elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA'dan Hava Trafik Kontrol Sistemi

NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), insansız hava araçları için bir hava trafik kontrol sistemi geliştirmeye başladı. Bu sistem ile 400-500 feet arası yükseklikte uçan droneların (İHA) kontrolü hedefleniyor. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
17.11.2014 tarihli yazı 12041 kez okunmuştur.
NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), insansız hava araçları için bir hava trafik kontrol sistemi geliştirmeye  başladı. Bu sistem ile 400-500 feet arası yükseklikte uçan droneların (İHA) kontrolü hedefleniyor. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
 



Şekil 1-Drone

 
►İlginizi Çekebilir: ODTÜ' den Radar Düşmanı İHA

 
Günümüz teknoloji dünyasının gelişmesiyle birlikte karakter, şekil ve kullanım alanı açısından çok farklı araçlar üretiliyor. Bunlardan biri olan dronelar savunma sanayi ve profesyonel amaçların yanında ticari amaçlarla kargo taşıma, tarım arazisi görüntüleme, yangın söndürme gibi alanlarda kullanılmaya başlandı. Droneların sayısının artmasıyla birlikte meydana gelen en büyük problem ise hava trafiğidir. NASA bu durumu çözebilmek için bilgisayar ve algoritmalar kullanarak hava trafik kontrol sistemi üzerine yoğunlaştı.

 
►İlginizi Çekebilir: İnsansız Hava Araçlarının Yükselişi

 



Şekil 2-Quadcopter


►İlginizi Çekebilir: İnsansız Hava Aracıyla Ürün Teslimatı

 
Geliştirilmekte olan bu sistem sayesinde droneların nereye uçup uçamayacağı, havadaki diğer uçan cisimlerin konumu, hava durumu ve fiziksel engellerin belirlenmesi amaçlanıyor. Böylelikle droneların uçaklar için ortaya çıkardığı tehlikeli durumların ortadan kalkması ve olası kazaların önüne geçilmesi bekleniyor.
 

 
Program yöneticisi Dr.Parimal H.Kopardekar , sistemin ilk uygulamalarının seyrek nüfuslu bölgelerde, ekinlerin ve petrol boru hatlarının izlenmesi olacağını belirtiyor.

NASA,  bu sistem ile droneları tamamen otomatik olarak kontrol etmek istiyor. Droneların kullanımının günlük hayatımızda da yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.



 
Kaynak:
New York Times
Technologyreview
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.