elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kompanzasyon Sistemleri ile Enerji Verimliliği |
Sigma Elektrik

Kompanzasyon için kullanılan kondansatörler, motor, transformatör, bobin gibi yüklerin ağırlıkta olduğu endüktif reaktif güç karakterli işletmelerde, şebekeden endüktif reaktif güç çekilmesini engellemek ve reaktif ceza oranları sebebiyle oluşabilecek olası cezai durumlardan kaçınmak amacıyla, şebekeye paralel olarak bağlanırlar. Bu kondansatörler, yük durumuna göre yapılacak çeşitli sabit/otomatik uygulamalarla, tesisin reaktif gücünü her durumda telafi edebilecek şekilde tasarlanırlar ve uygulanırlar. Detaylar Sigma Elektrik'in katkılarıyla yazının devamında



A- A+
09.08.2019 tarihli yazı 6975 kez okunmuştur.
Şebekeye bağlı indüktif yükler (motor, transformatör, floresan lamba) manyetik alanlarının temini için, bağlı oldukları şebekeden reaktif akım çekerler. Motorda manyetik alan elde etmeye yarayan reaktif akım, enerji iletim hatlarında ve anahtarlama modüllerinde gereksiz kayıplar meydana getirmektedir. Bu kayıpların yok edilmesi ile, trafo ve şalter gibi anahtarlama elamanları ihtiyaç dışı büyüklükte seçimi söz konusu olmayacaktır ve tesislerde kullanılan kabloların kesitleri düşecektir. Sonuç olarak yüksek maliyette enerji dağıtımı ve kullanımının önüne geçilmiş olacaktır.

Reaktif enerjinin santralden kullanıcıya kadar taşınması başlı başına her yönden bir ekonomik kayıptır. Tesiste harcanan reaktif enerjinin azaltılması amacı firmalar kendi bünyelerinde kompanzasyon sistemleri kullanırlar. Alçak gerilim sistemlerde reaktif gücün en ekonomik biçimde kompanze edilmesi yöntemi, sisteme paralel bağlı reaktif güç kondansatörleri kullanılmasıdır. Bu kondansatörler, kademeli olarak dizayn edildiğinde, sistemin değişen reaktif güç ihtiyacına göre reaktif güç üretecek ve böylece reaktif gücün şebekeden çekilmesi yerine kullanıcı tarafından üretilmesini sağlayacaktır. Bunun sonucu olarak, iletim ve dağıtım hatları gereksiz yere yüklenmeyecek, daha fazla yükü besleyebilecek duruma gelecek, tesislerdeki gerilim düşümü ve kayıplar azalacaktır. 



 

Kompanzasyon Nedir ?

Kompanzasyon, akım ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek, sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçlerin sıfıra yaklaştırılması olayıdır. Yani güç faktörü cosϕ düzeltilir. Böylece enerji iletim hatlarının ve şebekenin gereksiz yere yüklenmesine sebep olan ve kayıpları artıran reaktif güç, olabildiğince minimum seviyede tutulur. 


Reaktif Güç Kompanzasyonu
 
Reaktif  gücü dengeleme ve akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını olabildiğince azaltma işlemine reaktif güç kompanzasyonu denir. Eğer reaktif güç kompanzasyonu yapılmazsa, şebekede kayıplar oluşur. İletim hatları ve kablolar daha fazla akım çeker ve bu yüzden büyük gerilim düşümleri meydana gelir. Hatlarda gerilim düşümlerinin meydana gelmesi, enerji taşıma kapasitesini düşürür. Sonuç olarak kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, daha ucuz ve daha verimli bir enerji kullanırız.

Reaktif güç kompanzasyonu, kompanzasyon kondansatörleri ile yapılır. Bir reaktif güç rölesine istenilen düzeyde yapılması gereken güç faktörü vs. ayarlar girilir. Reaktif güç rölesi, sistemi sürekli izleyerek reaktif gücün durumuna göre kondansatör banklarından kondansatör gruplarını devreye alıp çıkararak reaktif güç kompanzasyon işlemini gerçekleştirir. Ayrıca bazen de senkron motorlar sayesinde de reaktif güç kompanzasyonu yapılabilmektedir.


 

Alçak Gerilim Güç Kondansatörleri Karakteristikleri


► Özel tasarım ve üretim süreci, düşük empedans ve minimum ısı kaybı
► Avrupa standartlarında üretilmiş silindirik kalıptan çekilmiş alüminyum gövde, mükemmel ısı yayılımı, düşük ağırlık, küçük hacimli.
► Kondansatörlerde düşük kayıp ve uzun ömürlü olmasını sağlayan dielektrik polipropilen film malzeme
 Dünyadaki en gelişmiş donanımları ve teknolojiyi kullanarak imal edilmiştir
► Çift koruma, aşırı basınç korumalı, kendi kendini onarma
► Başarısızlık oranı 60.000 saat çalıştırdıktan sonra %6’dan azdır.



 

Alçak Gerilim Güç Kondansaörleri Kurulum ve Kullanımı


Alçak gerilim güç kondansatörleri, yatay veya dikey olarak kullanıma uygun tasarlanmışlardır, Tabanlarında bulunan M12 tespit vidaları ile panoya montaj edilirler. Bağlantı terminalleri vidalı veya kablo pabuçludur.

Güç kondansatörlerinin kurulu bulunduğu alanın iyi havalandırılmış ve serin olması gerekmektedir ve ısı yayan nesnelerin bulunduğu ortamlardan uzak olmalıdır. Eğer güç kondansatörlerinin bulunduğu alan yeterince serin değilse, özellikle çok yüksek güçlü kompanzasyon kondansatörlerinden oluşan panolarda zorunlu havalandırma vantilatörü gereklidir.

Yükü kompanze eden bir güç kondansatörü, devreden çıkartıldığı andan itibaren geriliminin uygun bir cihaz vasıtası ile 75 V ve daha az seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Kondansatörle boşaltma cihazı arasında, anahtar, sigorta veya herhangi bir ayırma aygıtı olmamalıdır.

Alçak gerilim güç kondansatörleri aşırı yük durumunda iç basıncın artmasından dolayı patlama veyahut yanma meydana getirebilirler. Bunun önüne geçmek için Sigma kondansatörler iç basıncın artması ile mekanik olarak plakalar ile klemensler arasındaki iletim hattını kopararak kendini bağlı bulunduğu devreden ayırır.
 
Tablo 1: 1 Fazlı, 230 V Silindir (Tüp) AG Güç Kondansatörleri
(Kuru Tip, Kendini Onarabilen, Aşırı Basınç Korumalı)

 
Tablo 2: 3 Fazlı, 400 V Silindir (Tüp) AG Güç Kondansatörleri
(Kuru Tip, Kendini Onarabilen, Aşırı Basınç Korumalı)


 

Tablo 3: 3 Fazlı, 525 V Silindir (Tüp) Ağır Hizmet Kondansatörleri
(Kuru Tip, Kendini Onarabilen, Aşırı Basınç Korumalı)

Reaktif Güç Kontrol Rölesi




Sigma reaktif güç kontrol röleleri 12 kademeli 3 faz ayrı kopmanzasyon sağlayarak devredeki kapasitif etkilere göre monofaze kondansatörleri devreye alıp çıkarır ve kapasitif kompanzasyon sağlar.




"Sigma Elektrik Alçak Gerilim Güç Kondansatörleri Kataloğu"


                   
 
Kaynak



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar