elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mühendis Olmak İçin Gerekli Beceriler Nelerdir?

Mühendis olmaya çalışırken üniversite eğitimine ek olarak kazanılması gereken beceriler mevcuttur. Programlama, analiz gibi becerilerin bir bütün olarak kazanılması, mühendislerin başarılı olma ihtimalini artırır. Peki bir mühendis nasıl olmalıdır? Mühendis bu becerileri nasıl kazanabilir? Bu soruların cevapları yazımızın devamında.



A- A+
14.08.2018 tarihli yazı 16850 kez okunmuştur.
Mühendis olmak, yapılan tasarımların sorumluluğunun ve uzun yıllar boyunca kusursuz bir şekilde çalışmak için gerekli olan özelliklerin tam anlamıyla üstlenilmesidir. Bir mühendis becerikli, ileri görüşlü olmalı ve her zaman daha fazla öğrenmeye istekli olmalıdır. Mühendis olmanın ilk adımı üniversitede başlar. 
 

Mühendisliğe İlk Adım

Mühendisliğe ilk adımı atmak, mühendislik eğitimi veren doğru ve donanımlı üniversiteyi seçmektir. Bu adımı sağlam atmak, ilerisi için oldukça önemlidir. Ancak, mühendislik bölümünü tercih edecek olan kişiler, bir çözümü gerçek dünyadaki bir uygulamaya entegre edebilmek için  mühendislik tasarımını çevreleyen birkaç temel ilkeyi öğrenmeye ve anlamaya açık olmalıdır. 

Başarılı bir mühendiste bulunması gereken en önemli konular, Bilgisayar Destekli Tasarım (Computer Assisted Design= CAD) konusunda güçlü bir beceriye sahip olmak, programlama yeteneği ve Calculus ilkelerini tam olarak anlamaktır. Elbette, bir mühendislik öğrencisinin profesyonel bir mühendis olmadan önce öğrenmesi gereken çok daha fazla beceri ve bilgi var. Çoğunlukla, CAD, programlama ve Calculus hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmak, hem üniversiteye devam ederken hem de gerçek mühendisliğe başladığında lisansüstü fırsatlar için çok değerli olacaktır.


 

CAD Modelleri Nasıl Yapılır?

Modern mühendisliğin ilerleme kaydetmesindeki en önemli etken, kesinlikle bilgisayar bilimi, özellikle CAD programlarıdır. SolidWorks, Siemens NX, AutoCAD gibi programlar mühendisliği her zamankinden daha erişilebilir ve daha yönetilebilir hale getirdi. CAD yazılımı, elle tasarlanması gereken yapıların bir kısmında devre şemaları, prototipler ve simülasyonlar oluşturmak için kullanılabilir.
 

Her biri kendine özgü artıları ve eksileri olan bir dizi CAD yazılım programı bulunmaktadır. Ancak bilgisayarlarla çalışan bir mühendislik toplumunda, CAD becerilerini öğrenmek her zamankinden daha önemlidir. CAD'i keşfetmeye başlamak için bir öğrenme aracı olarak mükemmel olan birkaç program var. 
 
OnShape gibi şirketler, tasarımlara başlamak için ücretsiz CAD yazılımı sunmaktadır. Program işlevsellikle sınırlıdır ve oluşturulan tüm parçalar halka açıktır, ancak yine de CAD için büyük bir tanıtımdır. Ayrıca FreeCAD, herkes tarafından kullanılmak üzere yüklenebilen, ücretsiz bir CAD 3D modelleme programı sunmaktadır. 
 

 


►İlginizi Çekebilir: Elektrik Mühendisleri İçin 10 Proje
 

CAD ile Başlangıç Nasıl Olmalıdır?

Her programın benzersiz bir arayüzü, işlemleri ve yetenekleri olsa da neredeyse tüm CAD programları birkaç temel ilkeye göre çalışır. 
 
Bazen, en zorlayıcı adım sadece bir şekil alma olabilir. Programlar, program açıldıktan hemen sonra şekilleri sürükleyip bırakacak kadar basit değildir. Programlar doğru bir şekilde oluşturulmalı ve çizim, derleme veya mühendislik çizimi olup olmayacağı hakkında bilgi verilmelidir.
 
Tasarımın mümkün olduğunca basit ve pratik olmasını sağlamak, göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeydir. CAD, gerçek dünyada inşa edilmesi pratik olmayan tasarımın karmaşıklıktan uzaklaştırılarak kolaylaştırılmasını sağlar. Parçaların nasıl birbirine bağlandığı, nihai bir ürün elde etmek için hangi malzemelerin kullanılacağı ve ne kadar atık oluşacağı dikkat edilmesi gereken diğer önemli faktörlerdir. 

Tasarımlar basit tutulmalı, gerekli olmayan çizgiler silinerek, olabildiğince basit bir taslak haline getirilmeli. 3 boyutlu bir nesne oluşturmadan önce doğru bir çizim yapmak çok daha kolay ve verimlidir. 2 boyutlu düzlemler daha az ayrıntıya sahiptir ve daha az karışır, ayrıca bir nesne yerine bir taslağın düzenlenmesi de istenmeyen hataların ortaya çıkmasını engeller. 3 boyutlu bir nesneyi düzenlemek, istenmeyen şekillerde yüzeyleri değiştirebilir, aynı zamanda tasarımları hızlı bir şekilde karmaşıklaştırabilir. 



 

Programlama

Modern mühendislik çağında, neredeyse her mühendislik öğrencisinin en az bir programlama yoğunluğuna sahip olmasını gerekmektedir. Diğer derslere ek olarak, özellikle de sonraki yıllarda, programlamanın bir şekilde dahil edilmesi beklenmektedir. Mühendisler için programlamaya giriş, birçok mühendisin ilk yılda alacağı ortak bir derstir.
 
Mühendisler, verileri kaydetmek, sıralamak ve analiz etmek için tamamen yeni platformlar keşfetmeli veya oluşturmalıdır. Yeni bir program yaratmaya gerek duymasa bile; Capstone, MatLab ve hatta Microsoft Excel gibi çeşitli programlara hakim olmalıdır. Çünkü bunlar ilerleyen zamanlarda, karmaşık matematiksel işlemler ile uğraşırken kesinlikle gerekli olacaktır. 
 
Programların çoğunun nasıl çalıştığına ve temel programların nasıl programlanacağına dair temel bir bilgiye sahip olmak, her mühendis için neredeyse zorunludur.

 

Programlamanın Temelleri

CAD yazılımı gibi, seçim yapabileceğiniz birçok programlama dili vardır ve yine her biri kendi kural ve yeteneklerini barındırır.  Ancak C++, genellikle pratik programlamanın en temel biçimlerinden biri olarak kabul edilir ve son derece karmaşık sistemleri çözmek için kullanılabilir. Genellikle oyun motorları, işletim sistemleri veya bir PC veya sunucu üzerinde donanımın hassas kontrolünü gerektiren bir programdır.
 
Her programın uygulanması, neyin kullanılacağının az ya da çok tanımlanmasıyla başlar. Bir programda kullanılabilen sınıflar ve fonksiyonlar kütüphanesi vardır, fakat bir kullanıcının herhangi bir programı uygulayabilmesi için, ilk olarak kullanılacak olan programın çağrılması gerekir.
 
Bilgisayar, yazılan kodları soldan sağa doğru okur. Programlar da her şeyi tam olarak yazıldığı gibi okuyacaktır. Aynı şekilde, dilbilgisi hataları veya sözdizimi hataları benzer şekilde programın düzgün çalışmamasına veya tamamen başarısız olmasına neden olur. Sözdizimi programın yazım şeklidir ve en ufak bir hata bile kesinlikle istenmeyen sonuçlar doğurur. Bazı programlama derleyicisi sözdizimi hatalarını seçebilir ve bunları kullanıcıya bildirebilir. Yine de programlama yaparken, programları biçimlendirme konusunda çok dikkatli olunmalı ve mantıklı bir şekilde okuduğundan emin olunmalıdır.
 
Programlamaya başlarken, mantıksal bir düzen oluşturulmalı ve nihai sonuca ulaşmak için hangi sırayla hangi adımların atılması gerektiği belirlenmelidir. Programda ihtiyaç duyulacağı düşünülen işlevler veya sınıflar belirlenmeli. Ardından, kullanıcıya programın ne olduğu, neler yapabileceği ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgi verilmeli. 
 
Programda bilginin ekranda görüntülenmesinden önce, ‘cout’ terimi çağrılmalıdır. Benzer şekilde, bir kullanıcı veri girmek için ise ‘cin’ terimi kullanır. Öğrenmek için çok daha fazla sözdizimi vardır, ancak teknik olarak neredeyse sadece bir ‘cout’ veya ‘cin’ operatifleri ile bir program yapabilirsiniz (elbette tüm ilgili sözdizimi ile birlikte). 
 
Ardından,  kurulan mantık takip edilmeli ve istenen sonucu elde etmek için kodlar düzenli bir şekilde girilmeli. Unutulmaması gereken şeylerden biri, bir program ilk denemede neredeyse kesinlikle doğru şekilde çalışmayacaktır. Bir hataya yol açan kodu bulmak ve incelemek deneme yanılma yöntemi ile olur.
 
Ayrıca çevrimiçi olarak, kullanıcılara nasıl kod yazılacağını öğreten eğitici dersler de bulunmaktadır. Bir programlama dilinin iç işleyişini anlamak için biraz zaman ayırlmalıdır, kapsamlı ve biraz karmaşık olabilirler ancak sistemlerin nasıl çalıştığını öğrenmek oldukça önemlidir. Kullanımı kolay bir C++ derleyicisi olan ‘CPP shell’i öğrenmeye başlayabilirsiniz. 

►İlginizi Çekebilir: AutoCAD'de Bilmeniz Gereken 50 Komut

 

Analiz (Calculus)

Mühendislik programında yer alan ve çoğu zaman aşırı karmaşık bir şekilde sunulan bir konulardan biri ‘Calculus’tur. Temeli hesaplamaya dayanan Calculus, mühendislik dilinin temellerini anlamak ve daha sonraki yıllarda alınan eğitimlerde başarılı olabilmek için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, diferansiyel ve integral analiz arasındaki farkın ve temel ilkelerin anlaşılması da her mühendislik dersi için mutlaka gereklidir. İntegral ve diferansiyel analiz, hemen hemen her mühendislik dersinde tekrar tekrar ortaya çıkacaktır. Temelleri anlamak, mühendis olarak herhangi bir başarıyı bulmak için anahtar olacaktır.

Mühendis olmaya çalışırken dikkate alınması gereken çok şey var. Ancak, başarılı olma ihtimalinizi veya başarıya giden yolda mühendis olmanın tutkusunu artırmanın yolları vardır. Robot kulüpleri ve ekipleri gibi kulüpler, pratik bir deneyim kazanmak için mükemmel bir yoldur ve mühendis olmak için neler yapmanız gerektiğine dair soruları cevaplayabilecek veya yönlendirebilecek kişiler tarafından kuşatılmaya fırsat yaratır. 



Kaynak:

►interestingengineering.com
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar