elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parafudr Seçme Kriteri
( I Maks ) |
OBO Bettermann

I maks değeri parafudr seçiminde en önemli kriterlerden biridir. Parafafudr seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz...



A- A+
26.09.2017 tarihli yazı 9783 kez okunmuştur.

Parafudr Nedir? 

Parafudr, kısa süreli voltaj yükselmelerini ve dolaylı yıldırım akımlarını sınırlandırmak için tasarlanmıştır. Koruma amaçlı bir ürün için ilk değerlendirilecek olan konunun hangi seviyedeki bir tehlikeye karşı koruma yapıyor olmamızdır. Bu nedenle risk analizi seviye seçimine göre ürünümüzün ne derece yüksek bir darbeye cevap verebileceği önemlidir.
 


►İlginizi Çekebilir: BSS Yangından Korunma Sistemleri | OBO Bettermann


Parafudr Nasıl Seçilir?


Parafudr seçimi, aşağıdaki kriterlere dayalı olarak yapılır;

► Korunma düzeyi (Up)
► Akış kapasitesi: Iimp veya Imax (10/350 veya 8/20)
► Şebekenin Topraklama sistemi
► Çalıştırma voltajı (Uc, Ut)
Diğer Seçenekler (ömür bitimi indikatörü, Res, pluggable, TS, Optik izleme bloğu)
 

8/20 Dalga Yüksek akıma maruz kaldığında cihaz içinden geçen akımın dalgaboyu (düşük enerji).
10/350 Dalga Doğrudan yıldırım düşmesi sonucunda cihazın içinden geçen akımın dalgaboyu.


 
Tanım olarak I maks değeri; C sınıfı, yani 8/20 dalga boyundaki darbeleri korumakla görevli şebeke dalgalanmaları ve benzer özellikteki yıldırım olaylarını koruyan cihazın maksimum deşarj edebileceği yıldırım akımıdır. Bu söz konusu değer (ve üzerinde) oluşacak darbeyi 1 kereliğine sönümleyebilir bu değerin altındaki durumlarda (In) 2-20 arası darbeye cevap verebilir. Yani I maks için net olarak ürünün kuvveti, yeteneği, kapasite ölçüsü denebilir.
 

In - Nominal boşaltım akımı 
Parafudr içinden geçen 8/20 dalga pik akım değeri. Parafudr içindeki Up değerinin belirlenmesi için kullanılır.

 



Aynı değer, B sınıfı yani 10/350 dalga boylu yıldırım darbelerinde I impuls adını almaktadır. Eğer biz I max değerinden bahsediyorsak mutlaka C sınıfı (veya C+D) bir ürüne ihtiyacımız var demektir.
 

Iimp Class 1 testler için impuls akım.
 

Bu akım, Ipeak ile gösterilen bir pik akım ve Q ile gösterilen bir şarj ile tanımlanır. Test sekansı ile uyumlu olarak test edilir, tip 1 parafudr testlerinde (10/350 dalga bu tanıma tekabül eder) sınıflandırma amaçlı kullanılır.

Ürünlerimizi seçerken bölgenin risk analizi yapılarak yüksek seviyedeki bir bölge için bu değeri yüksek olan ürünü seçmeliyiz. En azından 10 kA bir ürünle 20 kA bir ürün yıldırımlı bir ortamda dayanım süreleri ömürleri açısından farklılık gösterecektir. 20 veya daha yüksek kA seviyesi daha uzun ömürlü olacak diyebiliriz. 

Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar