elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

M12 Geçmeli Konnektörlü Sensör/Aktüatör Kabloları

Saha montajında çok fazla kullanılan konnektör çeşitlerinden biri M12 geçmeli konnektörlerdir. Phoenix Contact, M12 geçmeli konnektörler ile kullanıcılara; tasarım çeşitliliği olan, güvenilir, ekonomik bir arayüz sunar. M12 geçmeli konnektörlü sensör/aktüatör kabloları ile ilgili detaylar yazının devamında...



A- A+
14.05.2018 tarihli yazı 9114 kez okunmuştur.

Push-pull Hızlı Kilitleme Sistemli Montajlanan M12 Konnektörler

M12 geçmeli konnektörleri saha montajında çok fazla kullanılır ve çoğunlukla ilk seçenek olmalarının bir nedeni vardır. Tasarım çeşitliliği kullanıcıya güvenilir ve ekonomik bir arayüz sağlar. Komponent seçiminde hem kalıplı hem de yapılandırılabilir geçmeli konnektörler için bazı konular dikkate alınmalıdır.
 


M12 geçmeli konnektör- sahada montaj için güvenilir, ekonomik bir arayüz sağlar


İlginizi Çekebilir: PCB Bağlantı Teknolojileri ve Özellikleri 
 


Seçim Öncelikleri


Sensör/aktüatör kablolamasında komponent seçimi planlama süreciyle başlar, planlama sürecinize aşağıdaki sorular yardımcı olacaktır. 

Hangi ihtiyaçlar dikkate alınmalıdır?
Montaj konumunun özellikleri nelerdir?
Önemli mekanik ve elektriksel kriterler nelerdir?
Sıcaklık, koruma sınıfı veya tireşim nasıl bir rol oynamaktadır?


Pazar saha kablolaması, standart ürünlerden sıradışı özel ürünlere kadar birçok çözüm gerektirir. Pasif ürün gamı genellikle aşağıdaki komponentleri kapsar: panel geçişler, kalıplanmış fiş konnektörlü kablolar, yapılandırılabilir geçmeli konnektörler ve dağıtıcılar. Ancak M12 tasarım arayüzü pazara hükmetmektedir.

 
Push in Bağlantı Teknolojisi || Phoenix Contact




Seçim Yardımı


Standart program her yerde aynı değildir - örneğin dayanıklılık farkları önemlidir. Önemli bir komponent kalıplanmış geçmeli konnektör kablosudur - elektriksel, mekanik ve termal karakteristikler büyük oranda değişiklik gösterir. Kullanıcı çeşitli kablo kaliteleri içinden seçim yapabilir - ekonomik PVC kablolar, yağa dayanıklı halogen-free PUR kablolar ve bükülmeye karşı iyi performans veren oldukça esnek kablolar bunların içindedir.

Artan sensör aktüatör sayısı kablo miktarını da artırmaktadır. Genellikle bu alanda büyük tasarruf potansiyeli vardır. Sadece basınçlı hava valfleri kullanılacaksa kabloların yağa dayanıklı olması gerekli değildir. Freze veya taş motorlarında kullanım ise sürekli yağlayıcılara temas edildiği için sadece bu kabloların kullanılmasını gerektirir.
 


Yapılandırılabilir M12 geçmeli konnektör- yaylı ve izolasyon kaydırmalı konnektörler sahada güvenilir ve hızlı montaj sağlar


► İlginizi Çekebilir: Push-in Bağlantı Teknolojisi |Phoenix Contact

Kabloların kalitesi dayanıklılıkta önemli rol oynar. Kullanıcı doğru kablo kalitesini nasıl belirleyebilir?

Uygulama için hangi kablo doğrudur? Pazar lideri kablo üreticileri ve kalıplı geçmeli konnektör tedarikçileri komponentleri hakkında basılı ve online kataloglarında bu konulara dair ayrıntılı bilgiler verir. Bu bilgiler birçok tipin elenmesini ve seçilebilecek doğru kablo sayısının azalmasını sağlar. Geçmeli konnektörlerin ve kablo kalitelerinin seçiminde online araçlar yardımcı olur. Bu kapsamlı bilgilere planlama kadar erken bir aşamada sahip olmak teknik veya ekonomik olarak kusurlu bir çözümün kurulma riskini minimize eder.

Ancak sahada montajı kimin gerçekleştireceği sorusu da dikkate alınmalıdır. Sahada seçilen komponentleri monte edip geçmeli konnektörlerin montajını yapabilecek teknisyenler var mı? Veya kalıplı fiş konnektörlü kablolar kullanılabilecek tek tip mi? Her iki durumda da kablo ve geçmeli konnektör uygulamanın gerekliliklerini yerine getirmelidir. Yağ, toz ve titreşim etkileri geçmeli konnektörün işlevini olumsuz etkilememelidir. Burada pazar her zaman belirgin olamayabilen çeşitli kalite seviyeleri sunmaktadır. Örneğin kaynak robotlarında UV ışınlarına ve kaynak tanelerine dayanıklı malzeme gerekirken frezelerde yağa dayanıklılık ve sızdırmazlık önemlidir.
 

Kendinden Konnektörlü Kablolar


Geçmeli konnektörlerden istenen özellikler açıksa tüm bir ürünün özelliklerini belirlerler. Fiş konnektörlü kablolar her iki tarafında geçmeli konnektör ve bir tarafı açık kablo olarak sunulur. Her iki tarafında kalıplı konnektör olan versiyonda makinede kablo döngülerini önlemek için önce kablo uzunluğu belirlenmelidir. Bu tasarım plug-and-play nedeniyle avantajlıdır - komponentler elektriksel olarak test edilmiştir ve sadece takılması yeterlidir. Kodlanmış konnektör profili kablolamanın eğitimli personelce yapılması gerekir. Sahada montaj gerekli değildir ve montajda hata olasılığı ciddi oranda azalır.
 
 
Kalıplı M12 geçmeli konnektör - tak ve çalıştır yapısı montajda büyük zaman kazandırır 

Sadece yanında kalıplı fiş konnektör olan versiyonda kablo uzunluğunun tam olarak belirlenmesine gerek yoktur - kullanıcı kabloyu gerektiği kadar kısaltabilir. Bu tasarım elektronik olarak da test edilir - ancak montajlanmalıdır. Yapılandırılabilir geçmeli konnektör uygulaması her iki tarafından geçmeli olan bir arayüz sağlar.

 Push-in teknolojisi daha da fazla kullanışlılık sunar

Doğru geçmeli konnektör seçiminde belirleyici faktör kullanıcının başlangıçta bildiği belirli fonksiyonlardır. Yaylı ve hızlı bağlantı teknolojileri montaj teknisyenine büyük zaman kazandırır çünkü vidalı bağlantıda gerekli çeşitli adımlar yapılmaz.

Yaylı teknoloji hızlı bağlantı olarak bilinir. Tüm yaylı konnektörler yüksek darbe ve titreşime maruz kaldıklarında bile sağlam ve bakım gerektirmeyen bağlantı sağlarlar. Yaylı bağlantı yüksüklü veya yüksüksüz tek telli ve çok telli kablolarda basit montaj sağlar. Kablo bağlanmadan önce bağlantı alanı tornavidayla açılır.

Push-in teknolojisi bir adım öteye gider: yay yüksüklü tek telli veya çok telli kabloların bağlantı alanına kolayca itilmesini sağlar. Tornavida veya başka bir itici malzemeye gerek yoktur. İtici sadece yüksüksüz çok telli kabloların sökülüp takılmasında kullanılır.

İzolasyon kaydırma teknolojisi pazarda IDC konnektörler olarak da bilinir. İzolasyon soyulmadan kablo, izolasyonu keserek gaz geçirmez bağlantı oluşturan iki bıçak arasına sürülür. Özel karakteristikleri bıçakların kabloya üniform bir kontak kuvveti uygulayarak güvenli bir temas oluşturmasını sağlar.

Bu yöntem izolasyon kaydırmalı bağlantıda kullanılacak izolasyonun ve kablonun simetrik olmasını gerektirir - endüstriyel ortamlardaki standart kablolar genellikle bu koşulu sağlar. Eğer bu özellik geçmeli konnetörün teknik verilerinde yoksa bunu talep etmek gerekir.

İzolasyonu soymaya gerek yok

IDC bağlantı teknolojisinin en büyük avantajı hız ve kullanıcı dostu yapısıdır. Örneğin ekranlı dört damarlı sensör/aktüatör kablosuna iki dakikadan kısa sürede geçmeli konnektör bağlanabilir. Ekranlı kablo sadece iki kademede konumlandırılmalıdır - kablo izolasyonlarının soyulmasına gerek yoktur. Yapılandırılabilir geçmeli konnektörlerin diğer avantajları özel kablo boyları ve stok kolaylığıdır. Kullanıcı kabloyu istenilen uzunluğa kısaltabilir ve geçmeli konnektörü bağlayabilir.

 
Yuvarlak Fiş Konnektörler


Montajın tak-çalıştır yapısı sahada devreye almayı hızlandırır. Geçmeli konnektörler ister hızlı veri iletimi ister sahada sinyal iletiminde kullanılsın kimse basit sahada montajın kolaylığından vazgeçemez.

Birçok durumda kullanıcının hızlı bir kablaj yapması gereklidir. İzolasyon kaydırmalı ve yaylı bağlantı gibi hızlı bağlantı teknolojileri güvenilir ve ekonomik bir çözüm sağlar. Uygulamanın gereksinimleri bilindikçe kablo ve geçmeli konnektörün doğru belirlenmesi kolaylaşır. Bu sistem tedarikçileri müşterilerinin hassas tanımlamalarıyla doğru ürünü sunma konusunda büyük yardım alırlar.
 


Üniversal M12 tasarım - yuvarlak fiş konnektörlerde uzman olan Phoenix Contact kapsamlı bir ürün gamı sunmaktadır

Yuvarlak fiş konnektörlerde uzman olan Phoenix Contact M5'ten M58'e endüstriyel otomasyon için kapsamlı bir seri sunmaktadır. Mevcut ölçülerin içinde şunlar yer alır:

  Saha kablolamasında M5, M8 ve M12 fiş konnektörler
  M17 ve M23 fiş konnektörler, analog ve dijital sinyallerin iletimi için
►  Sürücü teknolojisi için M40 ve M58 fiş konnektörler


Detaylar için videoyu izleyiniz



Murat Şenyüz
Cihaz ve Saha Bağlantı Sistemleri Satış Sorumlusu
Phoenix Contact

Kaynak:


 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar