elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kişisel Koruyucu Donanım Nedir?

Her gün sanayiden tekstile, sağlıktan makinelere kadar her alanda birçok işle uğraşıyoruz. Bazen bu işler doğrultusunda sorunlar da çıkabiliyor. Temel haklarımızdan sağlık ve güvenlik dolayısıyla insanlar en yüksek seviyede koruma talep ediyorlar ve bekliyorlar. Bu doğrultuda yapılan Kişisel Koruyucu Donanım (KKD)'lar güvenliği fazlasıyla sağlamaya çalışıyor. Peki tam olarak nedir ve üretim aşaması nasıldır, buyurun sizler için derledik.



A- A+
21.02.2015 tarihli yazı 12552 kez okunmuştur.
Kişisel Koruyucu Donanım (KKD); çalışanı, yapılan işte doğabilecek herhangi tehlikeye karşı koruyan malzemelerdir. Aynı zamanda çalışma yaşamı dışında dağcı ekipmanlar, dalgıç kıyafetleri gibi normal yaşantımızda da karşılaştığımızdan geniş bir kitleyi ilgilendirmektedir.



KKD Temin ve Kullanım Uygulama Süreci

Faaliyet alanlarına göre KKD'lerin belirlenir ve teknik şartnameye uygunluğu denetlenir. Ardından malzemenin ihtiyaç miktarları belirlenir ve ihale süreci başlar. Burada gelen numuneler değerlendirilmeye alınır. Değerlendirme aşaması sıkı bir şekilde yürütülür. Değerlendirme çalışmaları için ekipler kurulur. İlgili ürünler için ilgili ekip görevlendirilir. Baretler için bir ekip, ayakkabılar için bir ekip vs. Belirlenen çalışanlar tarafından sabit numunelerin iş esnasında denemeleri yapılır. Her bölge kendi deneme çalışmalarının ardından raporlar hazırlanır ve ilgili müdürlüklere bildirilir. Sahadaki denemeler sonrası kullanıcılardan gelen olumlu ya da olumsuz değerlendirmelerden sonra ilgili kurul bu değerlendirmeleri göz önüne alarak ürüne karar verir. Bu aşamadan sonra malzeme siparişleri verilir ve KKD Katalogu oluşturulur.
 

 
 
 
Değerlendirmeler sonrası karar verilen ürün ve kullanımıyla alakalı çalışanlara eğitimler verilir ve dağıtımı gerçekleştirilir. Aynı zamanda ilgili ürünün bakımı çalışan tarafından yapılıyor. Belirli periyotlarla da malzeme değişikliği yapılıyor. Dağıtım sonrası ilgili üründe iyileştirme çalışmalarında, sahadan gelen önerilere göre yön belirleniyor. Gelen yorumlar doğrultusunda malzemenin iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılıyor. Örneğin kış aylarında gözlüklerde olan buhar sorununa gözlüklerin üstüne basit bir havalandırma sistemi yapılarak sorun giderilmeye çalışılmıştır. Bu hususta gelen yorumlara verilen önem oldukça fazla. "İş sağlığı açısından herkes birdir." sözüyle hareket edilerek gelen her öneri değerlendirmeye alınıyor.
 
 


 
Kişisel Korumalı Donanım konusunda atılan önemli adımlardan biri de İSGİP Projesidir.

Son olarak da malzemenin kullanım sürecinin denetlenmesi ve izlenmesi. Bu yönde atılan büyük adımlardan "KKD Yönetim Sistemi Programı". Bu yazılım sayesinde talep toplama, değerlendirme, raporlama gibi aşamalar ve bu aşamalarda yapılan hatalar önlenebilecek, ürünlerin takibi ve çalışanlara teslimi de yine sistem üzerinden yapılarak bu adımlar kolaylaştırılacak.



Kaynak:


►Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği
Kişisel Koruyucu Donanımların İş Yerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelikler
 
Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar