elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MIT'den Form Değiştiren Robot Zinciri

MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen küçük robot parçaları, bir araya gelerek, daha büyük ve modüler bir robot oluşturabiliyor. ChainFORM adı verilen teknoloji sayesinde kolayca şekil değiştirebilen ve bozulduğunda çok daha kolay tamir edilebilen robotlar üretmek mümkün. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
21.12.2016 tarihli yazı 7934 kez okunmuştur.

İşlevsel Olduğu Kadar Karmaşık Bir Yapıya Sahip

ChainFORM, MIT araştırmacılarının geliştirdiği bir robot sistemidir. Dokunmayı algılayabilen farklı yüzeyleri, eğim algılama teknolojisi, yanıp sönen farklı renklerdeki ışıkları ve motoru bulunan pek çok modülün birleştirilerek hareket etmesi ile çalışan sistem farklı işlevler için kullanılabiliyor. Küçük cisimleri hareket ettirebilecek güce sahip olan sistem, bozulması durumunda da çok kolay bir şekilde tamir edilebiliyor. Araştırmacılar sistemi daha da geliştirmenin yollarını bulmaya çalışıyor.

Kullanıcının tam olarak ihtiyacına göre robotlar geliştirmesini sağlayan modüler teknoloji işlevsel olmasının yanınd yapısal olarakta oldukça karmaşık. Dokunmayı algılayabilen farklı yüzeyleri, eğim algılama teknolojisi, yanıp sönen farklı renklerdeki ışıkları ve motoru bulunan her parçanın birbiri ile sorunsuz iletişim sağlayabilmesi için çok karmaşık hesaplamalar yapmak gerekiyor. Ancak bu hesaplamalar doğru şekilde yapılabildiğinde ortaya pek çok farklı kullanım alanı çıkıyor.


Tam Olarak Modüler Değil

ChainFORM için tam olarak modüler demek doğru olmaz; çünkü her modül kendi başına hareket edemiyor. Birleştirilen parçalara dışarıdan güç sağlanması gerekiyor. Ayrıca bilgisayar iletişimi de bir ana pano üzerinden USB bağlantısıyla gerçekleştiriliyor. Bu durumlar maksimum modül sayısının 32 ile sınırlandırılmasına sebep oluyor. Yine de modüller santimetre başına 0,8 kilogram tork uygulayacak güce sahip. Böylece küçük cisimler yerinden oynatılabiliyor. Belki vücudunuzu hareket ettirmeye gücü yetmiyor ama omuriliğinizin üzerine yerleştirilen ChainFORM, kambur durduğunuzu tespit edip sizi geri çekebiliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Kertenkele Robot | Pleurobot

Araştırmacılar modüllerin tüm yüzeylerinde daha yüksek çözünürlüklü ekranlar yerleştirerek ChainFORM’un kullanım alanlarını artırmak istiyor. Ayrıca daha farklı birleşme yöntemleri sayesinde modüllerin farklı dallara ayrılabilmesi ile yeni şekiller oluşturulabileceği ifade ediliyor. Araştırmacılar ayrıca farklı sensör modülleri ve tahrik modülleri geliştirerek sistemi karmaşıklaştırmadan yeteneklerini artırmayı planlıyorlar. Ancak ChainFORM’u özel kılan nokta, birbirine eş parçaların bir bütün oluşturarak hareket etmesi. Farklı parçaların farklı işlevleri olduğunda sistem diğer robotlardan çok da farklı olmuyor.


Kaynak:


IEEE Spectrum
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.