elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rosetta'nın Hikayesi

Avrupa Uzay Ajansı'nın gönderdiği Rosetta uydusuna ait Phiale adlı uzay modülü, dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki 67P/Çuryumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza 12 Kasım Çarşamba günü inmeyi başardı. Peki ya Rosetta'yı bu kadar önemli kılan neydi? Detaylar yazımızda.



A- A+
18.11.2014 tarihli yazı 9879 kez okunmuştur.

Rosetta Hikayesi


1993 yılında onaylanmış ve 2003 yılında fırlatılması planlanmıştı. Ancak 2002 yılının aralık ayında Ariane 5 roketin fırladıktan hemen sonra patlamasından dolayı proje ertelendi. Rosetta uydusunun fırlatılması 2004 yılında gerçekleştirildi.  
 
Yapılan hesaplamalara göre fırlatıldıkdan sonra Rosetta, Mars ve Dünya'nın çekim kuvvetinden faydalanarak daha hızlı şekilde fırlayacak ve uzayın derinliklerinde yörüngesinin kuyruklu yıldız ile keşismesini bekleyecekti. Bu olayı müthiş kılan bir diğer özellik ise  4 kilometre genişliğindeki bir kuyruklu yıldıza, 100 kiloluk bir aleti indirmeye çalışılıyor olunmasıydı. Hem çok uzakta, hem de 10 yıl sonra. Bunu başarmak gerçekten müthiş bir olay.




Bilim adamları Rosetta'nın ineceği kuyruklu yıldızı düz ve silindirik bir yapı olarak tahmin ediyorlardı ancak ördeğe benzeyen bir yapı ile karşılaştılar. Buda iniş için gerekli düz bir zemini bulmayı oldukça zorlaştırıyordu. Bu sebepten dolayı Agustos 2014'te kuyruklu yıldızın yörüngesine giren Rosetta, 3 aydır hazırlık yapyor, fotoğraf çekiyor, bilgi topluyor ve Philae'yi indirecek en iyi yeri hesaplamaya çalışıyordu. 
 
Tüm bunları yaparken ise Rosetta'yı saatte yaklaşık 140.000 kilometre hızla giden bir kuyrukluyıldızın yörüngesine oturtmak, sonra da Philae'yi sürekli dönen bir yüzeye iniş yaptırtmak gerekiyordu. Hem de dünyadan milyarlarca kilometre uzaklıkta... Ne kadar zor olduğunu sizler de tahmin edersiniz. Philae olmasa bile onu oraya getiren Rosetta'nın yaptığı iş çok büyük başarı. 10 yıl planlama, 10 yıl seyahat ve harcanan 1.6 Milyar Dolar.



 


Yaklaşık 30 kilometrelik mesafeyi 7 saatte inen Philae, yüzeye çok yumuşak bir iniş yaptı. Yüzey tam düz olmadığı ve beklenenden daha yumuşak olduğu için yere tam olarak oturup kendini kelepçeleyemedi. Kuyruklu yıldız çok hızlı hareket ettiği ve döndüğü için Philae'nin devrilme tehlikesi bulunuyor. Böyle bir durumda Rosetta ile bağlantısı kesilip, tüm görevi başarısız kılabilir. 

Philae yanında 10 farklı analiz yapabilecek bilimsel enstrümanlara sahip. Bunlardan birisi de toprağı delip numune almasını sağlayacak yaklaşık 30 cm'lik ucu olan bir matkap. 
 

 


Üzerindeki cihazlar, alınan toprak örneklerini analiz ederek kuyruklu yıldızın nelerden oluştuğunu bize söyleyecek. Üzerindeki başka bir alet, direkt olarak kuyruklı yıldızın merkezine radyo dalgaları yollayacak ve Rosetta tarafından analiz edilecek olan bu radyo dalgaları, bize kuyrukluyıldızın merkezi ve çekirdeği hakkında bilgi verecek. 

 

Kuyruklu Yıldızın Önemi


Toplanan tüm veriler insanoğlu için çok değerli nitelikte. Çünkü bu kuyruklu yıldız tam 4.6 milyar yıl önce oluştu. Anlaşıldığı üzere dünyamız ve güneş sistemimiz hakkında eşsiz bilgilere kanıtları ile birlikte burada ulaşabiliriz. Birçok bilim adamına göre dünyadaki su ve organik moleküller  kuyruklu yıldız ve meteorlar ile geldi. Eğer Phiale, topladığı veriler arasında kuyruklu yıldızda sudan, buzdan, moleküler yapıdan bir iz bulabilirse, Çin'deki hidrojen izotoplarını analiz edip bu teorinin doğru olup olmadığını ispatlayacak. 
 

 
 
Özetlemek gerekirse, dünyadan milyarlarca kilometre uzakta insanlık için dünyadaki yaşama dair yeni bir pencere açıp, yeni görüşler getirebilir.




KAYNAK:

►Wikipedia
Samet Metin Karaman Samet Metin Karaman Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar