elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Küresel Mercekli Güneş Paneli ile Geceleri de Elektrik Üretilebilecek

Alman mimar Andre Broessel'in tasarladığı küresel mercekli güneş paneli gündüzleri güneşten ve hatta geceleri de aydan gelen enerjinin depolanabileceği bir sistem. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
22.12.2015 tarihli yazı 20187 kez okunmuştur.
İçi su dolu küre, güneş ışınlarını 10 bin kere büyütüyor. Kürenin merceği ışınları bir odak noktasında yoğunlaştırabiliyor ya da yayabiliyor. Bu sayede daha çok verim elde edildiği gibi az miktarda güneş paneli kullanılarak maliyeti azaltma şansıda elde edilebiliyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Güneş Panelleri ve Nanoteknoloji
 

Küçük güneş panelleri ise kürenin altında güneş ışınlarının geliş açısına dik olacak şekilde konumlandırılıyor. Bu teknolojide küçük bir yüzey alanında sıradan güneş panellerinden elde edilen enerjiyi neredeyse iki katına çıkarabilen küresel geometriye sahip çift eksenli bir yapı kullanılıyor. Proje modern bir tasarıma sahip olup dönel ve eğimli bir sistem kullanılmıştır. Bu sistem ile sıradan güneş panellerine göre ortalama %70 daha fazla verim elde edilebiliyor.
 


Ayrıca kürenin odaklama özelliği olduğu gibi odak dağıtma özelliği de olduğundan geceleri küçük bir el feneri ile çok büyük alanları aydınlatma olanağı da sağlıyor ve bu da aydınlatmada da yüksek verim elde etme anlamına geliyor. Andre Broessel camla kaplanan binalarda ve dev gökdelenlerde sıradan cam yüzeyler yerine, bu şekilde küre mercekler kullanılarak tasarlanacak yapılar inşa edildiğinde çok büyük miktarlarda enerjinin üretilebileceğini belirtiyor.
 


Ayrıca Andre Broessel Dubai'deki Burj Khalifa adındaki dünyanın en büyük gökdeleninin güney cephesinin sadece dörtte birinin bu şekilde kaplanması durumunda, bu gökdelenin yılda 16,4 gigawatt saat (GWh) elektrik üretilebileceğini, bu şekilde tüm kulenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını, üstelik enerjinin yüzde 60'ının da artacağını ve bu miktarın Dubai'nin elektrik şebekesine eklenmesi halinde yılda 1,2 milyon dolar kazanç sağlanacağını söylüyor. Bir başka deyişle, üretilen elektrik New York gibi bir şehri, tek başına birkaç saat elektriklendirmeye yetebiliyor.
 

 



Kaynak:

alternative energy news

Yazar: Muhammed Ahmet Alkan
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.