elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LiPo Piller ve Özellikleri

LiPo piller, günümüzde birçok teknolojik cihazda kullanılmaktadır. Oldukça çeşitli avantaj sunmalarından dolayı LiPo piller, endüstriyel uygulamalarda önemli bir yer tutar. Bu yazımızda, LiPo piller hakkındaki teknik detayları inceledik.



A- A+
31.01.2018 tarihli yazı 28958 kez okunmuştur.
LiPo piller (Lityum Polimer), sıvı elektrolit yerine polimer elektroliti kullanan ve tekrar kullanım için şarj edilebilen, bir lityum iyon pildir. LiPo piller, artık pek çok tüketici elektronik cihazında kullanılan bir pil türüdür. Kullanılmadığı zamanlarda, enerji kayıplarının yavaş olması ve çalışırken yüksek güç sağlamasından dolayı çok büyük avantaj sağlar.
 

LiPo Piller Nasıl Çalışır?

Gerçek LiPo piller, kuru elektrolit polimerleri kullanırlar. İnce bir plastik film üzerine kaplanmış olan bu polimerler üst üste yığılmış bir şekilde tabaka oluştururlar.
LiPo pillerin yapısında; elektrotların birbirine direkt temas etmesini önlemek için, elektrot parçacıklarının değil, yalnızca iyonların bir taraftan diğerine geçmesine izin veren, mikro yapıda gözenekli bir ayırıcı bulunur.
 
Bir LiPo pilde dikkat edilmesi gereken 3 ana derecelendirme vardır.

 

►İlginizi ÇekebilirBatarya ve Piller
 

LiPo Pil- Gerilim/Hücre Sayısı

LiPo piller, hücrelerden oluşurlar. Her bir hücrenin boş hali 3V, dolu hali ise 4.2V olmalıdır. LiPo pillerin hücreleri; seri (S) ve paralel (P) bağlı olabilir. LiPo piller bağlantı şekillerine göre adlandırılırlar. Örneğin; LiPo pildeki 5 hücre seri bağlı ise ‘5S’,2 hücre paralel bağlı ise ‘2P’, 4 hücre seri bağlı ve bunlara paralel bağlı 2 hücre daha var ise ‘4S2P’olarak adlandırılırlar. ’S’ değeri arttıkça pilin voltaj değeri, ‘P’ değeri artıkça da pilin kapasite değeri artıyor demektir. Bir pilin kapasitesi temelde pilin ne kadar güç tutabileceğinin bir ölçüsüdür. Numara ne kadar yüksek olursa çalışma süresi o kadar uzundur. Ancak kapasite ne kadar çok artarsa, pilin fiziksel boyutu ve ağırlığı artacağı için kullanılacağı elektronik cihaz için kapasitenin aşırı fazla olması dezavantaj sağlar.
 

LiPo Pil- Kapasitesi

Bir pilin kapasitesi, pilin ne kadar güç tutabileceğinin bir ölçüsüdür. Ölçme birimi miliamper saattir (mAh). Pilin bir saat içinde boşalması için geçen süreyi verir. Kapasite ne kadar büyük ise çalışma süresi o kadar uzun olur.
 

LiPo Pil-Deşarj Oranı

Bir pilin ne kadar hızda şarj edildiğini, pile zarar vermeden ölçülmesine deşarj oranı denir. Deşarj oranı, tek başına bir anlam ifade etmez. Hesaplanabilmesi için kapasite değerinin de bilinmesi gerekir.

Elde ettiğimiz bu değer, pilimize yükleyebileceğimiz maksimum ve sürekli yüktür. Bundan daha yüksek bir değer vermek, pilin normalden daha hızlı bir hızda bozulmasına neden olur ve can güvenliğine zarar verebilir. Dolayısıyla, örnek pile maksimum 250A'lık bir yük işlenebilir.

 

LiPo Pillerin Kullanım Alanları

LiPo (Lityum Polimer) pil, son zamanlarda pek çok elektronik cihazda kullanılmaktadır. Küçük, hafif olması özelliğinin avantajları yanında uzun çalışma süreleri ve yüksek güç arayan herkes için avantaj sağlar. LiPo piller, radyo kontrollü uçaklarda, telsiz kontrollü araçlarda, büyük ölçekli model trenlerinde, cep telefonlarında, müzik   çalarlarda ve daha birçok taşınabilir cihazda kullanılmaktadır.
 


►İlginizi ÇekebilirTesla Motors Şarj Teknolojisi
 

LiPo Piller Nasıl Şarj edilir?

LiPo piller özel bakım gerektirir. LiPo pil için LiPo uyumlu bir şarj cihazı kullanmak önemlidir. Bu piller, CC/CV şarj etme adlı bir sistemi kullanarak şarj olurlar. LiPo uyumlu bir şarj cihazına gereksinim duymamızın sebeplerinden biri de dengelemedir. Dengeleme, bir pil takımındaki her hücrenin gerilimini eşitleme anlamına gelir. Her bir hücrenin, aynı miktarda deşarj olmasını sağlamak için LiPo pilleri dengeleriz. Dengeleme, pilin performansı ve güvenlik sebeplerinden dolayı da önemlidir.
 
 

LiPo Pil Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir LiPo pil, 3V ‘dan aşağı düşecek şekilde deşarj edilmemelidir. Pil eskidikçe kapasitenin azalacağını göz önünde bulundurarak pil, %80 kuralına uyarak deşarj edilmelidir. Yani LiPo pil, kapasite değerinin %80’i hesaplandığında ortaya çıkan değer kadar deşarj edilmelidir. Bu kurala uyulmazsa pillerde şişme ve patlama olabilir.
LiPo piller, alev almaz çantalarda şarj edilmelidir.
LiPo pillerin içini açmamak ve LiPo pillerin su ile temasına izin vermemek gerekir.4
LiPo piller kesinlikle kısa devre edilmemelidir.
 

LiPo Piller Nasıl İmha Edilir?

LiPo pilleri, çöpe atmadan önce voltaj değerini olabildiğince 0V’a yaklaştırmanız gerekir. Aksi takdirde LiPo pillerin içerisinde, doğaya ciddi zararlar verebilecek birçok madde bulunur. Bunun için tavsiye edilen yöntemlerden bir tanesi şu şekildedir: Sofra tuzunu, biraz sıcak su ile karıştırarak doymuş tuzlu su çözeltisi olana kadar tuz eklenir. LiPo pil, tuzlu su banyosunda en az 24 saat bekletilir. Tuzlu su çok iletken olduğu için, pili daha kısa sürede deşarj edecek ve daha hızlı boşaltacaktır. Bu işlemler uygulandıktan sonra, LiPo pilin voltajı tekrar ölçülüp test edilir. Uygulanan yöntem olumlu sonuç verdiğinde, çöpe atılacak olan LiPo pillerin artık çevre için hiçbir zararı kalmamıştır ve bu şekilde çöpe atıldıklarında hiçbir sorun yaratmazlar.


Kaynak:


abc
 
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar