elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Küresel Enerji Tüketiminde Fosil Yakıtlar Üstünlüğünü Koruyor

Günümüzde yenilenebilir enerji üretimi hızla artmasına rağmen, fosil yakıtlar dünya genelinde ana enerji kaynağı konumlarını korumaktadır. Petrol, doğalgaz, kömür gibi geleneksel yakıtlar 2012 yılında global enerji tüketiminin %87'sini oluşturmuştur. Haberimizin detayları yazımızda.



A- A+
30.10.2013 tarihli yazı 17259 kez okunmuştur.
Küresel ekonomik kriz nedeniyle dünya çapındaki büyümenin durgunluğu enerji  sektörünü etkilemedi. Global fosil yakıt tüketim sübvansiyonları 2011 yılında 523 milyar dolara ulaşarak 2010 yılına göre %30 artış gösterdi. Worldwatch Enstitüsü'nün raporuna göre  kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlar 2012 yılında global enerji tüketiminin %87'sini oluşturmuştur. Enerji tüketim payında doğalgazın oranı 2012 yılında % 23,8'den %23,9'a, kömür %29,7 den %29,9 'a yükselmiştir, bunların yanında hafif bir düşüşle petrol 33,4 den yüzde 33,1' e ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre birincil enerji kaynak olarak kömürün  2017 yılında petrolün yerini alacağı tahmin ediliyor.
 

Bunların yanında ABD'de gerçekleşen kaya gazı devrimi küresel petrol ve gaz piyasalarının yeniden şekillendirecektir. ABD'nin 2012 yılında rekor düzeyde petrol üretimiyle, ilerleyen yıllarda dünyanın en büyük kombine doğalgaz üreticisi Rusya'yı geçmesi bekleniyor. Sonuç olarak, enerji üretimi için yerli petrol ve doğal gaz üretiminin yükseltilmesi için düğmeye basan ABD bu iki fosil yakıtı daha az ithal edecek. 
 

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki dalgalanmalar Avrupa için oldukça endişe verici hale gelmiştir. Bu durum Avrupa'nın kömür kullanımını giderek artırmıştır. Kömür tüketiminde ise Çin dünya piyasasına hakim durumda. 2012 yılının ilk yarısına göre dünya tüketiminin yarısından fazla tüketim payına sahip. 2012 yılında küresel çapta kullanımı en hızlı büyüyen yakıt %4.4'lük oranla kömür oldu. Çin'in kömür kullanımı %6.1 oranında artarken Hindistan %9.9 luk kullanım artışı ile en çok kömür kullanan ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer aldı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde kömür kullanımı da %4.2 oranında artış gösterdi.
 


►İlginizi Çekebilir: Temiz Kömür Teknolojileri
 

Yükselen piyasa ekonomilerinde petrol tüketimindeki artış özellikle Çin,Hindistan ve Ortadoğu’daki ulaşım sektöründeki tüketimin artmasına bağlı olarak OECD ülkelerinde azalan talebin üzerinde kalmaka; bu da küresel petrol kullanımını düzenli olarak artırmaktadır.
 


►İlginizi Çekebilir: Doğalgaz Kombine Çevrim Santralleri
 

Doğalgaz ise bütün ülkelerin enerji senaryolarına göre küresel talebin arttığı tek fosil yakıttır. Günümüzdeki doğalgaz talebi 3.4tm³’ten 2035 yılında neredeyse 5tm³e çıkacaktır. Bu artış başta Çin olmakla beraber hem gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı büyümenin, hem de Kuzey Amerika'daki geniş arz kapasitesinden dolayı OECD ülkelerindeki talebin belirli bir oranda yükselmesinin sonucudur. Halihazırdaki doğalgaz kaynakları bu talebi karşılamak için fazlasıyla yeterli olup, bu kaynakların büyüklüğüne ilişkin tahminler yükselmektedir.

 

Kaynaklar


►Energymanagertoday

►IEA

Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.