elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İtfaiyecilere Süper Güç Ve Hız Verecek Dış İskelet

Avustralya Melbourne'deki Monash Üniversitesi'nde okuyan bir öğrenci itfaiyeciler için eski donanımlarının yerini alabilecek bir dış iskelet tasarladı. Bu iskelet sayesinde herhangi bir yerde yangın çıktığı zaman itfaiye görevlileri rahat bir şekilde hareket edip daha çok hayat kurtarabilecekler. Ayrıntılar yazımızda



A- A+
06.06.2014 tarihli yazı 9252 kez okunmuştur.
Bir dış iskelet bir inansın vücudunu korur ve yürüme, koşma ve diğer kas hareketleri gibi şeylerde daha ağır yükler taşımasını sağlar. NASA, astronotların uzayda rahat hareket etmelerini sağlayan dış iskeletler üzerinde çalışırken, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı(DARPA) zaten bu alanda askerler için dış iskelet üretimi yapıyor.
 
 


Şimdi de Avustralya Melbourne’deki Monash Üniversitesi’nden bir öğrenci itfaiyeciler için bu teknolojiden avantaj sağlamaya karar verdi ve onlara hayat kurtarmada yardımcı olacak bir dış iskelet tasarladı. İtfaiye görevlileri yanan bir binaya girdiklerinde genellikle 22.5 kg ağırlığında çok önemli ekipmanları yanlarında taşırlar. Acil durumlarda ise bu 56 kg kadar olabilir.
 



►İlginizi Çekebilir : 2012 Yılının En İyi 10 Robotu


Diğer taraftan itfaiyeciler bu donanımla katlanan merdivenlerden çabucak yukarı çıkmak ve hayat kurtarırken insanları taşımak zorundalar. Ve bütün bunlar vücutlarının ne kadar gerildiğini gösteriyor ve birkaç kişiyi daha kurtarabilmeleri için gereken performanslarını sınırlıyor. Fakat itfaiye iskeleti onların üstlerindeki donanımla uyumlu ve itfaiyecilerin 90 kg'a kadar yük taşımasına olanak sağlıyor. Bu dış iskelet aynı zamanda kas hareketini, katlanabilen merdivenlerin 20 katını kolayca çıkabilmesini sağlayacak ve kurtarma sürecini hızlandıracak kas hareketlerini sağlayarak daha fazla hayatın kurtarılmasında önemli bir rol oynuyor. Ayrıca gerekli durumlarda itfaiyecinin dış iskeleti hızlı bir şekilde çıkarabilmesi için bir buton mevcut.
 


Ne yazık ki bu dış iskelet için henüz bir prototip yapılmadı. Mantık temelde Amerikan ordusunda kullanılan teknolojiyle benzer nitelikte. Dış iskelet 22,5 kg ağırlığında, fakat bu tasarımdaki amaç itfaiyecinin yükünü hafifletmek. Daha fazla hayat kurtarmayı sağlayan bir tasarım. Şu an ki tek problem ise hayata ne zaman geçirileceği.


Kaynak : 


wonderfulengineering.com
 
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.