elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Programlanabilir Malzeme│Exoskin

Günümüzde programlanabilir malzeme henüz teknoloji dünyasının üzerinde deneyimlere sahip olduğu bir konu değil. Bu yeni teknoloji araştırmalarda sonuçların hala yavaş yavaş ortaya çıktığı bir teknoloji. Programlanabilir malzeme ile ilgili yaşanan gelişmelerin detayı haberimizde.



A- A+
10.06.2016 tarihli yazı 12143 kez okunmuştur.
Programlanabilir malzeme teknolojisinde MIT dünya üzerindeki en önemli araştırma merkezlerinde birisi. MIT Tangible Media Group'ta bulunan master öğrencisi Basheer Tome programlanabilir malzemenin bir çeşidi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Basheer Tome'un geliştirdiği Exoskin olarak adlandırılan membran destekli sert malzeme, esnek silikon keselerinden oluşan bir yığının üstüne monte edilen katı silikonun, mozaik bezeme yapılmış üçgenlerden oluşmasıyla meydana gelir. Hava mesaneleri kullanıcı seçimiyle seçilerek şişiriliyor ve böylelikle Exoskin şeklini kullanıcının verdiği dokunma, iletişim, bilgi, değişim işlevselliği ve daha birçok veriye verdiği tepki ile değiştirebiliyor.




►İlginizi Çekebilir: Malzeme Türleri


Malzemenin işleyişini anlatırken biraz kafa karıştırıcı olabiliyor, burada da aşağıda paylaştığımız videolar konuyu çok anlaşılabilir hale getiriyor. Ürünün prototipiyle oluşacak nihai ticari ürünün arasındaki en büyük farkın Exoskin dizisine sahip kullanıcıların küçük tanecikli kontrol seviyelerini dengeleyebilmesi gibi görünüyor. Kontrol ayrı ayrı hareketlendirilebilen hava mesanelerinin sayısına bağlıdır. Aşağıdaki videolarda gösterilen genel kavramların çoğunda sert elemanların her biri ayrı ayrı harekete geçebiliyor bu da her bir elemanın kendisine ait bir mesanesinin ve onu şişirmeye yarayan pnömatik bir sisteminin olduğu anlamına geliyor.  Videoda gördüğümüz fiziksel demo olarak oluşturulmuş, aynı anda birçok rijit elemanı etkin hale getiren büyük bir hava mesanesine sahip yapı geçerli üretim teknikleri kullanıldığında uygulanabilir bir yapı değildir.



Neyse ki bu sınırlama uzun ömürlü olmayabilir. Daha ziyade dış hava pompaları ve pnömatik sistemler için birçok boruya bel bağlamak yerine rijit malzemeleri ayrı ayrı harekete geçirmek için  Exoskin'in altına gömülü ve kendisine ait yeterli pnömatik harekete geçiriciler kullanmak mümkün olabilir. Olası bir teknik de elektrik kullanılarak hidrojen ve oksijeni tekrar suya dönüştüren tersinir elektrolizdir. Bu gibi harekete geçirici yöntemler prototip aşaması içerisindedirler. Diğer seçenekler ise ısıya duyarlı şekil hafızalı elastomer ya da elektro polimerler içermesi olabilir.



Araştırmacı Tome böyle bir araştırmanın sertlikle yumuşaklık, canlılıkla cansızlık arasındaki uçurumuninsan-bilgisayar etkileşimi ile ilgilenen araştırmacıların sadece soyut piksel sınırlamalarına güvenmek yerine çevrelerindeki malzemeleri kullanarak daha fazla çeşitte arayüzler tasarlayabilmeleri konusunda ilham kaynağı olabileceğini umuyor. Bu fikir biraz abartılı olmakla beraber fiziksel nesnelere doğru bir yol gösterme uygulanarak onları kendi ihtiyaçlarımız için kullanmak bile oldukça heyecan verici görünüyor.


Kaynak:


spectrum.ieee
 

Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.