elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuantum Performansını Yükseltmede Yeni Yöntem:
Elmas

Kuantum bilgisayarlar, optik fiberler gibi teknolojilerin kapasitesini ve verimliliğini artırmak için ilk defa elmas kullanılarak tek bir fotonun rengi ve dalga boyu değiştirildi. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
20.04.2016 tarihli yazı 6305 kez okunmuştur.
Waterloo Üniversitesi Kuantum Bilgi İşlem Enstitüsü (NRC) Kanada Ulusal Araştırma Konseyi araştırmacıları ilk kez ultra hızlı tek foton ile oda sıcaklığında bulunan kuantum bellek elması kullanarak fotonun rengini ve dalga boyunı değiştirdi. Fotonun renk değiştirmesi ya da frekans değiştirmesi optimal bir kuantum ağı bileşenlerini bağlamak için gereklidir. Örneğin; kuantum optik haberleşme, optik fiber aracılığıyla en iyi iletim için görünür ışıkta yapmaktır. Bu yüzdendir ki bu teknoloji ile daha yüksek bant genişliği sağlanmış ve sinyalde kayıp azaltılmış olunur.
 



İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?


Elmas kuantum hafızanın çalışma şekli ise elmasın karbon atomları belirli bir titreşim yaparak fononu fotona dönüştürür. Bu dönüşüm ile ışık geniş bir yelpazede manipülasyonu sağlanılır. Deneyi basit olarak açıklamak gerekirse araştırmacılar kontrollü güçlü bir lazer kullanarak elmasın bir tarafına doğru lazeri yönlendiriyorlar daha sonra diğer taraftan lazer ışınının rengi ve dalgaboyu değişmiş olarak çıkıyor. Elmasın enerji yapısı oda sıcaklığında çok düşük gürültü oluşmasını sağlar. Bu da sinyalde verimin artması demektir.
 



İlginizi Çekebilir: Biyofotonik Nedir?


Araştırma dalga boyu bölmeli çoklu yöntemi için kullanışlı olan küçük frekans kaymalarının mümkün olduğunu gösterdi. Uygulama alanları ise kuantum bilgisayarlar olsun optik fiberler olsun birçok fotonik sistemde kullanılacağı düşünülmektedir. Kuantum sistemleri zamana karşı çok kırılgandırlar ve bundan dolayı elmas, kuantum sistemleri için ilginçtir ki ışığın çok az bir kısmını kullanarak zaman kırılganlığını yenip kuantum performansında artış sağladı.” diyen Kanada ulusal araştırma konseyinde bulunan İngiliz araştırmacı bu keşfin Kuantum sistemleri için önemini vurgulamıştır.

 
Kaynak:

futurism
spacedaily

Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.