elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Patlamayan Lastik |
X Tweel

İş makineleri ve askeri araçlar gibi ağır taşıtlarda, kullanılan lastiklerin dayanıklı ve uzun ömürlü olması çok önemli bir kriter. Michelin’in, yaklaşık 15 yıl süren çalışmalar sonucu ürettiği tekerlek patlamıyor ve normal lastiklere göre 3 kat daha uzun ömürlü. Son nesil tekerleğin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
06.02.2015 tarihli yazı 26233 kez okunmuştur.
Lastiklere, zamanla deforme olma ve sivri cisim ile meydana gelen patlama nedenleriyle kısa ömürlü denilebilir. Özellikle askeri araçlarda ve iş makinelerinde bu durum büyük miktarda para ve zaman kaybı anlamına da geliyor. Michelin, bu sorunun önüne geçebilecek tekerlek üretti.
 

 


Son nesil patlamayan tekerlek X Tweel, 3 parçadan oluşuyor. Bunlar; sırt, tekerlek parmaklıkları, ve göbek. Dışı kauçuk tırtıllarla çevrili olan sırt kısmı, aracın zemine tutunmasını sağlıyor. Tekerlek parmaklıkları ise dış kısmın zamanla deforme olmasıyla yükü lastiğin sırtına bindirip geri çekiyor. Yani bir nevi itme – çekmeye neden oluyor. Gövde kısmı ise tekerlek parmaklıklarını çekerek,  kullanım sırasında sırta binen yükü minumum seviyelere indiriyor.
 

 
► İlginizi Çekebilir: Tork Nedir? | Elektrikport Akademi


X Tweel, yüksek hızlarda çok fazla gürültü ve titreşim yapması nedeniyle ilk etapta yavaş giden araçlarda kullanılıyor. İş makinelerinde ve savaş araçlarında kullanımına başlanan yeni nesil tekerin, kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Hatta John Deere adlı bir firma ürettiği çim biçme makinelerinde bu tekerlekleri kullanmaya başladı. Tekerleğin geliştiricileri ise X Tweel'in sadece birkaç yıl içinde küçük arabalarda da kullanılabiliceğini söylüyor.


►X Tweel'in performansını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;
 


 
Kaynak:

►Popular Sicence
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.