor. Çünkü burada kaldığın dersi o dönem içinde 2 ile 4 arası (üniversiteye göre değişiyor) telafi sınavı ile vermek zorundasın ve Türkiye'deki gibi yaz okulu , büt gibi kavramlar yok. Ama iyi tarafı da şu ki notlarını hocalarınla olan ilişkilerin, verilen ev ödevlerini yapıp yapmadığın, derse devam edip etmediğin, derslerin haftalık sınavlarında aldığın puanların etkisi çok yüksek oluyor. Kısacası hocaların öğrenci üzerindeki kanaat puanları önemli bir yer tutuyor. En son şunuda belirtmek isterimki, eğer hiçbir Rusça altyapınız olmadan ve Türkiye'deki herhangi bir üniversitede okumak gibi bir mantıkla buraya hem rahatlık hem de eğlence amacıyla gelmeyi düşünüyorsanız boşuna şansınızı bile denemeyin.

► Okul dışında Rusya'daki yaşamı nasıl buluyorsun?

Aslında günün büyük bir kısmı okulda geçiyor. Okuldan harici zamanlarda rusların eğlence anlayışları diğer avrupa ülkelerindede olduğu üzere barlar ve partiler üzerinde şekilleniyor. Eğlenceye çok düşkün olmayanlar için Rusyanın kalabalık nüfüslu  şehirleri hariç (Moskava, Saint Petersburg vb) -çünkü oralar gerçekten çok pahalı- aylık masrafınız yaklaşık 350 dolar civarında olacaktır. Okuduğumuz şehrin biraz da olsa sıkıcılığından kurtulmak için ve şehrin Moskova'ya yakın olmasından hafta sonları Moskova'ya gezmeye, eğlenmeye, Türklere ait çeşitli gıda malzemeleri temin etmeye veya aranılan Türk yemeklerinden tatmaya (iskender, kebab vb.) gidilebiliyor.

 


► Rusya'da üniversite okumak isteyen arkadaşlar ne yapmalı?

Rusyada okumak isteyen öğrenciler öncelikle okuyacağı üniversitenin YÖK denkliği olup olmamasına, okulun kredi sisteminde eğitim verip vermediğine (çünkü benim okuğudum bölümdede oldugu gibi kredi sistemi yoksa kaldığınz dersi o dönem içinde üniversiteye göre değişen 2 ile 4 arasında tekrarlanan telafi sınavıyla vermeniz gerekiyor eğer veremezseniz üniversiteden kaydınız siliniyor.), okulun konumuna ve Rusya'da eğitim konusunda danışmanlık veren firmaların güvenilir olup olmadıgına dikkat etmesi gerekiyor.

► Son olarak senin yurt dışı eğitimi konusunda görüşün nedir? Nükleer Enerji Mühendisliği okumak isteyenlere önerilerin, ve ekleyebileceğin başka şeyler var mı?

Eğer sizde nükleer enerji mühendisliği okumayı  düşünüyorsanız öncelikli olarak benim yaptığım gibi Türkiyeye nükleeer santrali kuracak olan  şirkete  internet sitesi üzerinden başvurup gerekli aşamaları geçtikten sonra buraya gelebilirsiniz. Sadece buraya geleceğinize ve başarılı bir şekilde eğitim hayatınızı tamamlayıp Türkiye'ye yüzünüz ak bir şekilde dönmeyi istemeniz yeterli. İnanın ki bu hiç te zor değil. Umarım ki sizlere az da olsa fayda sağlayabilmişimdir. Sevgilerimle ...
Engin Gülgör Engin Gülgör Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.