elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuantum Bilgisayarlar Yolunda Önemli Adım :
Nükleer Spin Qubitli Elektrik Kontrolü

Karlsruhe Teknoloji (KİT) Enstitüsü ve Fransız ortak araştırmacıları kuantum bilgisayarlar yolunda önemli bir adım atmayı başardı. Bilim adamları tek moleküllü manyetik bir spin kaskad kullanarak, nükleer spin elektrik alanlarını nasıl manipüle edilebileceğini gösterdi. Elektriği manipüle ederek, kuantum bitlerinde hızlı ve özel bir geçiş sağladılar. Deneysel sonuçlar Science dergisinde açıklanmıştır.



A- A+
17.06.2014 tarihli yazı 9051 kez okunmuştur.
Nanoteknolojinin en iddialı hedeflerinden biri bir kuantum bilgisayarı üretebilmektir. Kuantum mekaniği ilkelerine dayalı böyle bilgisayarların, klasik bilgisayarlara göre işlem kapasitesi çok daha yüksek ve verimlidir. Bilgisayarlar da bitler, sıfır ve birlerden oluşurken kuantum bilgisayarlarda Qubit denilen çok küçük hesaplamalarla bulunabilen kuantum bitlerinden oluşur. Bir kübit ile klasik bit arasında birkaç benzerlik vardır. Bir bit bilginin temel birimidir. Bu bilgisayarlar ile bilgi temsil etmek için kullanılır.Fiziksel gerçekleştirilmesi ne olursa olsun,bir bit her zaman, 0 ya da 1 olduğu bilinmektedir. Buna bir örnek verecek olursak bir ışık anahtarının 0 ile temsili kapalı konumunda ve 1 ile temsili açık konumunda olduğudur. Qubitler, yukarı ve aşağı yönde bir manyetik alana göre yönlendirilir. Qubit aslında Kuantum Bit anlamına gelmektedir.

 


 

Elektronik devrelerin içine nükleer spin tabanlı qubitleri entegre etmek ve yeni bir bilgi eklemek için özel elektrik maipulasyonu gereklidir. Bir gurup bilim adamı KIT ve Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) ‘de  bu son zamanlarda ilk kez tekli bir Nükleer Spin’i tamamen elektrikli bir şekilde manipüle etmeyi başardı. KIT Nanoteknoloji Enstitüsü moleküler malzeme araştırma gurubu başkanı Profesör Mario Ruben, “Klasik elektronik devrelerde manyetik alanın yerine kuantum hallerinin önünü açıyor” açıklamasında bulundu.
 

 
 
 

Araştırmacılar, tek moleküllü manyetik bağlantıdan 3 elektrotlu ( drain, source ve gate ) yapıyı meydana getiren nükleer bir spin qubit transistör kullandı. Tek moleküllü manyetik bir TbPc2 molekülü -Karbon, nitrojen ve hidrojen atomları organik ftalosiyanin molekülleri tarafından tek bir metal iyonlu terbiyuma eklenmesi- . Elektrik alan ve spin arasındaki boşluk, yerel bir manyetik alan içerisine elektrik alan dönüşümleri olarak adlandırılan aşırı hyperfine-Stark etikisi ile köprülenir. Bu kuantum mekaniği süreci bütün nükleer spin sistemleri transfer edebilir ve dolayısıyla elektronik devreler nükleer spinin kuantum etkilerini entegre etmek için tamamen yeni perspektifler açıyor olabilir.


Kaynak :


► Sciencedaily

Hakan Melikoğlu Hakan Melikoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.