elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parkinson, Alzheimer ve Kanser Hastalıklarını Teşhis Edebilen Biyosensör Geliştirildi

Ulusal Nanoteknoloji Laboratuvarı'nda araştırmacılar inanılmaz bir hızla bazı nörodejeneratif hastalıkları ve bazı kanser tiplerini tespit edebilen ucuz bir nanometre ölçekli sensör geliştirdiler. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
28.06.2016 tarihli yazı 8585 kez okunmuştur.
Teknolojilerimizi giderek küçültmeye devam ediyoruz. Tüm elektronik sistemleri neredeyse mikroskobik boyutlardaki teknolojiye adapte ettik. Tabi ki bundan en çok yararlanan sektör de şüphesiz sağlık sektörüdür. Örnek vermek gerekirse, Brezilya Ulusal Nanoteknoloji Laboratuvarı (LNNano) araştırmacıları, bazı kanser ve nörodejeneratif hastalıklar tespit edebilen kendi nano ölçekli sensörlerini geliştirdiler. Projeyle ilgili araştırmacı olan Carlos Cesar Bof Bufon, sensör taşınabilir olduğunu aynı zamanda da çok etkili bir sensör olduğunu ve nanometre düzeyinde araştırma yapabildiğinden molekülleri çok iyi yakalayabildiğini vurguluyor.
 

 


Sensör Nasıl Çalışıyor?
 
Aslında ince bir elektronik cihaz olan sensör, sıvı bir ortama maruz kalan cam ölçekte organik bir transistör gibi çalışmakta. Transistörler akım ve gerilim akışını kontrol ederler ve elektronik sinyal için bir çeşit kapı veya buton görevi görürler. Normalde çok katmanlı olan transistör burada tek katman halinde kabul edilir.
 
 

 
Bu tek katmanlı yapı peptit glutatyon’un (GSH) indirgenmiş halidir. Bu bileşik glutatyon transferaz’dır(GST). Parkinson, Alzheimer ve meme kanseri gibi hastalıklar ile ilişkili bir enzim ile reaksiyona girmesiyle bilinmektedir. GSH veya GST kişideki örnek ile reaksiyona uğrar ve buda sensör de teşhis edilir. Ayrıca GSH diğer kompanentlerle birleştirilerek istenilen hastalığın teşhisinde kullanılabilir. Bu da cihaza taşınabilirlik özelliği katmaktadır. Araştırmacılar çalışmalara hala devam etmekte olup, daha çok yol kat edilmesi gerektiğini belirtiyor. 


Kaynak:

Futurisim
►Sciencealert
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.